Odložený případ: Hammarskjöld: Po stopách záhadné smrti v zneklidňujícím dokumentu

Oceněný dokument Odložený případ: Hammarskjöld přivádí na česká plátna distribuční společnost Artcam Films. Podívejte se na trailer.

Vydali se po stopě jedné z největších záhad 20. století. A našli mnohem víc, než čekali. 18. září 1961 se nedaleko zambijského města Ndola zřítilo letadlo s generálním tajemníkem OSN Dagem Hammarskjöldem na palubě. Nehodu nikdo nepřežil. Ale byla to skutečně nehoda? Nejednalo se o atentát? Je Hammarskjöld nejvýznamnější obětí studené války? Nebo byl odstraněn západními tajnými službami kvůli své podpoře svobodných afrických států? O více než padesát let později vyráží po vychladlé stopě dánský dokumentarista Mads Brügger a švédský soukromý detektiv Göran Björkdahl. Kdo je vrah a kdo je oběť? Kdo je mystifikátor a kdo mluví pravdu? Brügger stvořil rafinovanou směs detektivky, špionážního thrilleru, dokumentu a promyšlené mystifikace, která vtahuje diváky do hry plné úskoků a lží.

Mads Brügger je dánský dokumentarista a televizní moderátor. Ve své tvorbě, která se soustředí především na dění ve třetím světě, pracuje s prvkem mystifikace a falešné identity. Svůj průlomový dokument Rudá kapela (2009) natáčel Brügger v Severní Koreji, kam se vrací dvojice dánských komiků s korejskými kořeny a nenápadně odhaluje absurditu režimu. Ve filmu Velvyslanec z roku 2012 odhaluje autor vydávající se za liberijského ambasadora machinace s diplomatickými tituly v Africe a následné zneužívání místního trhu s diamanty. Liberijská vláda byla snímkem natolik dotčená, že podnikla kroky k obžalobě tvůrce a dalších aktérů dokumentu. V novém filmu Odložený případ Hammarskjöld sehrává Brügger roli detektiva, průvodce i provokativního manipulátora ženoucího se po stopě jedné z největších záhad 20. století. Jeho aktuální snímek si vysloužil nominaci na prestižní LUX Prize.

V kinech hrají od 16. ledna 2020.