Malý Joe: Zázračná květina má přinášet majitelům štěstí. Realita je jiná

Mladá vědkyně Alice vyvinula rostlinu, která má lidem přinášet štěstí. Karmínový „Malý Joe“ ale není takové neviňátko, jak se původně zdálo… Nic totiž není zadarmo.

Alice je svobodná matka a také vědkyně, oddaná své práci vedoucí oddělení v korporaci zabývající se vývojem nových rostlinných druhů. Právě se jí podařilo vyvinout zvláštní karmínovou rostlinku, která je pozoruhodná nejen svou krásou, ale i terapeutickou hodnotou: pokud je udržována při ideální teplotě, řádně zalévána a hezky se na ni mluví, přináší svému majiteli pocit štěstí. Alice poruší firemní nařízení a přinese jednu rostlinku domů jako dárek pro svého malého syna Joea. Společně rostlinu pojmenují Malý Joe, ale s tím, jak rostlina roste, začne Alice pojímat podezření, že její nová stvoření nemusí být tak neškodná, jak naznačuje jejich přezdívka…

Vídeňská rodačka Jessica Hausner (nar. 1972) vystudovala režii na vídeňské filmové akademii. Debutovala krátkým filmem Flora (1996), který byl oceněn na MFF v Locarnu, následující Inter-View (1996) získal cenu v Cannes. Jejím celovečerním debutem bylo drama o dospívání Lovely Rita (2001), který byl zařazen so sekce Un Certain Regard v Cannes, stejně jako následující Hotel (2004). Za drama Lurdy (2009), které soutěžilo na MFF v Benátkách, si Jessica Hausner odvezla cenu FIPRESCI. Historické drama Láska šílená (2014) bylo uvedeno na MFF v Cannes v sekci Un Certain regard, a zatím poslední snímek Little Joe (2019) soutěžil už v hlavní sekci tohoto prestižního festivalu, odkud si herečka Emily Beecham odnesla cenu za nejlepší herecký výkon.

V kinech hrají od 13. února 2020.