Černé Vánoce potřetí v novém kabátě

Už tento čtvrtek vstupují do českých kin Černé Vánoce v režii herečky Sophie Takal, pro kterou není žánr thrilleru či hororu nic nového. S jejím snímkem Always Shine byla před třemi lety nominována na festivalu Tribeca IFF na nejlepší americký hraný film. Na scénáři spolupracovala Takal s April Wolfe, pro kterou se jedná o scénáristický debut. Hlavní roli hraje v poslední době velmi oblíbená Imogen Poots. Do distribuce vstupuje snímek pod CinemArtem.

Možná však víte, že Černé Vánoce nevstoupí do kin poprvé, jedná se totiž o druhý remake. Originál režiséra Boba Clarka spatřil světlo světa ještě v sedmdesátkách, tedy v éře vzestupu hororu jakožto kvalitního žánru. Ve stejné době vznikl třeba Carpenterův Halloween nebo Friedkinův Vymítač ďábla, rok 1980 se pak nesl ve znamení Kubrickova nestárnoucího Osvícení. První remake Černých Vánoc byl natočen vcelku nedávno, konkrétně roku 2006. Můžeme ale s jistotou tvrdit, že příliš úspěchu nezaznamenal, což tvrdí i celková čísla. Vydělal jenom něco okolo 20 milionů dolarů.

Je vcelku vtipné, že zatímco originál byl plně v kanadské produkci a první remake natočila Kanada společně s USA, druhý remake už mají na starost jenom Američani. Ač se nejspíše nedočkáme ničeho originálního, může nás alespoň uklidnit, že za produkcí stojí například Jason Blum. Ten je totiž podepsán třeba pod snímky Jordana Peela My a Uteč, Insidiousem Jamese Wana, Upgradem Leigha Whannella, ale také třeba pod veleúspěšným Whiplashem oscarového Damiena Chazella. Snad se tedy máme na co těšit.