Severský filmový podzim: Nečekaná adopce i dávka metalu

Letos se bude konat již desátý ročník filmového festivalu Severský filmový podzim, který nabídne dvacet čtyři úspěšných filmů z Norska, Finska, Švédska, Dánska, Islandu a Litvy. Mezi výběrem je i snímek Falešně, který se nám představil na letošním ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Festival zahájí dramatický film z Litvy nesoucí název Byl tady Saša, jenž vypráví příběh o bezdětném páru, který se rozhodne adoptovat si holčičku. Manželka si v nedočkavosti dohodne schůzku, kde na ni, k jejímu zklamání, nečeká malá roztomilá holčička, ale dvanáctiletý dospívající chlapec. Po tomto filmu následuje dánská komedie s nádechem černého humoru Falešně. Film se odehrává ve vězení, kam je za finanční podvody poslán Markus. Aby přežil, dostane se do klidnější části a přidá se k pěveckému sboru. Jeho zločinecké myšlenky a touha po vedení a autoritě ho donutí, aby převzal vedení nad celým sborem a zbavil se hlavního sbormistra.

Byl tady Saša

Fanoušky metalové muziky určitě potěší snímek Heavy Trip z Finska. Finsko je odjakživa považováno za kolébku metalové muziky. A tak není divu, že děj filmu se točí právě kolem metalové kapely, která pochází z malé vesničky a za celou svojí existenci ještě neodehrála ani jeden koncert. To ale hodlají změnit a chystají se vydat na nejbrutálnější metalový festival v Norsku. Na cestě je doprovází spousta metalové hudby, ale také vykrádání hrobů, vikingské nebe nebo střet mezi Finy a Nory.

Heavy Trip

Dánsko pak nabídne drama od Sary Johnsen s názvem Rosemari. Příběh vypráví o mladé ženě, která na toaletě nalezne novorozené děvčátko. Dítě předá příslušným úřadům, ale po několika letech se na jejím prahu objeví totéž dítě, ale již jako dospělá žena, hledající své rodiče. Žena se rozhodne mladé dívce pomoci v jejím pátraní.

Festival Severský filmový podzim můžete navštívit v kině Lucerna od 14. do 19. listopadu 2019.