První zrádce: Věrný příběh člověka, který navždy změnil svět mafie

Italská filmová událost První zrádce už klepe na dveře.

Osmdesátá léta v Itálii. Klany sicilské mafie mezi sebou nelítostně válčí o moc. Vláda si se situací neví rady, dokud se neobjeví první zrádce. Tommaso Buscetta udělá dosud nemyslitelné. Poruší přísahu, popíše praktiky největší mafiánské organizace Cosa Nostra a pomůže soudci Falconemu dostat stovky jejích příslušníků za mříže. Brzy se ale začne schylovat k tvrdé pomstě. Strhující a realitě velmi věrný příběh člověka, který navždy změnil svět mafie, představil legendární režisér Marco Bellocchio v hlavní soutěži festivalu v Cannes.

Tommaso Buscetta, známý též jako Don Masino, je fascinující postavou, která po sobě zanechala nesmazatelnou stopu v historii boje proti mafii. Narodil se v roce 1921 v Palermu jako nejmladší ze 17 dětí v chudé rodině, oženil se brzy a už v šestnácti měl dva syny. Na dráhu zločinu se vydal v roce 1945, brzy prokázal své dovednosti a v hierarchii Cosa Nostry začal rychle stoupat. Pronásledován italskou justicí uprchnul v roce 1963 do Spojených států a pak do Brazílie. To mu vyneslo přezdívku „pán dvou světů“.

V hlavních rolích se představí Pierfrancesco Favino, Luigi Lo Cascio, Maria Fernanda Cândido, Alessio Praticò, Fausto Russo Alesi, Fabrizio Ferracane, Patrick Simons a další. Film natočil Marco Bellocchio.

V kinech hrají od 21. listopadu 2019.