IMAX: Největší zážitek z projekce filmu?

IMAX je výraz, pocházející z anglického Image MAXimum, tedy maximum obrazu. Už to jen svědčí o faktu, že je možná co do činění s čímsi výjimečným. A s čím že? Jak už název napovídá, IMAX se vyznačuje zejména velmi vysokým rozlišením většího obrazu, které nám v případné (byť samozřejmě ne nezbytné) kombinaci s 3D dodává maximální možný a pohlcující filmový zážitek.

Jedná se o velkorozměrový kinematografický systém, vyvinutý společností IMAX Corporation. Plátno používané pro tuto technologii má rozměry 22 metrů × 16 metrů (i větší) a udávané rozlišení je 10000×7000 obrazových bodů. V IMAXu samozřejmě neuvidíte všechny v kinech uváděné filmy, jsou v něm točeny většinou ty dražší, u kterých jsou předpokládány větší tržby. Jedná se tedy o blockbustery typu Avatar, či Avengers.

„Technologie IMAX 3D byla představena v roce 1986. Od té doby společnost IMAX svoji 3D technologii zdokonalila až do dnešní podoby, kdy nabízí nejlepší 3D zážitek na světě, který posunuje sledování filmu na novou, vyšší úroveň.

Kino IMAX se u nás nachází v Cinema City Flora v Praze.

Stříbrné plátno o velikosti 25 x 14 metrů v případě analogové projekce  25 x 20 metrů je největší v České republice a jedno z největších digitálních pláten v Evropě. Plátno je opatřeno tisíci malými otvory, aby nebyl tlumen zvuk reproduktorů, které jsou umístěné za plátnem.

Technologie IMAX 3D je uznávaná jako nejlepší trojrozměrná projekční technologie na světě. Pro vnímání 3D obrazu musí být na plátno promítány dva obrazy – jeden pro levé a jeden pro pravé oko (v kině IMAX je pro projekci použita dvojice digitálních projektorů IMAX). Pro oddělení obrazů jsou použity polarizační filtry, které se nachází před objektivy projektorů a také v 3D brýlích IMAX, které si zakoupí diváci na pokladně kina. To zajišťuje, že levé oko uvidí obraz pouze jemu určený (to samé pro pravé oko). Výsledný prostorový efekt vznikne spojením obou obrazů v mozku diváka.“ (cinemacity.cz)

(zdroje: cinemacity.cz, Wikipedia)