Dny britského filmu a kultury: Festival nabídne atmosféru Londýna 60. let

Čtvrtý ročník filmového festivalu Dny britského filmu, který se každoročně koná v Uherském Hradišti, nabídne návštěvníkům návrat do Londýna 60. let, nebo-li Swinging London, jak se v té době hlavnímu městu Velké Británie přezdívalo. Byla to doba, kdy se zrodila kapela Beatles a vzniklo nespočet úspěšných filmů a pár z nich právě festival divákům představí.

Program filmů na rok 2019 je rozdělen do dvou hlavních kategorií. Tou první je již zmíněný Swinging London, jenž nabídne deset nejlepších britských snímků ze 60. let. Za zmínku stojí film Alfie o dospělém muži, posedlém sexem, který se cítí naživu pouze když provozuje sex. Hlavní role ve filmu ztvárnili Michael Caine a Shelley Winters. Můžeme se také těšit na kriminální drama, kterému vévodí Mick Jagger a James Fox ve snímku Představení. A dámské publikum potěší zajisté romantické černobílé drama Drahoušek s Julie Christie v hlavní roli.

Druhou sekcí jsou britské novinky, kterým bez pochyby bude vévodit nadcházející romantický film Poslední Vánoce, natočený na motivy písní od zesnulého zpěváka George Michaela. V roli zamilovaného páru se nám představí Emilia Clark a Henry Golding. V novinkách jsou zařazeny i dva dokumentární filmy. Tím prvním je Moje generace, dokument, který spojil dohromady největší hvězdy 60. let a nastínil nám ikonickou popovou kulturu té doby. Druhým je hudební dokument o britské skupině Beatles, nesoucí název Made on Merseyside – The Beatles. Novinky pak uzavírá britsko-polsko-ukrajinský thriler Pan Jones od polské režisérky Agnieszky Holland.

Nedílnou součástí festivalu jsou také místní i britští hosté. Letošní ročník poctí svojí návštěvou fotograf a žurnalista David Sládek, žijící ve Velké Británii. Hlavním hostem ale bude filmový producent James RM Hunt, který stojí za produkcí úspěšných filmů jako Sufražetka nebo Stan a Ollie. Na festival přichází představit v rámci besedy již zmiňovaný dokument Moje Generace, který produkoval.

Na festival Dny britského filmu a kultury se můžete přijet podívat od 22. do 24. listopadu 2019 v Uherském Hradišti.