Richard Jewell: Hrdina nebo zločinec? Clint Eastwood o bombovém útoku podle skutečnosti

Režisér Clint Eastwood si rád vybírá reálné příběhy, s oblibou zpracovává poutavé lidské osudy. Nyní pro filmové diváky přichystal opravdu skvělou podívanou o Richardu Jewellovi. Tohle jméno je v Americe úzce spjaté s bombovým útokem na Olympijský park v Atlantě.

Richard Jewell je úplně obyčejný chlap, který pracuje jako sekuriťák. Jednoho dne při olympijských hrách si všimne opuštěného batohu, ve kterém najde výbušninu. Okamžitě zalarmuje policii a zachrání tak nespočet životů. Najednou je z něj národní hrdina a jeho jméno zná celá Amerika. Po pár dnech je ale náhle podezřelým číslo jedna. Policie a FBI podezřívají Richarda z nastražení bomb a samotného bombového útoku, profil osamělého člověka toužícího po pozornosti a obdivu na něj sedí dokonale. Clint Eastwood ve filmu skvěle vyobrazil, jak média dokáží příběh jedince překroutit a zničit mu život během jediného večera. Richard se musel potýkat s psychickým nátlakem a jediný, kdo mu pomáhal, je jeho matka a právník Watson Bryant, snažící se dokázat jeho nevinnu.

V hlavní roli Richarda Jewella se ukáže Paul Walter Hauser, herec se objevoval převážně ve vedlejších a menších rolích. Za zmínku stojí filmy BlackKlansman nebo Já, Tonya. Právníka ztvárnil držitel Oscara Sam Rockwell, matku Richarda si zahrála oscarová herečka Kathy Bates. Ve filmu se ale můžeme těšit ještě na Olivii Wilde nebo Jona Hamma.

Clint Eastwood natočil film podle scénáře od Billyho Raye, ten stojí za scénářem k filmu Kapitán Phillips nebo Hunger Games. Na filmu se v rámci produkce podíleli i další hollywoodské hvězdy včetně Leonarda DiCapria a Jonaha Hilla. Oba herci si původně měli ve filmu zahrát, bohužel to nevyšlo kvůli jiným projektům.

V kinech hrají od 2. ledna 2020.