TOP 15: Nejlepší filmy odehrávající se ve vesmíru

Tento týden nás čeká premiéra netrpělivě očekávaného sci-fi filmu Ad Astra, kde si hlavní roli zahrál Brad Pitt. Pojďme si připomenout další filmy, jejichž děj se odehrává v nekonečném vesmíru.

2001: Vesmírná Odysea (1968)

Film od režiséra a scénáristy Stanleyho Kubricka vypráví o roku 2001, kdy lidstvo začíná objevovat a zkoumat vesmír, který ještě úplně nezná. Velkým podmětem ke zkoumání je obrovský sloup, který se z ničeho nic objevil na Měsíci a vysílá signál na Jupiter. Proto je k signálu poslána tajná expedice, která má potvrdit, popřípadě přivézt zpátky jakýkoliv důkaz o jiné civilizaci ve vesmíru. V hlavní roli se objevil Keir Dullea, pro nějž byla tato role průlomová. Mezi dalšími se objevil Gary Lockwood nebo William Sylvester.

Star Wars

Sérii filmů odehrávajících se ve vesmíru nám poprvé představil George Lucas v roce 1977. Aniž by to tušil, položil tak základní kámen ke kultu, který se kolem Star Wars záhy vytvořil. Od zrození Dartha Vadera, přes narození princezny Lei a Lukea až po smrt Hana Sola a zrození nového zla v podobě Kylo Rena. Přesně tím tvůrci série Star Wars těší fanoušky již pěknou řádku let. V prosinci tohoto roku nás čeká zakončení současné série. Již nyní ale bylo potvrzeno, že tvůrci chystají další nové příběhy ze stejného vesmíru, ale s novými postavami.

Vetřelec (1979)

Ripleyová aneb Sigourney Weaver ve své asi nejslavnější roli. Společně s dalšími členy posádky se vrací z obchodní cesty. Palubní počítač je všechny ale předčasně probudí zřejmě kvůli vzdálenému signálu, který loď zachytí. Signál je zavede na neznámou planetu, kde narazí na havarovanou vesmírnou loď. Uvnitř lodi najdou obrovská vajíčka neznámého tvora. Jedno z vajec napadne jednoho z členů a posádka se oproti bezpečnostním protokolům rozhodne vzít napadeného kolegu na palubu. Noční můra všech přítomných započne, když tvor zmizí a z napadeného člena se při večeři vylíhne mimozemšťan. Posádka čelí velké hrozně, vetřelec je den ode dne větší a likviduje jednoho člena po druhém. Zastavit ho může jedině Ripleyová, která na záchranu lodi zůstala sama.

Apollo 13 (1995)

Hollywood se chopí každé možné příležitosti zfilmovat dobrý a napínavý příběh, i když se jedná o neúspěšný pokus přistání na Měsíci. Posádka Apolla 13 měla před sebou jasný úkol – přistát na Měsíci. I když těsně před odletem byl vyměněný jeden člen kvůli zdravotním potížím, tak vše včetně startu probíhalo hladce. Až teprve po legendární větě „Houstone, máme problém.“ se NASA začala strachovat o životy svých astronautů. Při letu se utrhla nádoba s kyslíkem a v lodi začal klesat tlak. Museli se vzdát svého snu, že přistanou na Měsíci a začali bojovat o své vlastní životy. Čekal je nelehký až nemožný úkol, který sledovala celá Amerika. V hlavních rolích se objevily hvězdy jako Tom Hanks, Bill Paxton, Kevin Bacon nebo Ed Harris. Snímek obdržel celkem devět nominací na Oscara, proměnil ale pouze dvě.

Kontakt (1997)

Ellie Arroway je mladá a ambiciózní vědkyně, která se celý život věnovala komunikaci s mimozemšťany. Každý den se snaží navázat spojení, nebo alespoň zachytit mimozemský signál. Když se jí to jednoho dne podaří, stane se z toho celosvětová senzace. Pozornosti si ale hlavně užívá od Bílého domu, kterému zveřejnění informací moc velkou radost neudělalo a snaží se překazit jakýkoliv projekt na dešifrování zprávy. Ellie ale s pomocí svého známého zprávu dešifruje a zjistí, že se jedná o staré televizní vysílání projevu Hitlera a zároveň i přesný postup na postavení kosmické lodi. Ellie si cestu do vesmíru musí vybojovat stejně jako vše ostatní. V hlavní roli se objevila Jodie Foster, ta si ve filmu zahrála například po boku Matthew McConaugheyho nebo Jamese Woodse.

Armageddon (1998)

Konec světa se blíží a má k němu dojít za osmnáct dní. K Zemi se totiž blíží asteroid, který svojí velikostí Zemi zničí. Existuje jen jeden způsob jak se pokusit naši planetu zachránit. NASA se rozhodne dát dohromady tým naftařů, kteří pracují s výbušninami. Pošlou je do vesmíru, aby doprostřed asteroidu vložili jaderné výbušniny, které ho zničí. Tým vedený Brucem Willisem podstoupí rychlý astronautský výcvik a jsou připraveni na svojí první vesmírnou misi, která může znamenat i konec jejich života. Mezi dalšími herci se objevili například Billy Bob Thornton, Ben Affleck, Liv Tyler, Will Patton nebo Steve Buscemi.

Galaxy Quest (1999)

Galaxy Quest představuje divákům originální a zábavnou podívanou, plnou známých tváří. Představte si, že jste známý herec, který každý den natáčí nové díly sci-fi seriálu, odehrávající se ve vesmíru. A právě vysílání tohoto seriálu zachytí mimozemská loď, která nutně potřebuje zachránit. Přesně tohle potká Tima Allena v roli herce, jenž hraje kapitána fiktivní vesmírné posádky, mezi jehož členy patří Alan Rickman, Sigourney Weaver, Tony Shalhoub nebo Sam Rockwell. Všichni jsou uneseni na opravdovou vesmírnou loď, kde musí zachránit mimozemskou civilizaci před útokem a vyhynutím.

Sunshine (2007)

Slunce vyhasíná a jedinou spásou Země je vesmírná mise korábu Icarus 2. Posádka má za úkol svrhnout na Slunce nukleární nálož a „probudit“ je. Předchozí loď se stejným úkolem však zmizela beze stopy… Efektní britský sci-fi thriller natočil Danny Boyle. Děj britského sci-fi thrilleru, který natočil uznávaný režisér Danny Boyle, se odehrává v roce 2057 na palubě kosmické lodi Icarus 2, jejíž osmičlenná posádka má za úkol svrhnout na vyhasínající Slunce obří nukleární nálož a tím je znovu probudit k činnosti. Pokud se to nepodaří, rodná planeta sužovaná solární zimou vyhyne. Po šestnácti měsících strastiplné cesty dojde k poškození lodi, ztrátě spojení se Zemí a k nečekanému kontaktu s vrakem lodi Icarus 1, která byla před sedmi lety vyslána na stejnou misi, ale beze stopy zmizela. Posádka chce zjistit, co se vlastně stalo, ale poté, co se oba vesmírné koráby spojí, na palubu vnikne zmutovaný kapitán Pinbacker a snaží se záchrannou misi za každou cenu překazit. Budoucnost Země visí na vlásku… V hlavních rolích dynamické podívané hýřící řadou efektů uvidíme Cilliana Murphyho a Chrise Evanse.

VALL-I (2008)

Animovaná pohádka od studia Pixar se stala senzací. Ve filmu se moc slov nedočkáte, ale tím je právě pohádka originální. Oblíbenost si získala hlavně díky hlavní postavě, robotovi Vall-im, ten má za úkol vyčistit zpustošenou planetu Zemi. Jednoho dne potká jiného modernějšího robota Evu, která na Zemi přiletěla prozkoumat možný začínající život. Když společně naleznou rostlinu, začíná Vall-imu obrovské dobrodružství na vesmírné lodi plné obézních a líných lidí. Vall-i stojí před nelehkým úkolem. Musí zachránit nejen všechny obyvatele vesmírné lodi, ale také se vrátit domů a dokázat, že na Zemi je možné znovu žít.

Star Trek

Legendární televizní seriál se v roce 2009 dočkal nové filmové podoby. Příběh o první výpravě vesmírné lodi U.S.S. Enterprise představil fanouškům režisér J.J. Abrams. Osud celé galaxie leží v rukách dvou nepřátel, jenž se objevili na stejné vesmírné lodi a jsou předurčeni spolupracovat. James T. Kirk je člověk, který nemá rád řád ve svém životě a ctí pravidlo “žij, jakoby každý den byl tvůj poslední”. Jeho oponent Spock je kultivovaný a vysoce inteligentní mimozemšťan, který byl celý svůj život vychováván ve světě logiky bez jakéhokoliv náznaku emocí. I přes své neshody se musí spojit a pracovat jako jeden tým, aby dokázali porazit Nera, který pro ně připravil opravdu nehezkou pomstu. V hlavních rolích Kirka a Spocka se představili Chris Pine a Zachary Quinto.

Moon (2009)

Napínavá vesmírná podívaná, které vévodí Sam Rockwell, potěší hlavně fanoušky mysteriózních snímků. Sam je astronaut, který pracuje již tři roky sám na vesmírné stanici na Měsíci. Jeho úkolem je kontrolovat těžbu vzácného plynu, který je následně používán na Zemi jako palivo. Jeho jediným společníkem je robot Genty, jemuž propůjčil hlas Kevin Spacey. Občasné telefonáty s manželkou a dcerou mu připomínají domov, na který se může těšit už za dva týdny. Vše ale změní jeden den, kdy kontroluje sběrnou nádrž a nalezne tam tělo astronauta. Astronauta, který vypadá a mluví stejně jako on. Sam se musí snažit přijít na kloub tomu, co se děje, a to nejen na Měsíci, ale také na domovské planetě, která se najednou zdá být něčím jiným, než by ve skutečnosti měla být.

Gravitace (2013)

Snímek Alfonsa Cuaróna Gravitace se představil divákům v roce 2013 a spojení Sandry Bullock a George Clonneyho na plátně nalákalo do kin velké množství filmových fanoušků. Sandra Bullock ztvárnila roli inženýrky a lékařky Ryan Stone, ta na misi do vesmíru letěla poprvé. Její kolega Matt Kowalsky ve vesmíru byl již několikrát a pro Ryan je obrovskou oporou. Při klidné výpravě do vesmíru ale dojde k neštěstí a jejich vesmírná loď se poničí. Musejí spoléhat sami na sebe a na tichý vesmír bez života. Snímek si vysloužil deset nominací na Oscara a z toho sedm sošek proměnil. Oscara si odnesl Cuarón i za režii.

Interstellar (2014)

Režisér Počátku Christopher Nolan měl touhu podívat se do vesmíru a tak se rozhodl natočit Interstellar. Skvělý sci-fi film o cestě vesmírem, kde si hlavní role zahráli Matthew McConaughey a Anne Hathaway. Život na Zemi pomalu končí. Dusík v atmosféře roste a je potřeba najít jinou planetu, kde by lidé mohli žít. Cooper je bývalý pilot a konstruktér, na své malé farmě pěstuje kukuřici, které se na Zemi daří nejvíce. Záhadné okolnosti ho dovedou na tajnou základnu NASA, která toho využije a Coopera vyšle společně s inženýrkou Brandovou do vesmíru, aby se skrz červí díru dostali do jiné galaxie a našli planetu k životu. Mysteriózní sci-fi se může chlubit nádhernými scénami z vesmíru, napínavou atmosférou a nádechem mysterie. Film si odnesl Oscara za vizuální efekty.

Marťan (2015)

Na Marsu je písečná bouře, ve které skoro zemře astronaut Mark Watney. Posádka v domnění, že Mark je mrtvý, planetu opouští a míří směr Země. Mark až po probuzení zjišťuje, že je na planetě úplně sám a moc zásob mu nezbývá. Musí využít svůj veškerý důvtip a mnohdy si sáhnout až na samé dno, aby se mu podařilo přežít. Zatímco se Mark soustředí na svoje přežití, zbytek posádky ve vesmíru a NASA se snaží vymyslet, jak dostanou osamělého „Marťana“ zpátky domů. V hlavní roli opuštěného astronauta se objevil Matt Damon, ten získal za ztvárnění role i nominaci na Oscara. Snímek natočený podle stejnojmenné knižní předlohy Anthonyho Weira, byl velice úspěšný, obdržel celkem sedm nominací na Oscara včetně nejlepšího filmu.

První člověk (2018)

Životopisný snímek o prvním člověku na Měsíci si vzal pod svá křídla režisér muzikálu La La Land, Damien Chazelle. Do hlavní role si opět vybral Ryana Goslinga. Ten ztvárnil roli Neila Armstronga, prvního astronauta, který kdy stanul na Měsíci. Film se věnuje jeho osobnímu životu a zároveň i obrovskému průlomu v jeho vesmírné kariéře, kterému předcházela smutná katastrofa. Zároveň si pak filmový divák může vychutnat nádherné scenérie a atmosféru přistání na Měsíci, kterou sledovala celá Amerika. Snímek byl natočený na motivy biografie o Armstrongovi, jenž vyšla z pera Jamese R. Hansena.