Chuť do života mu nevzali komunisté ani ztráta Jiřího Šlitra ani povodeň. Kdo je Jiří Suchý?

Po premiéře na letošním karlovarském filmovém festivalu si dokument Jiří Suchý – Lehce s životem se prát odbude na konci září premiéru i v běžných kinech. Režisérka Olga Sommerová se rozhodla představit divadelního komika a básníka Jiřího Suchého i jako člověka. Pojďme si tedy ve stručnosti shrnout, o kom dokument pojednává.

Plzeňský rodák, jenž se ještě jako malý kluk přestěhoval s rodiči do Prahy, si v roce 1944 užil malou chvíli slávy ve filmu Sobota, kde mu připadla role dítěte vystupujícího z tramvaje. Po válce však přišel zlomový moment, který zásadním způsobem změnil jeho život.

Voskovec a Werich

Mladý Suchý tehdy ve hře Pěst na oko viděl na jevišti hlavní představitele Osvobozeného divadla Jiřího Voskovce a Jana Wericha, což jej přimělo k tomu, že se začal zajímat o divadelní dění. Suchý se věnoval psaní textů a také básní, k nimž jej přivedli meziváleční básníci. Z plzeňského rodáka se tak stal pisatel, který byl za své texty i náležitě odměněn. Může za to především František Viktor Sodoma, zpěvák, který spoluzakládal pražskou kavárnu Reduta.

Sodoma nabídl Suchému za každý text honorář. Do nově vznikající kapely zpěvák navíc potřeboval kontrabasistu, a tak se Suchý naučil hrát na kontrabas. Společně pak vystupovali pod jménem Akord club. 

Zdroj: CinemArt

Šlitr a Semafor

V pražské Redutě se Suchý seznámil s člověkem, se kterým posléze tvořil nezapomenutelnou dvojici. S Jiřím Šlitrem se Suchý dal dohromady díky Miroslavu Horníčkovi, jenž svého přítele Šlitra jednou s sebou do Reduty přivedl. Slovo dalo slovo a Šlitr zhudebnil první Suchého text.

Suchý spolu se Šlitrem a hudebníkem Ferdinandem Havlíkem v roce 1959 založili divadlo Semafor. Na konci října téhož roku divadlo uvedlo jejich první hru Člověk z půdy. V divadle se vystřídala celá řada umělců jako například Miroslav Kopecký, František Filipovský nebo Waldemar Matuška a Eva Pilarová. O zrušení divadla začal Suchý uvažovat po smrti Jiřího Šlitra v roce 1969 na druhý svátek vánoční a nastolení normalizace. Nakonec se však rozhodl pokračovat.

Nová krev

Jelikož Suchý nepodepsal Antichartu, tak se mu dveře do rozhlasu nebo televize na dlouhé roky uzavřely. Básník a textař věděl, že je jeho divadlo některým politikům trnem v oku, proto pokračoval i po smrti svého kolegy Šlitra.

Na začátku 70. let se v divadle Semafor ukázala na konkurzu Jitka Molavcová, která udělala velký dojem. Suchý ze zpěvačky a herečky udělal jakousi první dámu divadla a svou hereckou partnerku.

Zdroj: CinemArt (Foto: Irena Zlámalová)

Optimista za každé situace

Suchého nepoložil ani komunistický režim ani další tragédie, která se divadlu přihodila. Od roku 1995 mělo divadlo Semafor stálé působiště v Hudebním divadle Karlín, které však v roce 2002 utrpělo značné škody po povodni. Semafor kvůli velké vodě přišel o své vybavení i archiv.

Následovalo další kočovné období, které však netrvalo dlouho. V roce 2005 divadlo Semafor našlo zázemí v pražských Dejvicích, kde Suchý vystupuje dodnes i se svou jevištní partnerkou Jitkou Molavcovou.