Noční můry z temnot: Hororová variace na Jumanji?

Prokleté předměty rozhodně nejsou v hororovém žánru ničím novým. Naopak – hrají prim v řadě notoricky známých příběhů. Od Pandořiny skříňky po Opičí tlapku. Knihy, které by nikdo neměl číst jsou vlastně také takovým hororovým evergreenem (takový Ash ze série Evil Dead by mohl vyprávět). A právě okolo takové knihy se točí očekávaný horor nadějného režiséra Andrého Øvredala…

Tento norský filmový tvůrce má za sebou jen pár snímků, mezi nimiž ovšem vyčnívá zejména povedený horor – Tajemství smrti slečny Neznámé, v němž koroneři – otec se synem identifikují původ záhadné ženské mrtvoly. Jeho nejnovější počin je filmovou adaptací původně knižní série hororových krátkých příběhů pro děti od spisovatele Alvina Schwartze, nesoucí stejný název (u nás lze pro srovnání použít sbírku Zuby nehty). Což je báječné – neb v pohádkách má mnoho hororů základ i atmosféru. A mezi těmito dvěma žánry je velmi úzká hranice. Za zmínku také stojí, že na celém projektu se podílí hned několik velmi schopných tvůrců, takže se dá očekávat opravdu kvalitní počin. Celé seznámení s autory si můžete přečíst zde.

V Nočních můrách z temnot tedy námět bude – jak už jsme si řekli v úvodníku, poněkud přímější a prozaičtější, jakož i bližší klasickému hororu. Na scénáři se pak mimo jiné podílel i třeba Guillermo Del Toro, což může být menší zárukou jisté atmosféry. A o čem že tento snímek, jenž místy v trailerech připomíná Kingovo To? Přečtěte si oficiální anotaci od Bontonfilmu:

„V opuštěném domě úplně na konci města najde parta teenagerů knihu, která je strašnější, než cokoliv, co si kdy dovedli představit. Zanechala ji tu mladá dívka s hrozivým tajemstvím ještě před tím, než sama beze stopy zmizela. Starobylá kniha je plná děsivých příběhů a ještě děsivějších monster, ale není tak úplně ke čtení. Kniha naopak čte toho, kdo s ní přijde do styku. Přečte jeho největší noční můry, napíše z nich příběh a začne ho vyprávět a odvíjet i ve skutečném životě. A to včetně hrozivých příšer. Parta teenagerů se dostala na místo neobvyklého zla. Neměli tuhle knihu nikdy otevírat a měli včas utéct. Neutekli. Proto teď musí čelit svému strachu, nočním můrám a děsům, které je přišly zabít.“

Kniha, která z vás vyčte vaše největší noční můry a pak vás donutí jim čelit? To nezní úplně marně. Jak se to celé vydaří na plátně se přesvědčíme už 8. srpna, kdy jde film do kin.

Na scénáři se podíleli Guillermo del Toro, John August, Marcus Dunstan, Dan Hageman, Kevin Hageman a Patrick Melton. V hlavních a vedlejších rolích se představí Zoe Margaret Colletti, Gabriel Rush, Austin Abrams, Dean Norris, Gil Bellows, Lorraine Toussaint, Javier Botet, Stephanie Belding, a další.