Stranger Things 4: Předpoklady, očekávání a teorie

Třetí řada Stranger Things je za námi. Jak se zdá, z oblíbeného seriálu se pomalu ale jistě stává multimediální universum. Seriál se na Netflixu těší obrovské popularitě, začínají vycházet knihy, které rozšiřují tento sofistikovaný fikční svět, soundtrack zní v uších nejednoho seriálového fanouška, a tak je na místě začít, už takhle zkraje po skončení třetí série, se spekulacemi, co bude dál. Netřeba zmiňovat, že v článku se objevuje řada spoilerů, takže pokud třetí řadu ještě nemáte za sebou, před přečtením se do toho pusťte.

Není pochyb o tom, že nás čeká ještě minimálně jedna série. Jednak se o čtyřletém plánu mnohokrát zmiňovali sami bratři Dufferovi, a jednak o plánovaném pokračování jasně hovoří potitulková scéna poslední epizody. Zajímavé je, že v první i druhé sérii proběhl závěrečný cliffhanger ještě v průběhu epizody, zatímco v sérii třetí až ve scéně po titulcích. Je tak evidentní, že tvůrci měli v úmyslu diváky smířit se závěrem seriálu, a až po titulcích jsme se dočkali jakési “nulté” první scény čtvrté série. Je možné, že je to také znamení jakéhosi blížícího se konce. O čem ale všechny tyto indície vlastně vypovídají?

Následující body jsou pouze mou subjektivní spekulací o konceptu dějství z přelomu třetí a čtvrté řady. Žádný z bodů není předem s jistotou potvrzen.

Hopper živý či mrtvý?

Začněme tou nejpalčivější otázkou, která trápí všechny fanoušky seriálu. Je Jim Hopper naživu? Srovnejme si fakta. Hopper údajně zemřel při výbuchu onoho záhadného stroje, který umí otevřít alternativní dimenzi (pro naše potřeby říkejme “the upside down”, protože věrohodnější a lépe znějící název pro tento paralelní svět čeština nemá). Jsou tu ale faktory, které napovídají, že Hopper ve skutečnosti nezemřel. Je jich celkem pět a všechny celkem věrohodné:

Hoppera nevidíme ani zemřít, ani později nemůžeme spatřit jeho tělo. Například smrt Billyho byla ukázána explicitně, stejně jako jeho bezvládné tělo; není tak pochyb o tom, že Billy už se pro další řadu nevrátí. Škoda, byl to bezpochyby věrohodný záporák. Nicméně o Hopperově konci nevíme vůbec nic, kromě toho, že před výbuchem uvízl v místnosti se strojem. Tam se ale mohlo stát cokoliv; Hopper mohl stihnout proskočit do the upside down, případně tam mohl být výbuchem vymrštěn. Stejně tak mohl být zajat Rusy (viz dále); cesty k jeho návratu jsou zkrátka otevřené.

Když Eleven čte Hopperův “dopis na rozloučenou”, na pozadí hraje skladba od Petera Gabriela. Ta stejná skladba, která hrála ve scéně, v níž záchranáři nalezli Willovo mrtvé tělo v jezeře. Jak se později ukázalo, tělo bylo nastrčené a Will tehdy ve skutečnosti nezemřel. Je tak zjevné, že píseň Petera Gabriela můžeme vnímat jako náznak budoucího zmrtvýchvstání. Nebo je to jen náhoda? Nemyslím si, v tomto seriálu nic není náhoda.

Sám představitel Hoppera David Harbour se vyjádřil nejednoznačně o otázce budoucí účasti jeho postavy v seriálu. “Opravdu nevím, budeme si na to muset počkat,“ řekl konkrétně. Lze předpokládat, že Harbour už o osudu své postavy něco ví, nebo přinejmenším by měl vědět, zda se v další řadě objeví. I tak by se tam mohl objevit např. jen ve flashbacích a tvůrci samozřejmě mají zájem na tom, aby vznikaly šílené teorie po vzoru Sherlocka, a aby si diváci pokládali otázky, na něž budou chtít znát odpověď. Možné je také to, že ani sami Dufferovi ještě neví, zda nechají Hoppera přežít, a tudíž to neví ani sám Harbour. Jak víme, tvůrci si nechali otevřená vrátka pro všechny varianty.

Nejdůležitějším prvkem vyvolávajícím zběsilé spekulace o Hopperově osudu je potitulková scéna, v níž se Rusové baví o jistém “Američanovi” zajatém v jejich věznici. Kdyby tvůrci chtěli jednoznačně ukázat, že Hopper poslední události Hawkins přežil, ukázali by ho. Jediné, co o záhadné zajaté postavě však víme, je to, že je Američan. Může to být Hopper, ačkoli to by byla ta méně sofistikovaná varianta. Osobně si myslím, že to nebude Hopper, ale že i tak někde žije, pravděpodobně v the upside down, kam se po výbuchu stroje nějakým způsobem dostal. I to by otevíralo potenciál pro další zajímavou dějovou linii.

Tam by ho v budoucnu totiž mohla najít Eleven, pokud se jí vrátí její schopnosti. Právě proto, že o ně (pravděpodobně dočasně) přišla, nemůže nyní cítit Hopperovu existenci nebo se ho například pokusit konktaktovat na onom světě. Předpokládám, že se Eleven ke svým schopnostem znovu dostane, a to by znamenalo, že pak Hoppera může nějakým způsobem najít, ať už v ruské věznici, nebo v the upside down. A právě Hopper by se mohl stát příštím hostitelem vyslaným zničit lidský život na Zemi. To by mohlo být zajímavé, nemyslíte?

Nezapomínejme ale na to, že to nemusí být jen Hopper, kdo bude „Mozkožrouta“ hostit. Třebaže by to bylo od tvůrců odvážné, hostitelem by se mohla stát i Eleven. Konec konců v její holeni uvízla část monstra, kterou El sice dostala ven, ale její schopnosti v tu chvíli už mohly být oslabené a jak jsme mohli vidět, krev, která po Eleven na podlaze Stardustu zbyla, vykazovala jakousi zvláštní aktivitu. Co když uvnitř El něco z monstra zůstalo? Nebo hostitelem bude někdo úplně jiný?

Studená válka v hlavní roli?

Domnívám se, že ve čtvrté sérii bude hrát velkou roli politika. Naznačuje to řada faktorů; ve třetí řadě byla načrtnuta jistá paralela studené války na úrovni Hawkins. Jak se zdá, díky stěhování Joyce a celé její rodiny mimo město se the upside down, a společně s ním i ona analogie notorického soupeření mezi USA a Ruskem, nějakým způsobem rozšíří i do jiných míst, která ze seriálu ještě neznáme. Leccos o politickém pozadí naznačila také nová postava zkorumpovaného starosti Klinea, a možná, že se v příští řadě dočkáme i pořádně porce armády, která se dosud v seriálu překvapivě prakticky neobjevuje, až na samotný závěr třetí série, kdy už jí ale ani nebylo potřeba.

Jedeme dál. Třetí řada do jisté míry rozdělila hlavní představitele, když proti the upside down bojovali odděleně ve třech partách, každá svou vlastní cestou, přičemž se jejich cesty postupně přibližovaly, až se v samotném závěry spojily. Vzhledem k tomu, že závěr třetí série kvůli stěhování Joyce, Willa, Jonatana a El rozdělil postavy nadobro, zdá se, že v příštím dějství budeme znovu svědky nejméně dvou dějových vrstev, ale pravděpodobně i několika, které se budou vzájemně doplňovat a poběží sice paralelně, ale do jisté míry odděleně. Kéž by tomu tak nebylo, vše ovšem nasvědčuje tomu, že se mnoha společných scén, kde se všechny hlavní postavy objeví společně, spíše nedočkáme.

Ruská armáda demogorgonů?

Zásadní je také otázka Eleven a jejích schopností. Je velmi pravděpodobné, že se zase vrátí, vždyť bez toho, aby Eleven stála v roli věčného spasitele, by Stranger Things nebyl tím seriálem, který tak dobře známe a milujeme. Na druhé straně, v průběhu seriálu existovaly různé náznaky, že se Eleven z jakéhosi “monstra” postupně stává “obyčejnou” dívkou; začalo to první sérií, v níž téměř nemluvila a její hlavní výsadou byly právě nadpřirozené schopnosti. Ve druhé sérii už byla svým způsobem zařazena do běžné společnosti, ačkoli od ní byla záměrně separována. Ve třetí řadě už byla s trochou nadsázky normální dívkou, a chápal bych, kdyby tvůrci chtěli pro čtvrtou sérii “vyzkoušet” zařadit El definitivně do světa obyčejných lidí, a partu by tak proti the upside down postavili bez jejích nadpřirozených schopností. I to by mohlo být zajímavé, ale je to spíše nepravděpodobné.

Ze závěrečné potitulkové scény je zjevné, že Rusové mají pod kontrolou určitě několik vězňů včetně jednoho Američana, a přinejmenším jednoho Demogorgona. Osobně si myslím, vzhledem k rozsahu základny na Kamčatce a počtu pater této věznice, jež nám tvůrci ukazují, že “Demodogů” tady bude mnohem více. Možná desítky, možná stovky, možná Rusko buduje armádu demogorgonů krmenou lidským masem, s kterou plánuje zaútočit na Ameriku? Možností je celá řada a zdá se, že tvůrci si i tímto způsobem nechali otevřená velká zadní vrátka pro budoucí vyprávění. Klíčovou otázkou však zůstává, kdo je onen americký zajatec, protože jestli to není Hopper, mohl by to být Dr. Brenner, jehož smrt ani mrtvé tělo jsme také neviděli, a tak nemáme žádnou záruku toho, že je mrtvý. Mohl by se tak znovu objevit jako klíčový záporák, tentokrát třeba i ve spolupráci se Sověty.

Najdeme odpovědi na dlouhodobé otázky?

Protože seriál už je pravděpodobně za svojí polovinou, vzhledem k tomu, že plánovány jsou čtyři série (dle slov bratrů Dufferových možná i pět, o šesté řadě nikdy řeč nebyla), mohli bychom se brzy dočkat také některých vysvětlení, která jsme zatím nedostali a bezpochyby by přišly vhod. Pokud se nevyplní mé přání – a já nepředpokládám, že by to bylo v plánu – a Stranger Things se nepromění v universum obsahující řadu spin-offů vedlejších postav, mohli bychom v příští sérii například zjistit, jak to vlastně je s the upside down, co je tento svět zač, jak vznikl, co ho živí a jak jej lze nevratně zlikvidovat. Také bychom se mohli dozvědět další detaily z dětství Eleven, zjistit, co vlastně stojí za jejími schopnostmi a jakým způsobem o ně může přijít, respektive je znovu získat, což by mohlo navázat na fakt, že o ně na závěr třetí série při souboji s monstrem přišla. Možná bychom se mohli něco dozvědět i o dalších projektech mimo 008 a 011.

Koho uvidíme ve čtvrté sérii? Není pochyb o tom, že svou porci pozornosti dostane znovu Joyce. Z dětských hrdinů určitě v klíčové roli znovu uvidíme Eleven, tradiční role by mohli získat i Mike či Dustin. Osobně si myslím, že méně uvidíme Willa, který v prvních třech sériích hrál klíčovou roli, a tak tentokrát dostane větší volnost ve prospěch Lucase, jehož role ve třetí sérii nebyla příliš výrazná. V další sérii bude hrát postava Lucase dle mého velkou roli, protože vše nasvědčuje tomu, že ještě více prostoru dostane jeho sestra Erica, a tak bychom mohli být svědky sourozenecké spolupráce. Konec konců, na závěr třetí série dostala od Lucase a Dustina hru Dungeons & Dragons, což fakticky vzato znamená, že se stává součástí party.

Nepochybuji o tom, že Nancy a Jonathan budou hrát znovu prim v rámci vyšetřování díky jejich investigativním schopnostem a odvaze, kterou mnohokrát prokázali. Stejně tak věřím v návrat Stevea a Robin, jejichž vztah se dle mého ještě více utuží. Samozřejmě uvidíme i Max, která by také mohla dostat více prostoru, nejen v časovém, ale i narativním smyslu, a mohla by se konečně stát klíčovou součástí celého příběhu. Bylo by fajn, kdybychom znovu viděli pana Clarkea, očekávám také návrat Dr. Owense a výraznou roli by mohl hrát i Murray, jehož postava se pro závěr třetí série zdála jako důležitý tah.

Mohl by se vrátit i starosta Kline, který by hrál roli jakési nadnárodní spojky mezi Hawkinsem, Ruskem a zbytkem dějství, ovšem jen za předpokladu, že Hawkins stále bude stěžejním místem celého vyprávění. Nepochybuji ani o tom, že mnohem více prostoru dostane i Dustinova přítelkyně Suzie, která si v jediné scéně získala srdce mnohých diváků. Palčivá otázka samozřejmě zůstává – vrátí se Hopper? Já věřím, že by bylo smutné a nešťastné, kdyby se jakožto nejoblíbenější mužská postava seriálu neobjevil, a tak v jeho návrat do hlavní role věřím a doufám. Snad to nebude jen ve flashbacích, i to je totiž pro tvůrce možnost, jak Hoppera zachovat, ale neztratit přitom tvář za jejich rozhodnutí ze závěru předchozí řady.

A co další odkazy na slavná 80. léta?

V předchozích řadách jsme viděli odkazy na mnohé slavné filmy 80. let, čímž je Stranger Things už proslulý. Objevily se easter eggy z hororů jako Věc, Vetřelec či Noční můra v Elm Street, ze Spielbergových děl jako E. T. – Mimozemšťan, Blízká setkání třetího druhu či Indiana Jones, z kultovních filmů jako Návrat do budoucnosti, Krotitelé duchů, Star Wars, Terminátor či Nekonečný příběh, objevila se řada gagů ze slavných adaptací příběhů Stephena Kinga. Jaké další easter eggy nás čekají?

Vesměs prozatím šlo o odkazy na horory, fantasy, dobrodružné či komedie. U toho tvůrci i nadále zůstanou, takže uvažte, zda by se nemohly objevit gagy z dalších známých filmů, jejichž odkazů jsme ve Stranger Things zatím (pokud vím) svědky nebyli, ať už Osvícení, Smrtonosná zbraň, Predátor, Komando, Gremlins či Dětská hra. Také by se mohly objevit další gagy např. na Star Wars či Návrat do budoucnosti, stejně jako se v prvních dvou sériích objevovala celá řada odkazů na E. T. – Mimozemšťana a nikoli pouze jedna nepatrná vsuvka. Zároveň doufám, že se dočkáme opakování duetu Dustin & Suzie, kteří krásně zazpívali téma Nekonečného příběhu v památné scéně; co si zazpívají tentokrát? Ústřední píseň z Hříšného tance, nebo snad Pomády?

Kdy se dočkáme?

Čtvrtá řada nabízí spoustu otázek, které nám Dufferovi zodpoví nejdříve za rok, pravděpodobněji ale až příští zimu, protože některé náznaky ze závěru třetí řady ukazují, že děj další série se tentokrát bude odehrávat v zimě. To by znamenalo až zimu 2020, ale v poslední době nebývá výjimkou ani dvouleté čekání na další dějství seriálů (encyklopedická ukázka je seriál Sherlock, jež se kvůli velké vytíženosti herců vždy dost pozdržel; lze předpokládat, že i herci ze Stranger Things budou nyní extrémně žádaní). Je tak otázka, kdy se s našimi hrdiny znovu setkáme.

Jisté však je, že z perfektní třetí série budeme žít ještě dlouho, a tak nezbývá než doufat, že se vše stihne co nejrychleji, ale zároveň tak, aby se tvůrci v psaní scénáře nijak neunáhlili a abychom si mohli také čtvrtou sérii užít tak, jako nám to umožnila ta třetí. Máte-li nějaké připomínky k těm mým, případně doplňující body nebo podněty k diskuzi, neváhejte se podělit v komentářích. Přežil podle vás Hopper, nebo jej tvůrci nechají mrtvého jako hrdinu na počest všeho, co během tří let pro Hawkins udělal? Vrátí se a stane se novým hostitelem? A získá Eleven zpět své schopnosti? Nebo je snad „předala“ některé jiné postavě, která je ve čtvrté sérii objeví? Variant je mnoho, ale spekulacemi si můžeme čekání na další dějství zkrátit.