Letní hokej: Mladí hokejisté poznávají Afriku v českém komediálním dokumentu

Fanoušci hokeje a neotřelých dokumentů se mají nač těšit. Komediální dokument s názvem Letní hokej přichází do kin již v červenci a určitě to bude zábava, jak napovídá trailer.

Film Tomáše Bojara a Rozálie Kohoutové Letní hokej je pokračováním úspěšné spolupráce této autorské dvojice. Sami popsali svůj záměr takto:

„Snažíme se ukazovat svět v jeho přirozené složitosti a nejednoznačnosti a vytvořit vrstevnatý film, v němž je možné spatřit živé, jednající lidi, nikoliv barvotiskové hrdiny. Pluralita hledisek, které se v průběhu filmu proměňují a my díky tomu můžeme spatřit stejné nebo podobné fenomény v odlišném světle, je pro nás klíčová. O totéž jsme se snažili už ve filmu FC Roma, kde jsme například nijak nezakrývali, že i sami Romové se v některých situacích chovají jako rasisté. A jakkoliv se to u některých, ostentativně humanistických diváků setkalo s nevolí (nejčastěji vtělenou do hesla: ‚Komu tím prospějete?‘), nehodláme na našem přístupu cokoliv měnit ani tentokrát. Oproti nim se spíše domníváme, že kinematografie může být považována za skutečně humanistickou jenom tehdy, když nevytěsňuje vše znepokojivé mimo horizont a neřídí se prvoplánovými ohledy na ‚společenskou užitečnost‘ či ‚společenské dopady‘. Platí to tím spíš, že s filmovými postavami a jejich snažením je podle nás možné věrohodně sympatizovat jenom tehdy, když je vidíme v jejich celistvosti, tj. včetně jejich méně přitažlivých stránek.“

Ve filmu stojí po celou dobu v centru pozornosti náctiletí hokejisté z marockého Salé a českého Náchoda, kteří se zúčastnili zvláštní sportovně-kulturní výměny. Film od prvních chvil v přísně observačním modu zobrazuje jejich postupné sbližování, první konflikty i občasné chvíle porozumění a napojení. A nutno říci, že přes dílčí temnější momenty je po většinu času jejich vzájemná interakce úsměvná, nezřídka i vyloženě komická. Zahraniční dramaturgové, kteří se s filmem seznámili na workshopu East Doc Platform, jej proto také hned začali vnímat v žánrové kategorii „coming-of-age-comedy“.

V létě 2017 se mladí hokejisté z východočeského Náchoda vypravili do dalekého Maroka, kde je čekal rozhodně nejzábavnější tréninkový kemp jejich dosavadní kariéry. Nepřijeli sem totiž jenom hrát hokej, ale hlavně se zblízka seznámit s místními lidmi a jejich způsobem života. O několik měsíců později zase hokejisté z marockého Salé zamířili do České republiky, aby tu v obrácené podobě zažili to samé. Výsledkem je živý dialog dvou rozdílných kultur, plný různých malých překvapení a osvobozujícího humoru. Naučili se Češi v Maroku smlouvat? Potvrdili tu pověst hokejové velmoci? Sehnali Maročané v Čechách maso halal? Pochopili tu, co je to ofsajd?

Premiéra je 18. července 2019.