TOP 7: Nejlepší filmy Dannyho Boylea

Do kin míří nový britský snímek Yesterday od známého a režiséra Danny Boylea. Příběh je zaměřený na mladého muzikanta, který se jednoho dne probudí a jako zázrakem je jediný člověk na Zemi, který zná skupinu Beatles. Využije šance a stává se tak nejslavnějším zpěvákem s těmi nejlepšími hity, jaké kdy byly napsané. Pojďme si připomenout sedm nejlepších filmů od tohoto světoznámého režiséra.

Mělký hrob (1994)

Tři nejlepší přátelé se v Edinburghu rozhodnout trochu pobavit a zašlu do novin falešný inzerát, v němž údajně shání spolubydlícího. Baví se rozhovory s cizími lidmi, které následně odmítnou. Vše změní až příchod charismatického, inteligentního a prostě suprového mladíka Huga. Inzerát se najednou stane skutečností a z trojice se najednou stává čtveřice. Jejich idylické přátelství naruší náhlá Hugova smrt a kufr plný peněz. Částka v kufru je tak ohromující, že zvítězí nad nahlášením policii a tři přátelé musí projít tou nejtěžší zkouškou v životě. Musejí se zbavit mrtvoly a schovat peníze, tak, aby je nikdo nenašel a nikomu to nepřišlo podezřelé. V hlavních rolích se nám představí Kerry Fox, Christopher Ecclestona a Ewan McGregor.

Trainspotting (1996)

Režisér Danny Boyle se rozhodl natočit příběh z drogového světa podle knihy Irvine Welshe. Film se soustředí na Marka Rentona, mladého atraktivního muže, který se občas může zdát unavený, pohublý či pobledlý. Společně se skupinou svých přátel žijí v Edinburghu, ve městě, které pro ně rozhodně není splněným snem. Celá skupinka se ale řítí do cíle jménem smrt. Jediné, co je doopravdy zajímá je, jak si sehnat další dávku, aby se znovu cítili uvolněně a spokojeně. V Markovi vsak nakonec zvítězí zdravý rozum, začíná toužit i po něčem jiném než jen po dávce drog, a tak se rozhodne od základu změnit svůj život. Postupem času, ale začíná pochybovat, jestli život je to, co právě chce. Film byl tak úspěšný, že se v roce 2017 dočkal pokračování, ne však natolik úspěšného jako první díl, ale stále příznivě přijatého fanoušky. Do obou filmů se vrátili i původní protagonisté Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Kevin McKidd, Robert Carlyle a Kelly Macdonald.

Extra život (1997)

Postavy, které si zahráli Ewan McGregor a Cameron Diaz, procházejí z naprosto odlišných společenských vrstev. On je chudý pisálek, který pracuje na svém knižním trháku, na kterém dozajista konečně zbohatne, ona je znuděná dcera bohatého podnikatele. Kdyby se ti dva dali dohromady, mohla by to pro oba být opravdová výhra. S tímhle na první pohled snadným úkolem, jsou na zem vyslání dva andělé. Musejí je dát dohromady za každou cenu, jinak se již nikdy nemůžou vrátit do nebe, a pro takového anděla je život na Zemi mezi lidmi učiněné peklo. I když se to zdálo jako snadný úkol, tak vše zkomplikuje nechtěný scénář, který se točí kolem únosu, vydírání, peněz a střelných zbraní. Andělé i hlavní dvojice si budou muset poradit nejen s láskou, ale také s nebezpečnými gangstery.

28 dní poté (2002)

Sci-fi thriller odehrávající se v Londýně, který postihne smrtelný virus, se divákům představil v roce 2002. Skupina aktivistů vysvobodí opice z laboratoře, nikdo z nich však netuší, že opice jsou nakažené smrtelným virem. Opice jsou agresivní a aktivisty pokoušou. Virus se šíří po celé Anglii a zasáhne i samotný Londýn. Jim se jednoho dne probudí v nemocnici z kómatu, kde je naprosto sám, zdá se, jakoby na světě nebyl žádný život. V Londýně narazí na Selenu a Marka, dvojici, která přežila. Postupem času se ze tří lidí stane malá skupinka, společně se snaží najít vůli k přežití, naději na záchranu jim dá vysílání o záchranném vojenském středisku. Tohle místo jim může zachránit život nebo na ně může čekat daleko větší nebezpečí, než by si vůbec dokázali představit. V hlavních rolích se představili Cillian Murphy, Naomie Harris nebo Brendan Gleeson.

Sunshine (2007)

V roce 2057 hrozí, že navždy vyhasne slunce a Země bude odsouzená ke zkáze. Svět bude pomalu umírat v nekonečné zimě. Posádka vesmírné lodi Icarus 2 má za úkol na slunce shodit nukleární nálož, která jej má znovu probudit k životu, a tím zachránit celou planetu. První vesmírná loď se z mise nevrátila a zmizela neznámo kam. Členové se musejí vyrovnat s možným nebezpečím, které na ně ve vesmíru čeká, smířit se s faktem, že se možná již nikdy nevrátí, ale zachrání tak celou planetu. V hlavních rolích sci-fi thrilleru uvidíme Cilliana Murphyho, Chrise Evanse nebo herečku Rose Byrneovou.

Milionář z chatrče (2008)

Oblíbené romantické drama, kterým se proslavil indický herec Dev Patel bylo natočeno na motivy skutečných událostí, které se odehrály v Indii při vysílání známé soutěže Chcete být milionářem. Malý chlapec Jamal Malik vyrůstal v bombajském slumu a najednou jako dospělý sedí ve studiu a od ohromného bohatství ho dělí pouze jediná otázka. Než se jí dozví, má na to celý den, který mu ale znepříjemňují policisté, jenž Jamala podezírají z podvodu. Nedokáží pochopit, jak se mohl chudý chlapec dostat ve vědomostní soutěži tak daleko. Jamal vyšetřovatelům vypráví svůj příběh tragického dětství a ztracené lásky. Snímek byl velice úspěšný, odnesl si deset nominací na Oscara a z toho osm proměnil ve zlaté sošky. Oscara si odnesl i režisér Danny Boyle za nejlepší režii.

127 hodin (2010)

Životopisné drama podle skutečných událostí, natočil Danny Boyle podle příběhu statečného Arona Ralstona, který se ve volném čase věnoval lezení po skalách a chodil na dlouhé tůry po Spojených státech. Jednou vyrazil na víkend do národního parku Canyonlands, lézt po skalách, tentokrát se mu jeho koníček málem stal osudným. Sklouzl do otvoru mezi skály, kde mu obří kámen přiskřípl pravou ruku. Aron bojoval neuvěřitelných 127 hodin s přírodou o život. Nakonec se mu podařilo tento boj vyhrát, i když měl k dispozici jen trochu jídla a pár kapek vody. Díky odvaze a vytrvalosti přežil. Do hlavní role si Danny vybral mladého Jamese Franca, který byl za ztvárnění Arona nominován na Oscara. Snímek si nakonec odnesl celkem šest nominací, ale bohužel žádnou sošku.