Akademie ocení režiséra Davida Lynche

Akademie tento týden oznámila letošní držitele čestného Oscara. Budou jimi režisér David Lynch, herec s indiánskými kořeny Wes Studi a scénáristka a režisérka Lina Wertmüller. Herečka Geena Davis získá cenu Jean Hersholt Humanitarian Award za charitativní přínos.

David Lynch se narodil v roce 1946. Svůj první velký režijní debut měl v roce 1977 s filmem Mazací hlava. Úspěch a s ním i první nominace na Oscara pro nejlepší film, scénář a režii přišel o rok později s životopisným snímkem Sloní muž. Úspěch pokračoval v roce 1987 s filmem Modrý samet a zatím poslední nominaci získal za Mulholland Drive v roce 2001.

Herec Wes Studi byl díky svému indiánskému vzhledu obsazován hlavně do indiánských rolí. Kevin Costner si ho například vybral do svého filmu Tanec s vlky. Ve westernovém filmu Geronimo ztvárnil jednu z hlavních rolí. Objevil se i ve filmu Avatar od Jamese Camerona a v mnoha dalších. Věnuje se ale i psaní knih a často nahrává komentáře dokumentů o indiánech.

Lina Wertmüller je přední italská režisérka a scénáristka. K filmařině se dostala díky Federicu Fellinimu, jemuž dělala asistentku v roce 1963 při natáčení filmu 8 ½. V tom samém roce natočila svůj režijní debut Baziliškové. V roce 1975 ale dosáhla největšího úspěchu s filmem Pasqualino Sedmikráska, jenž byl nominován na čtyři Oscary a zajistil jí mezinárodní úspěch. Navíc se stala první režisérkou v historii, která získala nominaci na Oscara.

Herečka Geena Davis je známá díky filmu Thelma a Louisa, kde si zahrála po boku Susan Sarandon a za svůj výkon získala i nominaci na Oscara. Ještě před tím, v roce 1989 dokonce zlatou sošku získala, a to za vedlejší roli ve filmu Náhodný turista. Nyní se herečka věnuje převážně charitativním a sportovním činnostem. Založila vlastní institut pro zvýšení a podporu ženských rolí ve filmu. V roce 2011 se stala aktivní členkou organizace USAID, která se věnuje zahraniční civilní pomoci, Geena pomáhá převážně v Africe, kam i často osobně cestuje.

Čestný Oscar se uděluje jako ocenění za celoživotní přínos světové kinematografii a umělecký přínos Akademii. Humanitární ocenění Jean Hersholt je udělováno na základě humanitárních činností, které přináší zlepšení ve filmovém průmyslu.

Předávání proběhne letos 27. října v Ray Dolby Ballroom v Hollywoodu.