54. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary: Na co se těšit?

Již 28. června se filmoví fanoušci můžou těšit na slavnostní zahájení 54. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Letošní ročník se může pyšnit opravdu hvězdnými hosty a lákavými snímky z celého světa.

V hlavní soutěži na nás čeká celkem dvanáct filmů. V zastoupení České republiky a Slovenska se představí snímek Budiž světlo od režiséra Marko Škopa, který v Karlových Varech rozhodně není poprvé. Na festivalu se představil již několikrát a to s filmy Iné svety, Osadné nebo Eva Nová. Rodinné drama Budiž světlo se odehrává v čase Vánočním, poukazuje na sílu rodinného pouta, které může pokazit nebezpečná záliba, která vyústí v šokující čin.

Do sekce hlavní soutěže se vrací známí režiséři, jejichž díla se na filmovém festivalu objevila už dříve. Například se můžeme těšit na německý psychologický snímek Lara, kde se nám v hlavní roli matky, toužící po navázání kontaktu se svým dospělým synem, představí Corinna Harfouch. Film navazuje na režisérův debut Sakra, kluku! z roku 2012. Na festival se vrací i turecký režisér Kıvanç Sezer, ten přichází s druhým dílem trilogie, jehož první část Otcova křídla se objevila na 51.ročníku festivalu. Nyní představí druhý díl s názvem Maličkosti, snímek vypráví o existenční krizi po výpovědi z práce, která ovlivňuje nejen hlavní postavu Onura, ale také jeho manželku.

Podle synopsí filmů se zdá, že letošní ročník se zaměří převážně na rodinná dramata. Například Chilské drama Muž budoucnosti vypráví o shledání otce a dcery po dlouhých letech odloučení. Drama z Velké Británie s názvem Monzun, je příběh o hledání kořenů a identity, po dlouhých třiceti letech se Kit vrací zpátky do své rodné země. Za zmínku určitě stojí i čínský film Portrét mozaikou, mladý čínský režisér Zhai Yixiang přichází na festival s příběhem o těhotné čtrnáctileté dívce, jenž hledá spravedlnost u otce svého dítěte.

Festival také nabídne zvláštní sekci jenž byla vytvořená k uctění filmového režiséra Júsufa Šahína. V sekci České filmy nám festival představí to nejlepší z roku 2018 a 2019, například životopisný snímek Jan Palach nebo drama s komediálním nádechem Na střeše od Jiřího Mádla. Sekce půlnoční filmy nabídnou hollywoodské klasiky jako Matrix, Rambo nebo Vetřelec.

Mezi hvězdnými hosty letos uvidíte například držitelku Oscara Julianne Moore, která společně s režisérem Bartem Freundlichem a hercem Billym Crudupem uvede nový snímek Po svatbě. Na festival se také vrací host z minulého roku herec a režisér Casey Affleck, ten uvede svojí režijní novinku Světlo mého života. Festival zakončí americká herečka Patricia Clarkson, která se proslavila mini sérií Ostré předměty, za který si letos odnesla Zlatý Globus.