45. Letní škola v Uherském Hradišti ve znamení Československa, Francie a Rumunska

Filmový tradiční festival proběhne v dnech 26. července až 4. srpna 2019. Letos bude pozornost všech přítomných směřovat k významným hostům – Hynkovi Bočanovi a Milanu Lasicovi.

Hynek Bočan byl výraznou osobností československé nové vlny a kromě toho se podílel i na řadě seriálů. Jeho rukopis tak nesou například Záhady hlavolamu či velkolepý televizní projekt Zdivočelá země. Na letošní filmovce představí své úspěšné filmy Čest a sláva, Pasťák či Bumerang.

Milan Lasica, známý slovenský herec pověstný svým ironickým a melancholickým nadhledem, uvede na festivalu snímky Sladké hry minulého léta, Utíkejme, už jde, Tři veteráni, Vážení přátelé, ano! 

Kromě československých tvůrců dojde i na rumunskou novou vlnu. Do víru festivalu totiž zavítá i  režisér Cătălin Mitulescu. V Uherském Hradišti představí divákům svou kompletní filmografii, vedle celovečerních snímků dojde i na ty krátké. Jak jsem strávil konec světa, jedno z jeho nejvýznamnějších děl, samozřejmě nebude chybět.

Letošní program bude rozdělený do tří hlavních sekcí – Historie, Současnosti a Česka/Slovenska.

Jako každý rok i letos dojde na retrospektivu, nyní bude věnována tvorbě Williama Wylera. Na stříbrná plátna tak po letech opět zavítají Prázdniny v Římě nebo Ben Hur. Filmová čítanka  dá prostor francouzské nové vlně a představeny budou debuty režisérů jako François Truffaut, Agnès Vardová či Jacques Rivette. Sekci bude zevrubně rozebírat host Michel Marie, profesor pařížské Sorbonny a odborník na novou francouzskou vlnu.

V rámci němých filmů s živou hubdou bude věnována ppzornost městským symfoniím, nejznámější Berlín, symfonie velkoměsta doprovodí Benewitzowo kvrateto.

Letošní novinkou je sekce s označením Příběh jednoho filmu. V ní se představí filmy, které ve své době hrály zásadní roli. Nechybět tak nebude ani avantgardní Andaluský pes či přelomová akční podivaná s Jackie Chanem, Police Story.

Neznámý vojín: Grzegorz Królikiewicz uvede nejzásadnější počiny význmamné osobnosti polské kinematografie a New Queer Cinema upoutá svým vymezováním se vůčiu mainstreamu a poukázáním na chápání sexuální a genderové identity.

Jako každý rok, i letos je skutečně se na co těšit.