17 nejlepších filmů Keanu Reevese

Kariéra Keanu Reevese nabrala druhý dech. Hvězda Matrixu se v posledních letech objevila ve výborných žánrovkách a nejinak tomu bude v letech budoucích. Keanu Reevese dokonce uvidíme v očekávané videohře Cyberpunk 2077 a šušká se rovněž o jeho obsazení v připravované marvelovce The Eternals. Je čas si připomenout, čím nás v minulosti nejvíce uhranul.

Matrix trilogie

Uvěříte neuvěřitelnému! Představte si, že vaše realita je jen iluzí a vaše nejtemnější noční můry jsou ve skutečnosti pravdivé. Představte si, že vaše současnost je vlastně minulostí a to budoucí se děje právě teď. Když si to dokážete představit, potom se budete cítit jako hrdina snímku Matrix Thomas Anderson (Keanu Reeves). A věřte, že to nebude příjemný pocit. Anderson je normální mladý muž, který se jen snaží přežít v každodenním shonu moderního velkoměsta. A má všechny předpoklady aby se mu to povedlo: dobré přátele, milující rodinu a perspektivní práci v multinárodní počítačové společnosti Meta Cortech. Jednoho dne, nebo lépe řečeno noci, se však do jeho spokojeného mozku zakousne strašlivá noční můra. Zdá se mu, že byl proti své vůli vložen v podobě dat do počítače a všechno to, co až dosud považoval za svůj osud, je jen vírem dat okolo několika tištěných spojů. Má pocit, že mu byla jeho mysl ukradena a uvězněna v obřím Matrix počítače budoucnosti. Začíná vážně pochybovat o své každodenní skutečnosti. Byl skutečně vhozen do stroje? Kdo je za to zodpovědný? Je tam s ním zavřeno i těch několik stovek lidí, které zná? Nebo jsou to jen projekce, které mají udržet zdání reality? A pak je tu otázka nejdůležitější: pokud je to všechno pravda, co se stane, až jeho věznitelé přijdou na to, že ji zná?

Ďáblův advokát

Právní zástupce Kevin Lomax je skutečný formát. Drží rekord v počtu vyhraných případů. Díky tomu obdrží nabídku od špičkové newyorské firmy. Ale práce, kterou Lomax přijme, není úplně to, co si představoval. Ďábel je důkladný. Keanu Reeves hraje v tomto moderním pojetí gotického příběhu dychtivého Lomaxe, zatímco Al Pacino je charismatickým zakladatelem firmy, který ví, že existují případy, které mohou být vyhrány a duše, které mohou být ztraceny. Ďáblův advokát je žhavá zábava, od Lomaxových soudních triumfů a jeho raketového vzestupu až k nečekanému závěru. Jeho soukromý život, manželka (Charlize Theron) i jeho duše se ocitají na hraně. Práce, kterou dostal, měla být nebem na Zemi, místo toho však vede přímo do pekla.

Nebezpečné známosti

John Malkovich v roli muže, který miloval lehkovážné hrátky s láskou. Americký snímek režiséra Stephena Frearse z roku 1988 je v pořadí třetí adaptací známého francouzského románu Choderlose de Laclose z konce 18. století (počítáme-li i málo známou japonskou verzi z roku 1978). Příběh vikomta Valmonta a jeho lehkovážných hrátek s láskou inspiroval na konci 80. let i režiséra Miloše Formana a ještě dříve v roce 1959 francouzského režiséra Rogera Vadima, který natočil stejnojmenný snímek s Gérardem Philipem v hlavní roli. John Malkovich v roli Valmonta se pustí do hry plné exaltované vášně s nevinnou paní de Tourvel. Píše jí dopisy a nevynechá jedinou příležitost k vyznání lásky. Nechce však skutečný cit, ale pouze svést kouzelnou ženu. Do krutého plánu navíc vstupuje i protřelá markýza de Merteuil. Nikdo z trojice netuší, pro koho se nakonec stane pohrávání se sexem a láskou osudné. V dalších rolích zazáří Glenn Closeová a Michelle Pfeifferová. Snímek byl oceněn třemi Oscary za scénář, výpravu a kostýmy.

Constantine

John Constantine od malička vidí svět takový, jaký opravdu je. Má schopnost rozeznat anděly a démony skryté pod lidským vzezřením. Tím, že se dříve snažil spáchat sebevraždu a nežil zrovna životem světce, si přímo koupil vstupenku do pekla. Když jeho plíce začnou vypovídat službu kvůli neustálému kouření cigaret, dozví se od lékařů, že zemře mlád a bude to brzy. Dá se dohromady s nedůvěřivou policistkou Angelou Dodsonovou, aby společně vyřešili záhadnou sebevraždu jejího dvojčete. Pátrání je přivede do světa andělů a démonů, který existuje těsně pod povrchem Los Angeles. Stanou se zajatci sledu katastrofických událostí z jiného světa a pokusí se najít vlastní klid za jakoukoli cenu.

John Wick

Říká se: „Nedráždi hada bosou nohou“. John Wick je zabiják na odpočinku, přesně ten typ chlápka, kterému je lepší se vyhnout. Vloupat se mu do domu, ukrást auto a zabít milovaného psa, to se prostě nemělo stát. Střední zlodějíčkové to nevěděli, jejich bossové v podsvětí ale ano. A musí jednat. Takže zatímco se John Wick vydává na svou drsnou vendetu, stává se zároveň terčem svých bývalých kolegů – nájemných zabijáků.

Dracula

Sídlo hraběte Draculy v Transylvanii sotva někdo objeví. V 15. století žil kníže Vlad, který se proslavil jako obratný diplomat, statečný bojovník proti pohanům a také jako nesmírně krutý muž se zálibou v napichování protivníků na kůl. Jeho postava prý inspirovala koncem minulého století spisovatele Brama Stokera k napsání dnes již klasického románu o upírech – Draculy. Ten je zde zosobněním zla, proti němuž se postaví skupina odvážných lidí v čele s profesorem Van Helsingem. Režisér Coppola se rozhodl jako první natočit Stokerův román v celé jeho šíři. Hrabě Dracula je v podstatě milující muž, který tragicky přišel o svou celoživotní lásku a v žalu proklel Boha za jeho krutost. Po staletích neklidného bloudění se dostává do Anglie, aby zde hledal odraz své dávné lásky. Převtělováním ve vlka, netopýra či mlhu nachází další kandidáty upírského života. Konečná bitva o duši krásné Miny proběhne v transylvánských horách, kde se Dracula se svojí vyvolenou chce ukrýt.

Mnoho povyku pro nic

Nejčastější a patrně i nejúspěšnější filmový adaptátor díla Williama Shakespeara, britský herec a režisér Kenneth Branagh, se v roce 1993 rozhodl zpracovat i jednu z nejoblíbenějších her Mnoho povyku pro nic. Může se tak opět rozhořet láska mladé Hery a Claudia, jíž brání podlý Don John…

Nebezpečná rychlost

Nezpomaluj nebo zemřeš! Nejúspěšnější akční film roku 1994! Pevně se držte, běh napínavých scén, odvážných kaskadérských výkonů, neočekávané romance právě začíná, ve filmu, který budete chtít vidět znovu a znovu. Jack Traven, policejní specialista, který je poslán, aby zneškodnil bombu umístěnou pomstychtivým vyděračem na autobus. Situace je velmi vážná, Jack, kterému pomáhá cestující, musí udržovat rychlost autobusu nad 50mph (tj. asi 100 km/h), jinak bomba exploduje. A to není v ulicích Los Angeles vůbec jednoduché. A tak se před námi odvíjí nepřetržitá akce se spoustou překvapení, která Vás nenechá sedět klidně ve Vašich sedadlech.

Bod zlomu

Jeď rychle a dobře se drž, Johnny! Začínající agent FBI Johnny Utah se učí zvládat vlny. Dostal totiž rozkaz infiltrovat se do skupiny extrémních surfařů, údajných bankovních lupičů „exprezidentů“, kteří při přepadení nosí masky bývalých obyvatel Bílého domu. Johnnyho hraje Keanu Reeves, charismatického milovníka napětí Bodhiho ztělesnil Patrick Swayze a režisérka Kathryn Bigelow natočila Bod zlomu jako adrenalinovou vlnu riskantních jízd na vodě i ve vzduchu. V roce 2009 se nebezpečí a hazardu věnovala znovu a díky bravurnímu zpracování filmu Smrt čeká všude se stala první ženou, která získala Oscara za nejlepší režii.

Téměř dokonalý zločin

Nedávno ovdovělá Annie Wilson (Cate Blanchett) žije se svými třemi dětmi v malém městě v Georgii. Je mezi sousedy známá tím, že má po babičce dar vidět do budoucnosti a umí také vykládat karty. Kdo by nechtěl poznat, co ho čeká? Plynutí času s občasným výletem do budoucnosti v malém městě přetrhne vražda Jessiky King, mladé bohaté nymfomanky, kterou najdou uškrcenou u rybníka. Prvním podezřelým je násilnický rasista Donnie (Keanu Reeves), který tyranizuje svou ženu (Hilary Swank), jíž Annie už dlouho radí, aby od něho odešla. Podezřelých přibývá. Je vrahem Jessičin milenec David (Greg Kinnear)? Nebo Buddy (Giovanni Ribisi), který byl jako dítě sexuálně zneužíván? Nebo je to snad Valerie, která věděla o napjatém erotickém vztahu svého muže k zavražděné? Pomohou zvláštní schopnosti k vyjasnění případu?

Street Kings

V Los Angeles už téměř žádný policajt není čistý a Tom Ludlow (Keanu Reeves) je toho zdárným příkladem. Důkazy se objevují jen tam, kde se to jeho týmu hodí a korupce je na denním pořádku. Problémy začnou ve chvíli, kdy se jeho partner, detektiv Terrance Washington (Terry Crews) rozhodne za Tomova tvrdého nesouhlasu se vším skoncovat a stát se pro změnu poctivým policajtem. Washington je zavražděn přímo před Ludlowovýma očima a ten, pronásledován pocitem vinny se pouští ještě spolu s mladým detektivem (Chris Evans) do pátrání po vrazích. Pravda však může být mnohem horší než si dokázal představit a jisté je jen to, že ulicemi poteče krev.

Náhradníci

Shane Falco je typicky americký znavený zadák, který je duší mužstva plného „různých existencí“ sehnaných dohromady vysloužilým trenérem Jimmym McGintym. Upovídaný rozehrávač, nemilosrdný obránce, nikotinem prosycený střelec a další se staví do jedné řady s Falcem na cestě za play-off. A pro smyslné povzbuzování tady je roztleskávačka Annabelle Farrell a její tým bývalých striptérek. „Bolest se zahojí. Ženský obdivují vaše jizvy. Sláva je věčná.“ říká Falco svému týmu. Je to herní plán, který dokonale funguje.

Lepší pozdě nežli později

Harry Sanborn (Jack Nicholson) je stárnoucí playboy. Ale jeho libido si uplývající léta zásadně nepřipouští. Jenomže jeho tělesná schránka je jiného názoru a tak když ho v průběhu milostné schůzky s nejnovějším objevem Marin (Amanda Peet) chytnou záda, musí si Harry připustit, že už není tím, čím býval. Brzy se však objeví ošetřovatelka. Je jí úspěšná rozvedená dramatička a zároveň Marinina matka Erica (Diane Keaton). Jaké překvapení, Harry se zamiluje do ženy, která není o více než o půl století mladší než on. Právě v té chvíli se objeví mladý lékař (Keanu Reeves) a začne Ericu svádět. Harry bude muset o svou lásku bojovat.

Temný obraz

Jak hluboko vidí snímač? Do vaší hlavy? Do vašeho srdce? Přichází Temný obraz, natočený podle románu legendárního autora žánru sci-fi Philipa K. Dicka, jehož podpis najdete na předlohách k filmům Blade Runner, Total Recall a Minority Report. Režisér Richard Linklater přenáší na plátno provokativní komiksovou formu. Čas: Blízká budoucnost. Místo: Předměstí. Příběh: Propletený, zábavný příběh o lidech závislých na látce D, příběh o vládě, která drze ničí své voliče – jejich občanská práva a osobní vztahy – jen aby je ochránila. Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder a Rory Cochrane v rolích vyčerpaných přátel, ktěří se děsí špehů i jeden druhého. Keanu Reeves jako agent, který je zároveň jedním z přátel…až do chvíle, kdy se jeho osobnost rozdvojí. Vítejte ve světě paranoii. Buďte klidní, nikdo Vás nesleduje. Vážně!

Mé soukromé Idaho

Scott (Keanu Reeves) se živí, na protest svého původu z vyšších vrstev, prostitucí. Jednoho dne potkává Mikea (River Phoenix), mladíka, kterého k prostituci přivedla naopak potřeba vůbec nějak přežít. Jeho život komplikuje narkolepsie, nervové onemocnění způsobující naprosto nečekané kolapsy v těch nejnemožnějších situacích. Spříznění pocitem vyděděnosti mezi nimi roste přátelství, které je trochu jinak vnímáno homosexuálně zaměřeným Mikem. Jejich vztah je to jediné, co jim pomáhá najít sílu k vyrovnání se se svou minulostí a odvahu postavit se tváří v tvář realitě…

47 róninů

Rónin je samuraj, který ztratil svého pána a tím i svou čest, a jeho postavení na společenském žebříčku středověkého Japonska tomu odpovídá. Ještě mnohem níž však stojí lidé smíšené rasy, mezi něž patří i nalezenec Kai (Keanu Reeves), zčásti Brit, zčásti Japonec. Díky svým mimořádným schopnostem je vzat na milost skupinou bývalých samurajů, jejichž pán se stal obětí spiknutí, které připravili zákeřný Lord Kira a čarodějka Mizuki. Róninové chtějí Lorda Kiru porazit za každou cenu, jenže trumfy rozhodně nejsou na jejich straně. Dokud nezískají Kaie. I tak ale bude cesta za spravedlivou odplatou trnitá a jen málokdo z nich po ní dojde až do konce, který navíc může mít v souladu s japonskými tradicemi velmi trpkou příchuť.

Skvělé dobrodružství Billa a Teda

Bill a Ted jsou nerozluční přátelé. Je jim sedmnáct a místo studií se zajímají víc o vlastní rockovou kapelu. Jenže jestliže Ted neuspěje u zkoušky z historie, půjde na vojnu a všechny jejich plány se zhatí. Na pomoc přichází záhadný podivín, který jim nabídne výlet časoprostorem. Setkání s významnými osobnostmi jednotlivých století jim při zastávce v dvacátém století umožní zvládnout zkoušku na výbornou.