TOP 10: Nejlepší role Ivy Janžurové

Česká herečka Iva Janžurová se ve světě filmu objevuje již od roku 1961, na filmovém plátně tedy za dva roky oslaví již krásných šedesát let. Vynikající herečka známá svým širokým úsměvem a bláznivým smyslem pro humor se proslavila snímkem Kočár do Vídně. Za svoji kariéru si zahrála množství vážných ale i komediálních rolí a bavila diváky v celé zemi.

Kočár do Vídně (1966)

Psychologické drama natočené dle knižní předlohy od Jana Procházky, se stalo kultovním filmem. A šlo o průlom v  herecké kariéře Ivy Janžurové a dalo by se říci, že i v kariéře Jaromíra Hanzlíka. Němečtí vojáci Kristě zabili manžela a i přes to je musí kočárem zavézt na hranice Rakouska. Scéna v kočáře, která je plná mlčení a napjaté atmosféry, podtrhuje vizuální stránka filmu. Příběh je stavěný převážně na gestech a grimasách hlavních herců. Krista chce pomstít smrt svého muže, ale náhlé milostné vzplanutí mezi ní a mladým vojákem jí plány překazí.

Světáci (1969)

V podstatě na začátku své kariéry, dostala možnost zazářit vedle největších českých herců tehdejší doby. Jiří Sovák, Vlastimil Brodský a Jan Libíček ve filmu ztvárnili zedníky, kteří pracují na rekonstrukci panelového domu. Volný večer chtějí strávit v nóbl restauraci Diplomat Grill, ale kvůli jejich hrubému chování se večer trochu zvrtne. Jejich chování, oblékání a mluvu se rozhodne změnit vrchní číšník v podání Oldřicha Nového, který jim zajistí nové obleky a naučí je správně stolovat a vhodně se vyjadřovat. Jejich obtížná přeměna se vyplatí, když narazí na tři osamělé dámy Jiřinu Bohdalovou, Jiřinu Jiráskovou a Ivu Janžurovou, které zaměstnává šatnářka, aby sváděly na pohled bohaté muže, odvedly je do jejího bytu a následně donutily, aby utekli po lešení, když se bude vracet domů. Večer se zvrtne, když se do bytu začne dobývat zrazený muž, kterého okradli.

„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“ (1970)

Filmy režiséra Oldřicha Lipského jsou známé svojí typickou „američností“. Měl velký cit pro komedii a vizualitu a přesně tohle použil v komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku, kam obsadil svého bratra Lubomíra Lipského st. Nevinný a naivní Georg, ústřední postava filmu, se stane obětí náhody, kdy někdo za jeho prahem zanechá mrtvolu dr. Jamese Portera, který měl u sebe šek na milion dolarů, po kterém touží dva mafiánské klany. Georgovi začíná nejhorší období života, kdy nalézá jednu mrtvolu za druhou a snaží se před majitelkou penzionu mrtvoly skrývat a mezitím se vypořádat s falešnou náklonností redaktorky Sabriny. Iva Janžurová se ve filmu představila v roli Kate a opět se před kamerou sešla společně s Jiřinou Bohdalovou.

„Pane, vy jste vdova!“ (1970)

Originální sci-fi komedie od slavného režiséra Václava Vorlíčka se těší oblibě ještě doposud. Iva Janžurová zde ztvárnila trojroli. Její originální postava Evelyn Kellettiová slouží jako vzor umělého těla pro vražedkyni Stubovou, která má za úkol zavraždit krále v rámci vzpoury generálů, jelikož zrušil armádu. Komplikovaná transplantace mozku se vydaří, ale problém nastává, když se z astrologa Stuarta Hamplea stane také Evelyn Kellettiová, tím začíná zamotaná a bláznivá show, která dokáže pobavit. Iva Janžurová zvládá koktat, zabíjet a hrát si na váženou herečku.

Petrolejové lampy (1971)

Film Petrolejové lampy se představil na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. Iva Janžurová ztvárnila hlavní roli Štěpy, která žije v době, kdy žena jejího věku má být dávno vdaná a zaopatřená. Štěpa se ale od žen a dívek svého věku a doby liší, emancipovaná žena, které matka vnucuje nápadníky a ženichy, touží po tom žít sama. Právě kvůli této skutečnosti se po celém maloměstě začnou šířit fámy, že je žena lehkých mravů, a proto jí nezbývá nic jiného než se provdat za svého bratrance, zkrachovalého důstojníka, netuší však, jaká těžká nemoc ho provází.

Morgiana (1972)

Další životní role Ivy Janžurové na ní čekala ve snímku Morgiana. Vlastně se jedná o dvojroli, kde Iva Janžurová ztvárňuje dvě sestry, každou odlišnou povahovými rysy. Jedna sestra je vlídná, milá a ochotná a druhá je čiré zlo a závist, jenž svojí dobrou sestru z celého srdce nenávidí, proto se rozhodne se jí za každou cenu zbavit. Její hrozné činy a myšlenky překvapí zlou sestru samotnou, když dosáhnou nečekaných následků. Původně dostala Iva Janžurová nabídku od Juraje Herze, aby si vybrala jakou ze sester si bude chtít zahrát, jelikož si nemohla vybrat, obsadil jí Juraj do obou rolí a tím si alespoň vyzkoušel filmové triky, když obě postavy byly zabírány ve stejné scéně.

Páni kluci (1975)

Dobrodružný rodinný snímek Páni kluci byl oblíbený v 70.letech a jeho obliba přetrvává dodnes. Ukazuje tehdejší školní výchovu, která zahrnovala i tělesné tresty. Tomáš, Jožka a tulák Hubert jsou tři nejlepší kamarádí, kteří si pomáhají i z těch největších rošťáren. Tomáš jednou dostane výprask rákoskou před celou třídou a jelikož má pověst zlobivého chlapce, rozhodne se vyhrát cenu pro nejlepšího žáka třídy. Lístečky za dobré chování získává za různé protislužby, ale stále jich nemá dostatek, proto se s Jožkou vloupou do ředitelny a nějaké si ukradnou. Jejich malý žertík se ale zvrtne a kluci společně s Hubertem utíkají před učitelem a ředitelem a své oblečení vhodí do vody. Celá vesnice včetně Tomášovy přísné tety Apoleny, kterou ztvárnila Iva Janžurová truchlí nad jejich smrtí. Kluci mezitím najdou na hradě Pokštejn poklad v podobě současných peněz.

Zítra to roztočíme, drahoušku…! (1976)

Oblíbená rodinná komedie Zítra to roztočíme, drahoušku…! vypráví příběh o sousedech, kteří si dělají naschvály, od hluku, nové drahé spotřebiče až po svatbu syna a neteře, vždycky se pohádají jako psi a kočky. Iva Janžurová společně s filmovým manželem zesnulým hercem Františkem Peterkou tvoří dokonalý temperamentní pár a společně bojují proti svým postarším a usedlým sousedům Stelle Zázvorkové a Miloši Kopeckému, kterým tahle rozmanitost navenek vadí, ale uvnitř si to náramně užívají. Snímek byl u diváků natolik úspěšný, že se dočkal i úspěšného druhého dílu Co je doma, to se počítá, pánové, kterého se ale nezúčastnil Miloš Kopecký, jeho role padla na Jiřího Sováka.

Což takhle dát si špenát (1977)

Další sci-fi komedie od režiséra Václava Vorlíčka nám opět představuje moderní a neznámou technologii, díky níž člověk, jenž sní špenát, buď omládne nebo naopak zestárne. K přístroji se dostanou dva zaměstnanci továrny a nedávno propuštění vězni Vladimír Menšík a Jiří Sovák, jenž mají kopii přístroje ukrást pro majitele kosmetického salónu. Nic nejde podle plánu a jelikož k obědu měli špenát a přístroj se zapne, oba muži vycházejí jako mladí kluci. Vynález, který byl původně postaven, aby omlazoval krávy je zneužíván k nekalým a zlým činům. Iva Janžurová ve filmu ztvárňuje opět dvojroli. Zahrála si manželku Jiřího Sováka a následně později zestárlou verzi svojí filmové dcery.

O princezně, která ráčkovala (1986)

Jako každý český herec, i Iva Janžurová se objevila v pohádce, a proto mi to nedá nevybrat do výběru alespoň jednu. Má volba padla na nevšední pohádku, kde se po vizuální stránce hodně šetřilo na exteriérech, ale kouzlu filmu to neubírá. Pohádka O princezně, která ráčkovala by se dala označit za jednu z modernějších hudebních pohádek, které vypráví o tvrdohlavé princezně, jenž si chce najít manžela, který bude ráčkovat stejně tak vznešeně jako ona. Zamilovaný zahradník využije situace a převlékne se za rytíře a ukáže, že vznešeně ráčkovat nemusí umět jen následník trůnu, ale i obyčejný člověk. V hlavní roli se nám představila Dáda Patrasová, Jan Čenský, Jiřína Bohdalová nebo Jiří Krampol. Iva Janžurová v pohádce ztvárnila královnu, kterou sužuje hypochondrie.