Severská filmová zima 2019

Do českých měst se po roce opět vrací oblíbený filmový festival Severská filmová zima, který jak název napovídá, nabídne divákům ke shlédnutí severské filmy. Devátý ročník filmového festivalu promítne celkem 26 filmů z Norska, Švédska, Dánska, Finska, Islandu nebo Litvy.

Zahájení festivalu proběhne na Valentýna 14. února s hudební komedií Heavy Trip, která sleduje cestu k úspěchu heavy metalové kapely Impaled Rektum. Skupina se po dlouhém váhání poprvé představila na jednom z nejbrutálnějších metalových festivalů v Norsku. Uniknout by vám ale rozhodně neměl ani thriller s názvem Mihkel. Kontroverzní snímek z Estonska a Islandu byl natočen na základě kriminálního případu z roku 2004 a hlavní roli zde hraje pašování drog.

Pokud toužíte po něčem klidnějším a jednoduchém, tak vám festival nabídne dánský snímek Dlouhý příběh ve zkratce. Romantická komedie, která si odnesla cenu Bodil pro nejlepší herečku v hlavní roli a nejlepší scénář. Vypráví příběh Ellen, která má poměr s manželem své kamarádky, když jí dojde, že svojí ženu nikdy neopustí, tak potká Maxe, jenž má stejný problém. Na festivalu se objeví i romantický snímek z roku 2004 Příšerný čtvrtek, jenž si na filmovém festivale Sundance odnesl velkou cenu poroty za nejlepší světový hraný film.

Z komediálních žánrů festival promítne rovnou čtyři filmy. Za zmínku stojí norská komedie Staying Alive, vyprávějící příběh Marianne, která po dlouhém soužití se svým přítelem zjistí, že jí podvádí se svojí kolegyní. Marianne plánuje pomstu, při které zjišťuje, že důležitější je žít život naplno než se zaobírat pomstou. Další opět norskou komedií je snímek Na západ. Milý a dojemný příběh o životě, ztrátě a lásce. Učitel přijde o práci v den, kdy mu zemře matka a tak se svým otcem rozhodnou odjet na ostrov Ona aby zastoupili právě zesnulou matku na mistrovství Norska v patchworku.

Nejdůležitějším žánrem na festivalech jsou bez pochyby dramata a dokazuje to i počet připravovaných snímků, které diváci budou moci na festivalu shlédnout. Na návštěvníky čeká rovnou sedm filmů, kupříkladu snímek Co tomu řeknou lidi. Pákistánka Nisha vede dvojí život. Přes den je poslušnou dcerou a v noci si tajně užívá s kamarády večírky. Snímek s aktuální a citlivou tematikou ukazuje, jak zásadně se od sebe mohou lišit jednotlivé kultury.

Filmový festival Severská filmová zima 2019 bude probíhat od 14. února do 17. března. Podrobný program můžete najít na stránkách Severského filmového klubu.