Alita: Bojový anděl: I kyborg může mít city

Oblíbený režisér sci-fi a fantasy snímků přichází do kin s novinkou, která o akci a digitální efekty opravdu nemá nouzi. Robert Rodriguez představuje novou postavu, jenž nese jméno Alita, která na filmových plátnech bude bojovat o vaše srdce.

Nacházíme se ve 26. století, kde technologie dosáhla svého vrcholu. Po otřesné minulosti, která zahrnovala i dlouhou válku, žijí lidé ve společnosti kyborgů. Lidé jsou technologicky vylepšováni podle svých potřeb nebo požadavků svého okolí. Dr. Ido najde na vrakovišti neznámého kyborga, kterého vezme pod svou ochranu. Kyborg vypadající jako mladá dívka neví odkud pochází, ani k čemu byla stvořená. Postupem času ale zjišťuje, že jejím hlavním úkolem je bojovat a zabíjet jako anděl smrti.

Režie se ujal již zkušený Robert Rodriguez. Ten se do podvědomí filmových fanoušků zapsal filmy jako Desperado, Spy Kids nebo komixovým trhákem Sin City – Město hříchu. Jeho posledním filmovým projektem je snímek 100 Years s Johnem Malkovichem v hlavní roli. Zajímavostí u toho snímku je, že hned po dokončení byl vložený do časové schránky, která se nedá otevřít ani kódem nebo klíčem. Byla navržena tak, aby se otevřela až sto let po natočení filmu, tedy 18. listopadu 2115. To dokazuje, že si Rodriguez opravdu rád libuje v sci-fi žánrech a umí je i natočit.

V hlavní roli se nám představí Rosa Salazar jako Alita. Herečka při natáčení nosila speciální zelený kostým a snímač obličeje, který byl digitálně upraven na podobu kyborga. Doktora Ida, který Alitu ochraňuje a stará se o ni, ztvárnil oscarový herec Christoph Waltz. V dalších rolích uvidíme známé tváře jako Michelle Rodriguez nebo držitele Oscara Mahershala Aliho.

Producentem a scénáristou filmu je známý James Cameron, stvořitel Avatara. Od premiéry nejvýdělečnějšího snímku všech dob uběhlo již deset let a od té doby je technika snímání pohybu a mimiky na vyšší úrovni, což je na Alitě krásně znát. Nedávno bylo zveřejněné video z natáčení s komentáři producentů a animátorů, kde James Cameron porovnává natáčení Avatara a Ality. Ve videu uvidíme jak snímání obličeje, tak natáčení scén ve městech nebo bojových scén.

Snímek Alita: Bojový anděl vstupuje do českých kin na Valentýna 14. února 2019.