Recenze: Raubíř Ralf a internet (2019) – Raubíř se pokouší bavit a poučovat. Stačí to však?

Po šestileté pauze se na stříbrná plátna vrací Raubíř Ralf. Tentokrát mu však nejde o to, aby byl milován, ale aby pomohl své kamarádce Vanilopce, jejíž hře hrozí odpojení. Pomohla Ralfovi dlouhá pauza, nebo studio Disney natočilo klasickou dvojku, kde divák dostane to samé jen ve větším měřítku?

Známý videoherní záporák Ralf a jeho malá rošťácká kamarádka Vanilopka von Šmak musí podniknout riskantní cestu po světové počítačové síti a najít náhradní část do Vanilopčiny videohry s názvem Cukrkáry. Během jejich dobrodružné cesty se setkají s jak výhodami internetu, tak s jeho nástrahami. Dvojici kamarádů k tomu všemu však ubývá drahocenný čas, který mají na získání peněz pro náhradní část pro Vanilopčinu hru. Podaří se Ralfovi její hru zachránit?

Druhý díla Raubíře Ralfa se spoléhá na to jediné, co dnešní mládež zajímá – internet. Ten však dal filmařům prostor využít jeho potenciál. První snímek byl příjemné retro, které pobavilo jak mladou generaci, tak i tu starší, jež s láskou na dnes už legendární hry vzpomíná. Dvojka se vydala vstříc k mladším divákům, kteří ocení narážky na sociální sítě a podobně. Ti starší zase ocení satiru na nástrahy a absurdity online světa, o kterých sice víme, ale velmi často ignorujeme.

Retro je prostě cool

Potenciál online světa ale filmaři nevytěžili naplno. Místo toho si studio Disney udělalo reklamu na všechny své produkty jako na komiksové filmy od Marvelu nebo na ostatní animované pohádky s princeznami. Ano, správně, ve snímku se objeví všechny princezny a hlavní hrdinky pohádek od Sněhurky až po Lociku, se kterými se Vanilopka seznámí. Nutno podotknout, že si postavy princezen samy ze sebe a svých osudů utahují, což potěší. Problémem snímku je však velmi čitelná zápletka, která pouze přemisťuje hrdiny z místa A do místa B.

I díky Ralfově povaze tak divák ví, jak se hlavní postava zachová a co bude následovat. Do lehkého nadprůměru tak film vynese alespoň ponaučení o kamarádství, které tak trochu sobeckému Ralfovi připomene jeho skutečný význam. Je také fajn, že tvůrci nezapomněli divákům připomenout, jak absurdní dnešní svět internetu je a jakým způsobem se na něm dá například prostřednictvím videa vydělat. Dvojka však přišla o to kouzlo prvního snímku, kvůli kterému se na jedničku dá dívat pořád dokola. V tomto případě retro ustoupilo moderní technologii, což ve výsledku Raubíři Ralfovi trochu ublížilo.

Verdikt

Pokračování Raubíře Ralfa působí dojmem klasické dvojky, ovšem s náznaky satiry a ponaučení. Ačkoli se nejedná o tak svižný a nápaditý film, jako byla před lety jednička, přesto si děti i dospělí přijdou na své. Raubíř Ralf a internet rozhodně stojí za zhlédnutí, ale jestliže čekáte od snímku stejné kvality jako v případě jedničky, budete zklamaní.

Raubíř Ralf a internet / Ralph Breaks the Internet
Trailer
Animovaný, USA, 113 minut
Režie: Rich Moore, Phil Johnston
Scénář: Phil Johnston, Pamela Ribon
V českém znění: Raubíř Ralph – Roman Štabrňák, Vanilopka – Veronika Žilková, Joo – Sandra Pogodová, Shank – Eva Burešová, Spamík – Jan Dolanský, Vševěd – Pavel Tesař, Felix – Ondřej Lážnovský, Double Dan – Otto Rošetzký, Surge Protector – Zbyšek Horák, Auctioneer – Martin Písařík, Pan Litwak – Stanislav Lehký

Na film Raubíř Ralf a internet si můžete zajít i v kinech Premiere Cinemas (Praha, Olomouc, Teplice).