Pokračování Avatara jsou v ohrožení! Může za to Disney

Produkce dlouho očekávaného pokračování Avatara, nejvýdělečnějšího blockbusterového snímku všech dob, byla již ukončena. Spolu s ním je hotový i třetí díl, jelikož „dvojka s trojkou“ se natáčely simultánně. K Avataru 4 a 5 již má režisér James Cameron dokončený scénář. Přes to všechno se možná v kině nedostaneme přes třetí díl. V čem je zádrhel? Studio Disney před nedávnem uskutečnilo obchod století, díky kterému pod něj přešel mimo jiné i Avatar. A právě Disney dosud nedal dalším částem série zelenou. 

Ona řečená fúze, při níž se zmiňovaný Myšák“ stává majitelem Foxu, bude údajně plně ukončena závěrem tohoto měsíce. To znamená, že u většiny filmů, jejichž produkce či postprodukce bude brzy dokončena, nemají jakékoli další navazující projekty jistotu do budoucna.

Dle všeho hodlal Fox původně s potvrzením čtvrté a páté části Avatara počkat, dokud nebude zřejmé, jak si dva předešlé sequely budou vést v tržbách. Což dává smysl, když první Avatar, jakkoli veleúspěšný, vlétl do kin před jedenácti lety. Pokud by si druhé a třetí pokračování nevedla dobře, Fox by čtyřku s pětkou zatrhl.

Nyní je toto rozhodnutí na studiu Disney. Je možné, že sérii šanci dá a že se to stane ještě před premiérou dvojky. Důvodem mohou být (možná pro někoho úsměvně) zábavní parky. Pandora – The World of Avatar už je součástí Walt Disney World a jeho popularita a návštěvnost bude mít přímou spojitost s popularitou Avatara filmového. Zkrátka čím více lidí zavítá do parku, tím více jich zavítá i do kina a naopak. Obojí pak samozřejmě znamená více peněz pro Disney.

Je to jen předpoklad, ale zdá se být docela logický. V tuto chvíli nezbývá než čekat, jak se situace vyvrbí. Avatar 2 má stanovenu premiéru na 18. prosince 2020. Avatar 3 by pak měl dorazit o rok později, 17. prosince 2021. Myslíte, že dá Walt Disney pokračováním zelenou?