Kdo získá cenu za celoživotní přínos filmu na 69. ročníku Berlinale?

Pro některé značí začátek února příchod největšího zimního období a s ním spjaté výlety do hor a na sjezdovky. Jiní tyto dny netrpělivě vyhlíží ještě z dalšího důvodu – začíná každoroční Mezinárodní filmový festival Berlinale, jeden z největších svátků pro filmové fanoušky.

Letošní, již 69. ročník začíná 7. února a bude trvat až do soboty 17. února. Město se uzpůsobí přehlídce, červené koberce budou rozvinuty, do Berlína přijedou hvězdní hosté a davy filmových nadšenců.

Když je řeč o hvězdných hostech, o pár jich už víme. Aktuálně potvrzený host s nejzvučnějším jménem je herec Christian Bale, který přijede představit snímek Vice. On sám musel pro roli Dicka Cheneyho nabrat víc jak 18 kilogramů. Podle jeho slov jedl hodně koláčů. Americká premiéra proběhla 12. prosince 2018 v Los Angeles.

Ale hlavní otázka nyní zní, kdo letos získá cenu za celoživotní přínos filmu? Jedná se o britku, která získala několik ocenění jako nejlepší herečka. V roce 2002 za roli ve snímku Bazén na European Film Awards. V roce 2015 za roli ve filmu 45 let a to na Berlinale a Los Angeles Film Critics Association. Její poslední triumf padl v roce 2017 na festivalu Venezia IFF za roli ve snímku Hannah. A nejedná se o nikoho jiného než o úspěšnou herečku Charlotte Rampling, kterou jsme mohli naposledy spatřit v thrilleru Rudá volavka.

Mezi dalšími hosty by se měli objevit Catherine Deneuve, Juliette Binoche a možná Amy Adams. Kompletní seznam všech hostů a více informací vám přineseme až konci ledna.