Favoritka: Když tři ženy bojují o moc

Do kin tento týden vstupuje historické drama Favoritka. Jeho režisérem je pravděpodobně nejznámější řecký režisér současnosti Yorgos Lanthimos. Po filmech Humr a Zabití posvátného jelena jde o jeho třetí anglicky mluvený snímek. A dle zahraničních ohlasů a nominací na filmové ceny také jeho nejvydařenější.

Na královském dvoře nešťastné a slabé britské panovnice Anny Stuartovny dochází ke každodennímu boji o její vrtkavou přízeň. Usilují o ni nejen ministři a vojevůdci, ale především její dvě společnice, Lady Sarah a komorná Abigail.

Na začátku 18. století vládne Velké Británii královna Anna, poslední z rodu Stuartovců, která se do historie zapsala spíše neslavně. Je plachá a přehlížená, trpí bolestivou dnou a není příliš vzdělaná, což z ní činí perfektní oběť manipulátorů.

Její jedinou oporou v životě je lady Sarah a jejich vztah postupně přerůstá až do jakési milostné symbiózy. Sarah se díky tomu dostala do nejvyšších kruhů britské aristokracie a za nejistou královnu prakticky vládne. Zpoza královnina trůnu činí všechna důležitá rozhodnutí ohledně chodu státu a probíhající války o španělské dědictví. Zároveň si svou pozici ostře střeží a nikoho, kdo by se pokusil královnu ovlivnit, k ní nepustí. Podcenila jen svou sestřenici Abigail, která na dvůr přijela prosit o práci služebné poté, co její rodina zbankrotovala. Sarah ji z lítosti přijala. Netuší však, že by ctižádostivá Abigail mohla ohrozit její roli královniny favoritky. Zatímco tedy Abigail díky oblibě panovnice rychle stoupá společenským žebříčkem, od Sarah se začíná přízeň odvracet. A to nemůže zůstat bez odplaty.

Režisér Yorgos Lanthimos zrežíroval Favoritku jako své první historické drama po filmech Humr a Zabití posvátného jelena, které si jsou s jeho novinkou podobné černým humorem a až ledabylou krutostí jeho postav. „Chtěli jsme ukázat krutost těch postav. Společnost byla rigidní a byli jste zaseknutí tam, kde jste se narodili, takže vaší jedinou šancí bylo ovlivňovat lidi kolem vás,“ říká scenárista Toby McNamara.

Hlavní roli královny Alžběty ztvárnila britská herečka Olivia Colman, která s Lanthimosem spolupracovala už na filmu Humr. Čeští diváci ji ale spíš budou znát ze seriálů Broadchurch, ve kterém hrála po boku Davida Tennanta, nebo Noční manažer, který ji vynesl první Zlatý Glóbus. Ten druhý získala tento měsíc právě za roli ve filmu Favoritka. Různá ocenění získávají za své výkony i Emma Stone a Rachel Weisz. Jestli to dámy dotáhnou až na Oscary se dozvíme v úterý 22. ledna.

Film Favoritka vstupuje do českých kin 24. ledna.