A dýchejte klidně. Islandské drama míří do českých kin

Čeká nás celovečerní debut Islandské režisérky Ísold Uggadóttir, která je mimochodem také autorkou scénáře. Film slibuje chytlavý dramatický příběh s působivými hereckými výkony. Zvládne ale Uggadóttir dávkovat emoce tak akorát, zachovat při tom typické rysy severského dramatu a nesklouznout k přílišné sentimentálnosti?

Zatímco v našich kinech je film k vidění od 10. ledna 2019, návštěvníci filmového festivalu Sundance jej mohli vidět již v roce 2018, kde obdržel ocenění za nejlepší režii světového dokumentárního filmu.

Poté, co Uggadóttir vytvořila řadu uznávaných krátkých filmů zaměřených na ženy, je tady příběh, který se odehrává na okraji islandského poloostrova Reykjanes, kdy se protnou osudy dvou žen u pasové kontroly. Ani jedna v tu chvíli ještě neví, jak toto setkání ovlivní jejich životy. Mezi islandskou svobodnou matkou a africkou ženou, žádající o politický azyl se vytvoří intimní pouto a obě ženy začnou bojovat za vrácení jejich životů na správnou cestu.

A dýchejte klidně je prvním celovečerním počinem Ísold Uggadóttir. Není však jejím jediným oceněným. Její první film Family Reunion měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Reykjavíku v roce 2006. Tady byl nominován na cenu pro nejlepší krátký film Islandské filmové akademie a poté byl uveden na více než 70 mezinárodních festivalech a získal devět cen.

Severské filmy jsou velmi oblíbené, a to díky poutavým dramatickým příběhům. Jak tomu bude v případě A dýchejte klidně se dozvíme již brzy. Podle zahraničních reakcí, kdy se mluví o citlivé kamerové práci, sebejisté a přesné režii, chytlavém a čistém příběhu a mimořádném citu pro emocionální naléhavost, vyvolává film velká očekávání, která doufáme, že se naplní.