Recenze: Vdovy (2018) – Tyhle dámy si umí poradit

Režisér Steve McQueen naposledy u amerických kritiků zabodoval se snímkem 12 let v řetězech, který získal Oscara za nejlepší film. Otrokářství šlo stranou a hlavní zbraní snímku Vdovy jsou silné, nezávislé ženy. Jak to dopadlo?

Zlodějské partě se nevydařil poslední kšeft, ukradení peněz vlivnému gangsterovi, jenž kandiduje na starostu. Čtyřčlenná skupina zahyne při výbuchu dodávky, když je obklopena policií, přičemž všechny peníze v autě shořely. Během jediného okamžiku tak přijdou čtyři ženy o své přítele a manžele. Vdova po vedoucím gangu, Veronica, je však v ohrožení života – kandidát na starostu si ji našel a požaduje dva miliony dolarů, které mu její manžel ukradl. Co teď? Naštěstí jí manžel nechal v ukryté schránce návod, jak se dluhu zbavit. Veronica dá dohromady zbylé vdovy a pokusí se o loupež, která by ji zbavila dluhu a pomohla do začátku nového života bez manžela.

Aktuální téma je trefa do černého

Zápletka není z těch originálnějších, ale dialogy jsou u Vdov opravdu vypiplané do nejmenšího detailu. Režisér McQueen a autorka knihy Zmizelá, Gillian Flynn, která byla zfilmována Davidem Fincherem, spojili síly a společně napsali filmovou verzi původně televizní série z roku 1983. Příběh ponechali stejný, ale pokusili se jej vměstnat do dvou hodin místo dvanácti dílů. A podařilo se.

Úvod vtáhne diváka do děje opravdu rychle a hned je tak jasné, o čem snímek bude. Ale člověk se nemůže zbavit dojmu, že McQueen oprášil starou televizní sérii v dnešní době úmyslně, neboť téma snímku je mnohem aktuálnější než před 35 lety. V Hollywoodu jsou žádané ženské hrdinky, které se nebojí vzít věci do vlastních rukou a jsou nezávislé na mužích. To Vdovy splňují beze zbytku.

Na herečky je spoleh

Herecký ansámbl, jemuž kraluje skvělá Viola Davis, je asi to nejlepší, co snímek nabízí, jen Michelle Rodriguez byla malinko nevýrazná. Její postava totiž toho neměla tolik co říct. Zato Elizabeth Debicki předvedla nadstandardní výkon a patřila k tomu nejlepšímu, co film nabídl.

Vdovy mají velké štěstí, že se jim povedlo poslední dějství, protože tempo snímku bylo na úrovni famózního, místy až eRkového thrilleru. Šlapalo to jako švýcarské hodinky a nemělo to chybu. O to víc pak člověka zamrzí, že z toho všeho čiší vypočítavost a touha po uznání od amerických filmových akademiků, kteří mají pro podobná témata slabost. Jen proto, že hrdinkami jsou ženy a jejich vůdkyně je silná, nezávislá žena tmavé pleti, si však Vdovy nezaslouží být opěvovány jako veledílo, na které se bude ještě dlouho vzpomínat.

Verdikt

Steve McQueen to má v ruce a perfektně rozumí postavám. Jeho osobitý styl režie snímku prospívá. Nicméně jde podle scénáře poznat, že touží po další zlaté sošce, protože až moc okatě se dotýká témat, která jsou v dnešní době neustále dokola omíláná. Po filmařské stránce jde však o nadprůměrnou podívanou, která ani na moment nenudí.

Vdovy / Widows
Trailer
USA, 2018, drama, thriller, 129 minut
Režie: Steve McQueen
Scénář: Steve McQueen, Gillian Flynn
Hrají: Viola Davis, Elizabeth Debicki, Michelle Rodriguez, Colin Farrell, Liam Neeson, Robert Duvall

Na film Vdovy si můžete zajít i v kinech Premiere Cinemas (Praha, Olomouc, Teplice).