V 95 letech zemřel Stan Lee: otec Spider-Mana

Svět právě obletěla velmi smutná zpráva. Jeden z bezesporu nejvýznamnějších komiksových tvůrců, který se podílel na vzniku takových postav, jako (mimo řadu dalších) Spider-Man, Hulk, Thor, či uskupení v podobě Fantastic Four nebo X-Men, a jenž nějakou dobu stál v čele studia Marvel, zemřel ve věku 95 let. Scénárista, editor a vydavatel byl v poslední době známý zejména díky rozličným cameo rolím v prakticky každém snímku z MCU či ve spolupráci s Marvelem. U filmů „od Marvelu,“ byl také uváděn jako výkonný producent. Jeho záběr ve světě superhrdinů však byl pochopitelně mnohem širší a stal se tak po právu živoucí legendou…

Spolu se Stevem Ditkem, Jackem Kirbym a řadou dalších legendárních kreslířů a komiksových tvůrců vytvořil postavy, které jsou stále oblíbené a aktuální. Postavy, které ožívají nejen v komiksech, ale s neklesající popularitou i na plátnech kin a baví a inspirují stále miliony a miliony fanoušků. Superhrdinský žánr patří k bezesporu nejvýraznějším znakům moderní popkultury a Stan Lee byl pro řadu lidí něco jako její ztělesnění.

Je úžasné, že se dožil tak pokročilého věku a mohl se i v určitém přeneseném významu se svými hrdiny potkat tváří v tvář ve filmech. Tento univerzálně milovaný (někdy možná tak trochu na úkor ostatních komiksových tvůrců) scénárista započal svou hvězdnou kariéru v komiksovém světě roku 1939. Od té doby v doprovodu řady nadaných tvůrců dokázal menší nakladatelství vyšvihnout mezi absolutní giganty komiksového průmyslu. Hrdinové Marvelu se vyznačovali a vyznačují mnohem větší lidskostí a tedy i uvěřitelností, než většina ostatních postav právě z toho důvodu, že mají stejné problémy jako my ostatní.

Tato řekněme „psychologická komplexnost,“ kdy hrdinové, obdaření úžasnými schopnostmi jsou stále „jen lidmi,“ je bezesporu jeden ze základních kamenů jejich již řadu dekád trvající popularity. Jeho tvůrčí proces byl také ve své době unikátní. Začínalo se brainstormingem s kreslířem (právě Kirby je kupříkladu autorem ikonického vzhledu celé řady postav v čele třeba s ikonickým Thorem, ale i Silver Surferem, původní sestavou X-Men (a tak dále, a tak dále) Ditko je zase (spolu)otcem Spider-Mana a Doctora Strange, Bill Everett zase Daredevila) a následovalo sepsání synopse. Poté co kreslíř načrtl příběhové panely, přidal Lee textové rámečky a bubliny. Proces vešel ve známost jako „The Marvel Method.“ Přes několik sporů (u Jacka Kirbyho toto vyústilo v odchod ke konkurenčnímu studiu DC) byl velkou inspirativní osobností, jejíž odkaz žije a jistě přetrvá ještě pěkných pár let.

Poslední léta byla pro Stana těžká. Od sporů ohledně majetku po diskutované zdravotní problémy spojené s jeho pokročilým věkem. Vše pravděpodobně vyvrcholilo úmrtím jeho manželky; Joan Lee, jež zesnula v červnu 2017. Byli svoji po dlouhých, neuvěřitelných 69 let. Zprávu o smrti Stana Leeho potvrdil tisku Kirk Schenck, advokát jeho dcery J. C. Lee. Leemu na sociálních sítích vyjadřují upřímnou soustrast nejrůznější jména spjatá s komiksovými hrdiny, ať už jde o kreslíře v čele s Frankem Cho, či Robem Liefeldem (stvořitel Deadpoola), či herce Ryana Reynoldse, až k šéfovi filmové divize Marvelu Kevinu Feigeovi, který se dokonce vyjádřil tak, že Lee měl na jeho život a práci větší dopad, než kdokoli jiný na světě…

Připojme se tedy společně k uctění památky komiksového velikána a popřejme upřímnou soustrast jeho rodině a nejbližším. Excelsior!