TOP 10: Nejlepší filmy, kde Vánoce nevyšly podle představ

Vánoce jsou časem, na který se většina z nás těší. Čas s blízkými, cukroví, pohoda a volnější režim. Ovšem takový Grinch je nesnáší a dělá vše proto, aby je zkazil i ostatním. Které filmy obsahovaly pokažené svátky?

Gremlins

Na první pohled jsou to roztomilá a velice přátelská zvířátka. Chlupatí společníci s velkými kukadly rozhodně nevypadají nebezpečně. To se však dá rychle změnit. Pokud je nakrmíte po půlnoci, změní se v krvelačné bestie. A přesně tohle se v tomto snímku stalo. Zprvu roztomilá zvířátka se proměnila v sadistické kreatury, které terorizovaly své okolí. Když namísto pojídání cukroví a rozbalování dárků musíte bojovat o svůj život, to vám pěkně otráví Vánoce. Ty měli zde zkažené všichni, kdo se s gremliny dostali do křížku. Ale nezoufejte – pokud po vás taky půjdou, vystavte je dennímu světlu a máte vyhráno!

Smrtonosná past

John McClaine v podání Bruce Willise musí zachránit nebohé civilisty, kteří jsou zajati ve výškové budově prokletými teroristy. Mezi uvězněnými obětmi je i jeho žena. V doprovodu drsných hlášek likviduje jednoho padoucha za druhým, až se dostane nakonec tomu největšímu záporákovi – zlotřilému Hansi Gruberovi. Vánoce tu měli zkažené jak John, tak jeho žena, ale i ostatní zajatci. Ovšem největším smolařem byl jednoznačně Hans Gruber. Jeho geniální plán nepočítal s intervencí Johna McClaina. A tak Němcova vzestupu sledujeme i jeho (doslovný) pád.

Střihoruký Edward

Tim Burton se v posledních letech opakuje, ale v dřívějších časech tvořil jeden klenot vedle druhého. Jedním z nich je i Střihoruký Edward s Johnnym Deppem v hlavní roli. Vyprávění o robotovi, který má místo rukou ostré nůžky, dojme i pobaví. Vánoce pro obyvatele jednoho městečka budou mít tento rok úplně jiný rozměr, když je zmíněný robot objevený v opuštěném domě a adoptovaný jednou rodinou. Jeho přirozený talent vytváření soch je sice opěvovaný, ale rovněž některými nepochopený. Díky tomu má jak Edward, tak i jeho nová rodina krušné Vánoce.

Sám doma

„Harry, jdu do baráku!“ Věta, bez které si mnozí z nás Vánoce nejsou schopni představit. Kevinův boj proti mokrým banditům je kultovní záležitostí. Důmyslné chlapcovy pastičky a fyzické útrapy lupičů bavily a stále baví několik generací. A kdo tu měl zkažené Vánoce? Osamělý Kevin, zmlácení vykradači bytů či matka, co doma zapomněla na Vánoce syna. Kandidátů je hodně.

Batman se vrací

Druhý Burtonův díl o temném rytíři byl skvělou podívanou. Světu představil Tučňáka jako tragickou postavu, která je k zločinu dotlačena svým nechápajícím okolím. Vánoce jsou zde narušeny právě Tučňákovou snahou o ovládnutí města poté, co neúspěšně kandiduje na starostu. Batman je však proti a svůj nesouhlas dá najevo dost výrazně. Typicky potemnělá a bizarní atmosféra typická pro Burtonovy filmy dodává celému snímku něco navíc. A největší vánoční oběť? Všichni obyvatelé Gothamu, kteří kvůli Tučňákově počínání nemohli v klidu oslavit svátky. Ovšem ti si tak trochu mohou sami. Když žijete ve městě, kde je vaším denním chlebem možnost přijít o život rukou některého ze superpadouchů, můžete si za to sami. Normální člověk by se z tak nebezpečného města už dávno odstěhoval.

Rolničky, kam se podíváš

Turboman. Slovo, které v očích dětí vyvolává úžas a radost, zatímco v očích jejich rodičů pouze beznaděj a zlost. Je to totiž ultimátní hračka, kterou chce každé dítě. Arnold Schwarzenegger zde ztvárnil otce, který marně snaží pro svého syna tuto vánoční jedničku sehnat. Jeho zápolení s ostatními rodiči a jinými katastrofami při snaze sehnat plastového panáka je plné marnosti, ale nakonec to dobře dopadne. A kdo je tady vánoční smolař? Nejvíce asi právě Arnie, který svátkovou pohodu vymění za zdánlivě nesplnitelnou misi získat pro syna stupidní hračku.

Pelíšky

Česká klasika má v naší kotlině status naprostého kultu. Mnozí z nás znají celý film nazpaměť a řada jeho hlášek zlidověla. Hřebejkovo nejlepší dílo na námět Šabachovy knihy obsahuje řadu tragických postav, které Vánoce neprožijí bez nějaké té špatné vzpomínky. Kdo tu měl nejvíce smůly během oslavy narození Ježíše? Jednoznačně sklenička z polské lidové republiky. Ta se zdála být nezdolná a nerozbitná. A to přece není náhoda, že pochází z Polska, země Marie Currie Sklodovské. Avšak chudinka nevydržela Michalovu sílu a rozlétla se na tisíc kousků.

Láska nebeská

Romantická komedie Richarda Curtise uchvátila svou hereckou sestavou, vtipem i dojemnými scénami. Většina příběhů měla šťastný konec, ale těch méně veselých se pár najde. První z této kategorie je Karen. Ta zjistí, že svého muže už dostatečně nepřitahuje a ten se proto poohlíží po mladších. Druhou nešťastnicí je Sarah. Ta je už roky tajně zamilovaná do svého kolegy a nic nenasvědčuje tomu, že by s tím mohla něco dělat. Ovšem jednoho dne se to změní a Sáře se podaří svého idola zaujmout. Vše vychází až tak dobře, že oba skončí ve víru vášnivých polibků a vše směřuje k společně strávené noci. Ovšem slečnin vysněný scénář je přerušený několika telefonáty jejího nemocného bratra. Po několika pokusech blokovaných zvonícím telefonem Sára své snahy vzdává a její láska odchází. Poté dochází jen k neutrálnímu zdravení se v práci a ničemu většímu. Láska nebeská má sice dojemné a veselé vyznění filmu, ale ukazuje prostě život. A ten nám to občas zamotá i na Vánoce.

Santa je úchyl

Willie a Marcus nejsou tradiční herci ztvárňující Santu a elfa. Své převleky využívají k vykrádání bytů, obchodů a bank. Bývalí trestanci však se svým geniálním maskováním a plánem narazí, když potkají osmiletého chlapce. Ten se jim snaží naivně ukázat pravý smysl Vánoc. Černá komedie s cynickým Santou má několik protagonistů, kteří si Vánoce zrovna neužijí. Okradení majitelé obchodů, Willie a Marcus se svou pokaženou snahou vydělat si či neoblíbené zmíněné osmileté dítě, které nemá nikdo rád. Je to sice komedie, ale v jistých momentech celkem depresivní podívaná.

 Harry Potter a vězeň z Azkabanu

Jednoznačně nejlepší filmový díl o brýlatém čaroději s jizvou na čele není nutné více představovat. Harry na rozdíl od svých přátel nemá Vánoce zrovna rád. Zaprvé v době těchto svátků jeho všichni přátelé zmizí z Bradavic, aby navštívili své blízké. A jelikož mladý kouzelník žije se strýcem a tetou, kteří ho nenávidí, návrat domů není pro něj zrovna reálná varianta. Aby toho nebylo málo, musel Harry oželet rovněž během Vánoc výlet do blízkých Prasinek, jelikož neměl podepsaný souhlas od svých zákonných zástupců. Vesnice plná obchůdků, hospůdek a dalších podniků během svátků ožije ve víru nejrůznějších dekorací a studentům kouzelnické školy nabízí nepřeberné možnosti, jak se zabavit. Naštěstí si nebelvírský hrdina poradil, jak se tam přece jen dostat – využil k tomu svůj neviditelný plášť. Nicméně i tak je vánočním chudákem, jelikož chodit někam tajně a být o největším svátku sám není zrovna terno.