Populární filmy: Nová kategorie Oscarů je stále zvažována

Ceny, pravidelně udělované už od roku 1929 americkou Akademií filmového umění a věd patří k velkým stálicím a když ne měřítkem, tak minimálně jedním z ukazatelů filmové kvality pro mnoho lidí. Přesto hledají cestu, jak zvýšit sledovanost. K tomu jim má pomoci nová oscarová kategorie, za kterou by zlatou sošku získávaly tzv. populární filmy. Což dává smysl, protože mezi tyto snímky patří ty daleko nejsledovanější.

Plánovaná nová kategorie je zatím stále pouze zvažována. Nicméně Akademie doufá, že by její uvedení zvedlo sledovanost předávacího ceremoniálu. Původním záměrem je dát blockbusterům prostor i mimo technickou kategorii.

Důvod, proč je tento krok zatím stále zvažován, tkví v tom, že se po prvních zprávách o tomto plánu dozvěděla veřejnost, našli se četní kritici této možnosti. Z toho důvodu se sice z nápadu na zbrusu novou kategorii zlatých sošek neustoupilo, ale podstatně se zpomalilo právě díky zmíněné kritice.

Společnost se zjevně snaží profitovat na veřejném úspěchu zejména komiksových filmů kupříkladu v rámci MCU, ale i třeba takových diváckých hitů, jako je série Star Wars (samozřejmě hlavní, ne (bohužel) propadnuvší Solo). Otázka ovšem je, zda nová kategorie pro ně není jinak zcela zbytečná. Navíc kategorie „Populární film“ možná dost jasně nevymezuje, jaké snímky přesně do ní spadají. Dle vyjádření Akademie se nám klíčových informací brzy dostane…