Krátkometrážní snímek Rekonstrukce po MFF v Locarnu dorazí do Prahy

Skutečný případ vraždy bezdomovce, jehož o život připravili dva nezletilí mladíci, se stal předlohou pro nový český film Rekonstrukce. Jak napovídá název, příběh jde po stopách samotného aktu a mapuje i práci policejních vyšetřovatelů, přičemž autoři využili metodu „přehrávání“, aby diváky ušetřili pohledu na bezcitné mučení oběti.

Kombinace dokumentárních prvků s fikcí pomohly režisérům Jiřímu Havlíčkovi a Ondřeji Novákovi přiblížit problematiku podobných násilných trestných činů. Autoři snímku tak chtěli poukázat na to, že nebezpečí nepřichází jen zpoza našich státních hranic v podobě migrantů, ale objevuje se i na našem území. Brutalita a náhodnost útoku byla šokující. Na rozdíl od možného nebezpečí, které představují uprchlíci, je toto nebezpečí skutečné,“ uvedl Novák.

Premiéra Rekonstrukce proběhla letos v srpnu na filmovém festivalu ve švýcarském Locarnu, kam se český snímek neprobojoval už 17 let a v prosinci si na něj budou moci diváci zajít poprvé i v tuzemském prostředí. Tento film totiž bude poprvé promítán 3. prosince v kavárně Ponrepo a premiéry se zúčastní i samotní tvůrci Havlíček s Novákem, kteří budou po skončení filmu odpovídat na dotazy návštěvníků.