TOP 10: Nejlepší filmy odehrávající se v divadle

Prkna, která znamenají svět. Tato věta shrnuje důležitost divadla a jeho kulturní význam pro společnost. Jaké zajímavé filmy se odehrávají v prostředí kabaretu či divadla?

Fantom opery (1925)

Začneme pěkně od začátku a zabrousíme do historie. Fantom opery z roku 1925 patří dnes již ke klasikám. Hollywoodská adaptace nedochovaného snímku z roku 1916 je jednou z nejznámějších verzí vůbec a patří ke klenotům éry němých filmů. Příběh o znetvořeném muži marně hledajícím kousek lidské něhy a lásky, který žije v katakombách pařížské opery. Jednoho dne spatří při představení krásnou primadonu Christinu a jeho srdce po ní zatouží. V dnešní době poněkud úsměvný a lehce vyčpělý snímek, který však stále boduje zdařilým vizuálním kabátkem a nepopsatelným kouzlem němých filmů.

Kabaret (1972)

Režisér Bob Fosse převedl populární muzikál z prken na stříbrná plátna a vůbec se mu nevedlo špatně. Berlín na pozadí 30. let 20. století pomalu ale jistě podléhá vlně nacismu a v tomto prostředí se snaží prorazit kabaret se známou zpěvačkou Sally. Do ní se zamiluje mladý britský student Brian a oba společně řeší kromě milostné avantýry rovněž vzrůstající problémy s excentrickým boháčem Maxmillianem a eskalujícími násilnostmi stoupenců nacismu. Oscar za režii, hlavní ženskou hereckou roli pro Lizu Minelli a za vedlejší roli pro Joela Greye jsou jen špičkou ledovce. V žánru muzikálů patří Kabaret i po letech na vrchol.

Mefisto (1981)

Pomyslný vrchol tvorby režiséra Istvána Szába sleduje osudy talentovaného herce Hendrika Hofgena, který pro svou dosud největší roli obětuje vše, na čem jeho život do té doby stál. Vzdá se morálních zásad a jeho ctižádost ho žene k výšinám společenské prestiže na úkor blízkých a vlastní identity. Vzestup a pád herce je skvělou a mrazivou ukázkou toho, že nic se nemá přehánět.

Jak svět přichází o básníky (1982)

První díl ságy o doktorovi Štěpánovi, který má básnickou duši. Hlavní hrdina je zde ještě pouhým gymnazistou a spolu se svým výstředním kamarádem Kendym se rozhodne uspořádat ochotnické představení. Do něj se snaží zapojit nejen své vrstevníky, ale rovněž významné osobnosti města. Kromě úskalí vyplývajících z těžké organizace takového představení zasáhne Štěpána rovněž Amorův šíp. Mladík se totiž zakouká do slečny zvané Borůvka. Toto srdeční poblouznění probudí ve Štěpánovi nejen jeho poetický a básnický talent, ale rovněž potlačí jeho schopnost racionálně uvažovat. Komedie Dušana Kleina nabízí plno úsměvných momentů a pohled do zákulisí neprofesionálního divadla. Uvidíme tak, že vystupovat na prknech, co znamenají svět, je vskutku těžká řehole.

Jára Cimrman ležící, spící (1983)

Životopisný snímek o největším velikánovi našich dějin se odehrává na divadelních prknech jen chvíli, ale zato si zrovna tyto pasáže každý zapamatuje. Jára Cimrman totiž stvořil novou hru, se kterou se snažil zaujmout diváky v celé zemi. Jeho talent však byl nepochopený a většinou se tvůrce namísto potlesku dočkal hlasitého bučení. Aby uchránil své kolegy i rekvizity před rozlíceným davem, vymyslel úžasnou únikovou fintu – Vichr z hor. Už jen kvůli této fintě zde prostě nemůže chybět.

Nejistá sezóna (1987)

Hořkosladká komedie se zaměřuje na peripetie malého divadelního souboru. Svěrák, Smoljak a spol. nám servírují záběry ze zákulisí a útržky z několika opravdových Cimrmanových her. Téměř celý film se odehrává za oponou a díky němu můžeme nahlédnout pod pokličku chodu takového divadelního souboru. Mnoho záběrů bylo skutečně autentických a vzniklo během dokumentování herců během hraní.

Zamilovaný Shakespeare (1998)

Anglický dramatik William Shakespeare marně vyhlíží polibek múzy při psaní své nové knihy. Nakonec ho ale, ke svému štěstí, dostane, na scéně se totiž objeví Lady Viola. Ta je posedlá divadlem dokonce do té míry, že se vydává za muže, aby mohla hrát. Tato nečekaná inspirace dramatika natolik ovlivní, že své momentální romantické pocity použije ve svém díle. Napíše tak příběh o milenecké dvojici – Romeovi a Julii. Film se líbil nejen divákům, ale rovněž kritikům. V roce 1999 si vysloužil Oscara za nejlepší snímek a stejné ocenění dostala i Gwyneth Paltrow za herečku v hlavní roli.

Billy Elliot (2000)

Malý Billy je vychovávaný svým otcem a a starším bratrem k víře v to, že muž má být především drsný macho. Otec ho přihlásí na hodiny boxu, které mají syna zocelit. Nicméně Billy najde zálibu v baletu, kterému se začne tajně věnovat. Střet chlapeckého a dívčího světa, kontrast drsného dělnického života a jemného baletu, boření genderových stereotypů a důraz na rodinné hodnoty. Billy Elliot není jen o klukovi, co začal dělat balet.

Moulin Rouge (2001)

Romantický muzikál odehrávající se ve víru pařížského kabaretu stavěl především na zdařilém vizuálním zpracování a povedených pěveckých výkonech Nicole Kidman a Ewana McGregora. Zamilované dvojici osud neustále hází klacky pod nohy, a tak jim pomyslný happy end pořád uniká. Kromě dějové zápletky doprovázené zpěvem obou hlavních aktérů stojí za zmínku i zdařilá choreografie a taneční vystoupení celkově. Ty dělají z muzikálu oku lahodící podívanou, která potěší.

Černá labuť (2010)

Arofonskyho psychologický thriller je sondou do duše mladé baleríny Niny, která chce prorazit na newyorské baletní scéně. Její snahy o získání hlavní role v Labutím jezeře jí bolí nejen fyzicky při náročném tréninku, ale vyžádají si i dost jejích mentálních sil. O vysněnou roli bojuje s novou tanečníci Lily, která jí nedá nic zadarmo. Životní role Natalie Portman, o čemž svědčí, mimo jiné, Oscar za hlavní hereckou roli.