Recenze: Zrodila se hvězda (2018) – Hudební film, který chytne za srdce

Snímek Zrodila se hvězda se dočkal svého čtvrtého zpracování. Poprvé se v kinech objevil v roce 1937 s oscarovou herečkou Janet Gaynor. Poté následoval film vydaný v roce 1954 s Judy Garland a do letoška bylo poslední zpracování z roku 1976 s Barbrou Streisand. Tentokrát si ve filmu zahrála hlavní ženskou roli zpěvačka Lady Gaga, pro kterou je tento film, po menších roličkách, velkým hereckým debutem. Jako už třikrát předtím i tentokrát se setkáváme s velice talentovanou dívkou, ze které se stane velká hvězda. A aby měl příběh pořádné grády, je zapotřebí mít k dispozici i nějakou tu milou polovičku. V té se nám představí Bradley Cooper, pro kterého je Zrodila se hvězda první zkušeností v oblasti režie a psaní scénáře.

Jedná se o stejný příběh, který jsme mohli na filmových plátnech vidět už nesčetněkrát. Dívka s neskutečným talentem, ale nehezkou tváří, má nesplnitelný sen stát se zpěvačkou nebo textařkou. Jednoho dne si jí v baru při jejím pěveckém vystoupení všimne slavný zpěvák, který se do ní zamiluje na první pohled a rozhodne se o ni podělit se světem. Roli inspirovanou „Popelkou“ si zahrála zpěvačka Lady Gaga, která svůj herecký um ukázala v páté řadě seriálu American Horror Story, za který byla odměněná Zlatým Globem. Do role Ally si ji vybral sám Bradley Cooper, jenž ve filmu ztvárnil roli slavného zpěváka Jacksona Mainea.

Velice mě překvapilo, že Cooper umí tak skvěle zpívat. Nutno podotknout, že naprostá většina písní byla zpívána naživo. Film začíná velkým koncertem, na kterém vystupuje právě on, a musím říct, že právě začátek se mi líbil ze všeho nejvíc. Krásně a pomalu se seznamujeme s hlavními postavami, které nám vypravují svůj vlastní příběh. Chemie a zamilovanost mezi Lady Gaga a Cooperem fungovala na jedničku a já jim věřila každý pohled a gesto. Lady Gaga je úžasná zpěvačka, jakákoliv její píseň ve filmu je slast nejen pro vaše uši, ale i emoce. Po herecké stránce to už ovšem trochu vázne. Místy jsem měla pocit, že se snaží kopírovat svoji předchůdkyni Barbru Streisand. Sem tam trochu přehrávala, hlavně pokud šlo o dramatičnost. Proti Lady Gaga rozhodně nic nemám, obdivuji ji jako zpěvačku i jako herečku, ale tady mi prostě příliš nesedla.

Film jako celek není úplně špatný. Pro ty, co neviděli ani jedno z předchozích zpracování, to bude skvělá podívaná. Jedná se o hudební film zasazený do moderní doby a možná to někomu může připadat i jako znovu zrození Lady Gaga, která si ke své oblasti působnosti může připsat i herectví (je víceméně jasné, že další filmové nabídky se jí pohrnou). Bradley Cooper zvládl svoji hereckou úlohu skvěle a u něj bych si nějakou nominaci na cenu klidně dokázala představit. Ačkoliv šlo o jeho prvotinu, režijně to mohlo být zvládnuté o něco lépe. Velmi se soustředí na první polovinu filmu, která je utahanější, ale zajímavější, do druhé půlky se toho snažil nacpat tolik, že vůbec nepřemýšlel nad střihem, který je katastrofální. Koncert, střih, Lady Gaga má jinou barvu vlasů, střih, opilý Cooper, střih, Gaga tančí, střih a tak je to dál. Nesmysně sestříhaná a zbytečně urychlená druhá půlka mi poměrně zkazila zážitek z celého filmu. Vše naštěstí zachránil konec, který s vašemi emocemi opravdu zahoupá a sólová finální píseň, kterou Gaga zpívá, vás chytne za srdce a rozbrečí (očekávám nominaci na Oscara za nejlepší píseň).

Verdikt

Pokud máte rádi romantické filmy, které vás rozbrečí, tak je to film pro vás. Postupem filmu sledujeme rostoucí lásku mezi Ally a Jacksonem a jako bonus tam zazní spousta skvěle zazpívaných písní. Režijně to není úplně geniální, ale když vezmeme v potaz, že se jedná o Cooperovu režijní prvotinu, tak to není až tak zlé. Snímek se bude určitě líbit těm, co neviděli předchozí filmy. Pro ty, co je viděli, to bude skvělá hudební podívaná, jelikož Lady Gaga jako obvykle zpívá na výbornou a Bradley Cooper překvapivě hodně dobře. Moderně pojatý příběh o Popelce plný romantiky, hudby a slz, určitě nadchne jak mladší, tak starší diváky.

  • Zrodila se hvězda / A Star Is Born
  • Trailer
  • Drama / Romantický / Hudební
  • USA, 2018, 136 min
  • Režie: Bradley Cooper
  • Hrají: Bradley Cooper, Lady Gaga, Sam Elliott, Dave Chappelle, Anthony Ramos, Bonnie Somerville, Andrew Dice Clay, a další
PŘEHLED RECENZE
Tereza Filounková
70 %
Předchozí článekKdy uvidíme pokračování hororu Všechno nejhorší?
Další článekRecenze: Venom (2018) – Svižné komiksovce škodí bezkrevnost
Tereza Filounková
Pracovnice v kanceláři, která se před prací ráda ukrývá do filmových a knižních příběhů. Fanynka herečky Meryl Streep a veškerých filmů od Disney. Věrný posluchač muzikálových soundtracků a zpěvačky Cher. Psaní článků, povídek a knih je mojí vášní, stejně jako sledování Oscarů a černobílých Hollywoodské filmů.