Na Chesilské pláži: Stydlivá romance o nenaplněné lásce

Modrooká držitelka Zlatého glóbu Saoirse Ronan se opět vrací do českých kin ve filmové adaptaci knihy Na Chesilské pláži od slavného autora Iana McEwana. Stejnojmenná novela se zabývá vztahovou problematikou mladých Britů v šedesátých letech, kteří se „zasekli“ mezi modernou a tradicemi, které uctívali jejich rodiče. Podaří se jim překlenout rozdíly a udržet křehké manželství pohromadě?

Florence a Edward jsou ve víru svého svatebního dne a na venek vše probíhá, jak má. Čím víc se však schyluje k večeru, tím víc je vidět, jak jsou oba mladí novomanželé nervózní, neboť má přijít na jejich první společně strávenou noc. Nervozita a nezkušenost zhatí jejich velké plány a pár se pohádá na Chesilské pláži. Oba se milují, ale budou se muset rozhodnout, jak vyřešit problémy, které jejich vztah pronásledují již z doby, kdy ještě ani nebyli manželé.

Toto McEwanovo knižní dílo se stalo dalším z dlouhé řady, které se dočkaly filmového zpracování. Mezi nejznámější patří jistě Pokání s Keirou Knightley a Jamesem McAvoyem v hlavních rolích, dále Betonová zahrada nebo adaptace slavné knihy Nevinný. Spisovatel se opět ujal i role scénáristy, a vzhledem k tomu, že jeho Chesilská pláž má pouze 40 tisíc slov, byla pro něj nejspíš tvorba scénáře snazší než u jiných jeho děl, protože nemusel téměř nic z obsahu vynechávat. Zajímavostí je, že si autor odnesl z přírodní rezervace, za kterou je Chesilská pláž považována, dva kamínky, někdo jej udal, a tak je musel vrátit, a navíc zaplatit pokutu ve výši téměř 60 tisíc korun.

Jedna z hlavních rolí v britském romantickém dramatu připadla irsko-americké herečce Saoirse Ronan (Lady Bird, Grandhotel Budapešť), které sekunduje nováček stříbrného plátna Billy Howle. Kromě nich se diváci mohou těšit na Emily Watson (Červený drak, Zlodějka knih) nebo na Samuela Westa (Nejtemnější hodina). Snímek režiséra Dominica Cooka vstoupí do našich kin už 18. října.