TOP 12: Jean-Claude Van Damme a jeho nejlepší filmy

Belgická legenda Jean-Claude Van Damme patří k největším akčním hvězdám stříbrného plátna 80. a 90. let. Mistr bojových sportů se během herecké kariéry objevil v řadě kultovek, které televizní programy servírují s noblesou do teď. Kdy jindy vybrat dvanáct nejlepších, než k příležitosti oslav jeho 58. narozenin.

Expendables: Postradatelní 2

Stará známá banda Postradatelných Barney Ross (Sylvester Stallone), Lee Christmas (Jason Statham), Yin Yang (Jet Li), Gunner Jensen (Dolph Lundgren), Toll Road (Randy Couture) a Hale Caesar (Terry Crews) se dají opět dohromady poté, co je tajný agent CIA Church (Bruce Willis) povolá, aby jim zadal zdánlivě jednoduchou zakázku. K partičce se přidávají i noví členové Billy the Kid (Liam Hemsworth) a Maggie (Yu Nan) jako první žena v týmu Postradatelných. Ačkoliv úkol vypadá velice jednoduše, samotná akce se příliš nevydaří a jeden člen Postradatelných během ní dokonce zemře a to dost nepěknou smrtí. Jeho parťáci se ho rozhodnou pomstít přímo na místě, tedy na nepřátelském území, kde mají pouze mizivou šanci na úspěch. Postradatelným se podaří rozpoutat peklo na zemi, na které se mimochodem válí i pět tun čistého plutonia, které by naši planetu hravě vychýlilo z osy. Tuhle třaskavou směs musí zajistit dřív, než bude pozdě. To je ovšem brnkačka ve srovnání se šťavnatou pomstou za kamarádovu smrt.

JCVD

Film francouzského režiséra s alžírskými kořeny Mabrouka El Mechriho rozehrává napínavý a vtipný příběh hvězdy akčních filmů a pro Belgičany téměř národního hrdiny, který se prosadil v Hollywoodu. Jean-Claude, jak si mu fanoušci zvykli familiérně říkat, hraje sám sebe se sympatickou otevřeností, v níž je kus sebeironie, autentického fyzického a psychického vyčerpání i čas pro osobní zpověď. Když mu k spánku přiloží psychopatický lupič skutečnou zbraň, mění se akční idol v obyčejného muže, který je naplněn strachem, obavami i nadějemi. Film JCVD není klasickým portrétem hvězdy. Staví na fiktivní zápletce a zároveň čerpá z Van Dammova skutečného života, který ještě před drogovými a promiskuitními aférami formovali rodiče a kodex bojového umění.

Krvavý sport

Akční film z roku 1987, přímo nabitý ukázkami nejrůznějších asijských bojových umění, se stal odrazovým můstkem v kariéře Jeana-Clauda Van Damma. Do té doby neznámý Belgičan se díky němu dostal do povědomí diváků – a také producentů, kteří ho začali obsazovat. V tomto snímku si fanouškové žánru jistě vychutnají i výkon jednoho z nejpopulárnějších „záporáků“ hongkongských arén Bola Yeunga, jenž představuje hrdinova zákeřného protivníka. Málokdo ovšem také ví, že Krvavý sport je o životě a začátcích skutečného „bojového umělce“ Franka Duxe (čti ďuks), jenž se s konečnými výsledky svých soubojů stal legendou bojového umění (56 knockoutů a 300 bodových vítězství). Dokonce Dux sám dohlížel na bojovou choreografii filmu.

Kickboxer

Na počátku celého příběhu je mistrovství USA v kickboxu, které koná v Long Beach v Kalifornii. Jedním z favoritů je sebevědomý Eric Sloan, který sráží své soupeře k zemi jako na běžícím pásu. To vše za jásotu diváků a pod obdivným pohledem svého skromného bratra Kurta, pro kterého je Eric velkým vzorem. Když je Eric vyhlášen mistrem světa v kickboxu, rozhodne se vyhrané peníze věnovat na cestu do Thajska, kolébky tohoto bojového umění, kde vyzve na souboj tamějšího mistra – obávaného Tong Poa. Atmosféra zápasu v Thajsku je však úplně jiná než sportovní vášeň na mistrovství v Long Beach. Rozvášněné obecenstvo si žádá krev a Tong Po jim ji hodlá dopřát. S výrazem zabijáka vstoupí do ringu a nejenže několika strašlivými údery srazí Erica k zemi, ale zcela zbytečně a nesportovně ho na celý život zmrzačí. Bezmocný Kurt přísahá, že svého bratra pomstí. Seznámí se se starším thajským zápasníkem a znalcem nejnáročnějšího ze všech stylů kickboxu Xianem Chowem. Přesvědčí ho, aby se stal jeho učitelem a pod jeho vedením pak podstoupí neuvěřitelně tvrdý a bolestivý výcvik. Postupně, po zdolání všech fyzicky i psychicky extrémně obtížných zkoušek se z mladého muže stává skutečný mistr kickboxu, mistr, který se může odvážit vyzvat na souboj zabijáka Tong Poa. V thajském ringu začíná další souboj, tentokrát zcela zjevně souboj na život a na smrt.

Univerzální voják

Při masakru vietnamské vesnice se americký voják Luc dostává do konfliktu se šíleným seržantem Scottem. Oba muži se navzájem zabijí… O třiadvacet let později se na scéně objevují znovu jako příslušníci speciálního protiteroristického komanda – univerzální vojáci. Zvláštní oddělení ministerstva obrany z jejich těl vyvinulo nezničitelné stroje na zabíjení. Při záchranné akci v útrobách mamutí přehrady ohrožované teroristy se Lucovi začnou vynořovat vzpomínky na jeho minulý život. Vymkne se kontrole svých tvůrců a dává se na útěk, ve kterém mu pomáhá mladá novinářka Veronika. Nejzuřivějším pronásledovatelem prchající dvojice se stává krví posedlý Scott. Nemilosrdně ničí vše, co se mu postaví do cesty. K rozhodujícímu souboji na život a na smrt se schyluje na farmě Lucových rodičů, kteří nemohou uvěřit tomu, že jejich syn vstal z mrtvých…

Peklo

Američan Kyle (VAN DAMME) pracuje v Rusku. Jeho manželku znásilní a zavraždí bohatý mladík. A Kyle ho za to zabije. Je odsouzen k doživotí a převezen do nejkrutější ruské věznice – Kravavi. Tam v nelidských podmínkách přežívají odsouzenci, kteří mezi sebou musí pro pobavení svých dozorců zápasit na život a na smrt. Kyle se nejprve brání, ale pak i on podlehne zvrácenému vězeňskému systému. Stává se z něj nejlepší zápasník a obávaný vůdce vězňů. A v hlavě se mu rodí plán na útěk…

Živý terč

Tak dlouho bezcitní zabijáci pořádají pro zábavu hony na lidi, až se sami stanou obětí lovce. Chance Boudreax je nezaměstnaný obchodník v námořnictví v New Orleans, který používá svoje profesionální schopnosti bojových umění v zápase proti skupině sadistů, kteří zprostředkovávají hon na lidi, bezdomovce-veterány. Do města přichází Natasha Binderová, mladá žena, která pátrá po svém nezvěstném otci a požádá Boudreauxa o pomoc. Ten zjistí, že její otec se stal poslední obětí zabijáků a nelítostný souboj pokračuje…

Lví srdce

Jean-Claude Van Damme utekl z cizinecké legie za bratrem do Ameriky. Ten bojuje mezi životem a smrtí a jeho rodina nemá peníze na léčbu. Jenže jak získat nějaké prostředky? Pomůže pouliční rvačka?

Až do smrti

Jean-Claude Van Damme se představuje v roli nečestného policajta Anthony Stowea, závislého na heroinu. S jeho povahou ho nikdo nemá příliš v lásce, včetně vlastní ženy. Jeho hlavním nepřítelem se stává Gabriel Callaghan – bývalý kolega, který se přidal k mafii. Při přestřelce je Anthony těžce zraněn a upadne do kómatu.Za několik měsíců se probere a je z něj jiný člověk. Rozhodne se dát staré věci do pořádku. Chce potrestat ty, kteří ho kvůli odhalení pravdy téměř zabili a osvobodit svoji unesenou ženu.

Šest výstřelů

Snímek s tématikou tzv. ,,obchodu s bílým masem“ vypráví příběh býválého žoldáka Samsona Gaula (Jean-Claude Van Damme), který si v Moldávii užívá zaslouženého odpočinku a ve svém řeznictví žije každodenním životem běžného smrtelníka. Nicméně občas za ním někdo přijde s dost neobvyklým požadavkem. Samson je totiž výborný v hledání ztracených dětí a jeho dalším úkolem je najít a přivést domů malého chlapce. To se mu sice podaří, ale při akci na jeho záchranu bohužel nechtíc usmrtí i dvě malé dívenky, z čehož už se nedokáže vzpamatovat. Poté se s pocitem viny jen utápí v alkoholu a mívá časté vidiny, kdy se mu před očima objevují usmrcené dívky. Pár měsíců poté za ním na doporučení přijde bývalý MMA zápasník Andrew Fayden (Joe Flanigan) s manželkou (Anna-Louise Plowman), kterým se z hotelu ztratila čtrnáctiletá dcera s prosbou o pomoc. Samson nejprve odmítne, dál se utápí v alkoholu a stále přemýšlí, nicméně se nakonec rozhodne zoufalému páru pomoci. Začíná zdlouhavé pátrání, plné přestřelek, nečekaných zvratů a komplikací…

Dvojitý zásah

Nadšený stavitel Paul Wagner buduje v Hongkongu tunel spojující ostrov s pevninou, těsně před dokončením je však zavražděn mafií spolčenou s jeho partnerem Griffithem. Z deště kulek zázrakem uniknou Wagnerovi malí synové Chad a Alex. Jeden je zachráněn domorodou ženou, druhý rodinným přítelem Frankem. O pětadvacet let později se bratři opět setkají, aby pomstili smrt svých rodičů. Nejdříve se však musí dohodnout mezi sebou. Z Alexe udělal život na ulici tvrdého nedůvěřivého cynika, Chad žijící v přepychu Frankova domu, je lehkomyslným, mírně naivním mladíkem. Jenže aby porazili Zhangovu mafii, musí spolupracovat.

Timecop

Roku 2004 je cestování časem snadné jako otevřít ledničku (takže pro někoho zhola nemožné). Jenže vracet se do minulosti je zakázané, ne aby lidé nemohli prožít svých patnáct minut slávy či uskutečnit svůj americký sen, ale protože tyto změny by mohly změnit přítomnost i budoucnost. Proto vláda USA vytvořila TEC, Jednotku pro kontrolu času. A Max Walker (Jean-Claude Van Damme) je jedním z jejích nejlepších agentů. A když zjistí, že kandidát na příštího prezidenta USA senátor Aaron McComb (Ron Silver) shání peníze na předvolební kampaň spekulacemi s pozemky o desítky let dřív, než budou mít nějakou cenu, rozhodne se jednat. Jenže senátor je nebezpečnější, než vypadá.