TOP 11: Jaké horory si pustit na Halloween

31. října se slaví jeden z nejpopulárnějších a nejstrašidelnějších svátků v roce – Halloween. Většina Čechů dává přednost klidnějším dušičkám, a proto tento svátek není u nás tolik populární jako v Americe, kde hlavní myšlenkou, která už dnes tolik neplatí, je, že se děti převléknou do různých kostýmů (samozřejmě nejpopulárnější jsou superhrdinové) a chodí dům od domu koledovat, aby získali tolik vytoužené sladkosti. Halloween už ale dávno není jen svátkem pro děti. Je to snad jediný den v roce, kdy se milovníci strašení a hororových filmů mohou pořádně vyřádit. Mysleli jsme na vás a tak jsme si pro vás připravili seznam deseti strašidelných filmů, které si můžete na Svátek zesnulých pustit. Některé z nich pobaví a jiné způsobí, že se večer budete bát jít sami na záchod.

Halloween (1978)

Nemohla bych začít s jiným filmem, než s tím, který už má v názvu jméno tohoto svátku. Halloween se v kinech poprvé promítal v roce 1978 a proslavil herečku Jamie Lee Curtis. Ta si zde zahrála hlavní roli Laurie, po které jde vrah Michael Myers, který nosí děsivou vybledlou masku a je shodou okolností její starší bratr. Horor měl takový úspěch, že se dočkal několika pokračování, která ovšem na úspěch prvního filmu nikdy nedosáhla. Letos uplynulo 40 let od vydání původního Halloweenu a jak jinak by se toto výročí dalo oslavit, než dalším dílem, který může znamenat potenciální vykoupení této série.

Vymítač ďábla (1973)

Tento horor oceněný Oscarem za adaptovaný scénář a mix zvuku se řadí mezi klasiky. Jde o příběh o zoufalé matce, která musí požádat kněze, aby jí pomohl s nemocnou dcerou. Podle kněze je Regan posedlá démonem a je potřeba u ní provést exorcismus, tedy vymítání. Snímek je plný strašidelných scén, které ve vás probudí klaustrofobický pocit, a spousty efektů, hlavně při vymítání, které by mohly klidně konkurovat dnešnímu CGI.

Hokus Pokus (1993)

Nemohla bych si odpustit, kdybych do výběru filmů na Halloween nevybrala zrovna disneyovský Hokus Pokus, který já osobně v tento svátek nikdy nevynechám. Film potěší hlavně dětské diváky a milovníky pohádek a Disney filmů. Tři čarodějnice, které si zahrály herecké hvězdy Bette Midler, Sarah Jessica Parker a Kathy Najimy, lákají děti na ukolébavky a sají z nich jejich mládí, aby samy vypadaly mladě. Vesnice se jich zbaví, ale čarodějné sestry slíbí, že se jednoho dne vrátí. Jejich proroctví se vyplní na Halloween roku 1993, když hloupý hoch Max zapálí černou svíčku. Dobrodružství plné kouzel může začít.

Osvícení (1980)

Tento horor patří mezi klasiky, je krásně děsivý a dokáže vám dostatečně zahrát na nervy, ať už děsivou scénou v koupelně, dvojčaty a nebo samotným Jackem Nicholsonem. Film je v dnešní době kultovním hororem, ironií je, že byl nominovaný na Zlatou malinu, což je něco jako anti-Oscar, nominaci získal režisér Stanley Kubrick a herečka Shelley Duvall. Nám fanouškům to ale může být jedno, jelikož si na Halloween vždy rádi poslechneme větu „Here’s Johnny.“

Noční můra v Elm Street (1984)

Čím lepším zakončit naši TOPku hororových klasik, než vrahem, který si pro své oběti chodí ve snu. Režisér Wes Craven natočil skvělou a děsivou podívanou, jehož hlavním antihrdinou je spálený chlapík, který má dost dobrý důvod k pomstě. Řeč je samozřejmě o známém Freddy Kruegerovi, který si vybírá své oběti ve snech, kde je i postupně vraždí. Zastavit ho může jedině Nancy, která přišla kvůli Freddymu o všechny své přátele. Nezbývá jí nic jiného než usnout a postavit se mu v říši snů.

V zajetí démonů 2 (2016)

Opět se jedná o trochu srdeční záležitost. V zajetí démonů 2 je můj nejoblíbenější horor ze všech. Jsem si jistá, že letos na Halloween bude v Americe k vidění spousta kostýmů strašidelné a démonické jeptišky jménem Valak, která se nedávno vrátila v novém hororu Sestra. U tohoto hororu jsem se vážně bála. Líbí se mi příběh, zapojení manželů Warrenových, které je větší než v předchozím díle, a právě zapojení démona, jenž posedl srdce všech hororových fanoušků. Tento film na Halloween rozhodně nesmí chybět.

Všechno nejhorší (2017)

Jak by se vám líbilo uvíznout v časové smyčce, kdy byste dokolečka prožívali ten samý den? A zrovna své narozeniny? A jak by se vám líbilo, kdyby vás na jeho konci pokaždé někdo zabil? Přitom, když se vysokoškolačka Tree probudila, bylo všechno normální. Ačkoliv, otevřít oči v posteli cizího kluka, který na vás vyděšeně zírá, a vůbec nic si nepamatovat, to úplně běžné není. Jenže Tree je tak trochu zlobivá holka, která se s ničím a nikým nepáře, a podobné věci se jí stávají celkem běžně. A zítra to bude asi podobné, protože Tree má dnes narozeniny a večer se chystá trochu kalit. Plány a krční tepnu jí však přetne podivné individuum s maskou. Když se Tree probudí, není ani v nemocnici, ani na onom světě, ale ve stejné cizí posteli stejného cizího kluka. Že by to byl jen špatný sen?

Mandy – Kult pomsty (2018)

Mandy je výjimečná, alespoň takhle jí vyhodnotí hlavní vedoucí náboženské sekty, která Mandy uprostřed noci unese a jejího muže tam zanechá umučeného napospas. To byl ale jejím manželem musel být někdo jiný než Nicholas Cage, který se rozhodne vydat se na krvavou a krutou cestu za její záchranu. Režisér Panos Cosmatos předvedl strhující výkon, díky jeho vizualizaci máte pocit, že jste v 80. letech a prožíváte každou scénu s postavou na plátně. Rozhodně novinka, která nesmí o Halloweenu zůstat pozadu.

Děsivé dědictví (2018)

Nový horor, který se na rozdíl od Mandy dostal i do našich kin, byl diváky velmi kladně přijat. Jedná se opravdu o napínavou a mysteriózní podívanou, která vám zamotá mozkové závity a ještě se u toho budete bát. V hlavní roli se nám představila Toni Collette, která již v předchozích filmech ukázala svůj cit a talent a pro dramatičnost a tady se opravdu vyžívá. O nejděsivější scény ve filmu se ale postará šestnáctiletá divadelní herečka Milly Shapiro a už jen kvůli ní, stojí film za shlédnutí.

Tiché místo (2018)

Režisér a herec John Krasinski se tímto filmem postaral o jeden z nejlepších hororů roku 2018. Spojil síly se svojí manželkou herečkou Emily Blunt a manželský pár se rozhodli ztvárnit i v tomhle originálním tichem protkaném filmu. Díky právě tomu tichu prožíváte s postavami všechny nejděsivější chvíle a hudba se objevuje opravdu jen výjimečně. John a Emily předvedly skvělé herecké výkony a film měl takový úspěch, že by se mělo chystat pokračování.

Halloween (2018)

Naší TOP doporučených filmů zakončíme tím, čím jsme vlastně začali. Před maskovaným zabijákem Michaelem Meyersem se dokázala před čtyřiceti lety Jamie Lee Curtis ochránit, nyní v roce 2018, si pro ní jde znovu. Nastává Halloween a autobus, který převážel vězně z psychiatrické léčebny, má havárii a několik vězňů uteče. Laurie se začíná oprávněně bát, jelikož Michael je jí stále posedlý. Nejnovější horor tohoto roku měl v našich kinech premiéru 18. října, takže určitě na něj běžte do kina.