Co nás čeká letos na festivalu FAMUFEST?

Od 6. do 10. listopadu proběhne už 35. ročník festivalu studentských filmů známý pod jménem FAMUFEST. Hlavním tématem letošního ročníku je most, symbol spojení, jak fyzického, tak uměleckého.

„Most je klíčová stavba v celém společenském kontextu. Postavením mostu vytváříme nové cesty mezi dvěma odlišnými elementy. Na mostech se psaly dějiny, vztahují se k nim pověsti, jde o místa bojů. Most stojí na pilířích, které všechny musí být bezchybné. Obdobně funguje nejen tvorba filmu, ale i festivalu,“ popisuje ředitelka festivalu a studentka 2. ročníku Katedry produkce na FAMU Adéla Boháčová.

Do letošního ročníku se přihlásilo sedmasedmdesát studenských snímků. Předporota z nich v současnosti vybírá ty nejlepší z nich, které se nakonec utkají o ceny v 15 kategoriích. Novinkou letošního ročníku je cena za nejlepší scénografii.

V čele poroty během festivalu usedne známý režisér Hynek Bočan, mezi jehož nejznámější díla patří S čerty nejsou žerty, Přítelkyně z domu smutku nebo Zdivočelá země. Dalšími členy poroty jsou dramaturgyně festivalu Anifilm Malvína Balvínová, producentka Pavla Janoušková Kubečková, střihač Šimon Hájek nebo filmový teoretik Petr Bilík.

Dějištěm FAMUFESTU se letos stane Praha 7. Soutěžní snímky budou moci diváci zhlédnout v letenském Bio Oku, nesoutěžní pak v Kině AVU. Další doprovodný program, jako jsou výstavy nebo koncerty, se uskuteční v Kulturním prostoru Letohradská 10 a v klubu Underground 36.

Vyhlášení výsledků proběhne na slavnostním zakončení 9. listopadu. od 19. hodin v kině Bio Oko.