Zemřel herec Burt Reynolds

Dne 6. 9. 2018 navždy odešla herecká ikona Burt Reynolds, bylo mu krásných 82 let. Herec známý především za svojí vedlejší roli ve filmu Hříšné noci (1998), za kterou získal svojí jedinou nominaci na Oscara, zemřel v nemocnici na Floridě. Pojďme si připomenout jeho bohatou hereckou kariéru.

Burt Reynolds se narodil 11. února 1936, svojí hereckou kariéru začal jako většina jeho kolegů v New Yorku, kde se postupně učil hereckému umění a do toho si vydělával jako vyhazovač v barech nebo jako kaskadér pro televizi. Díky kaskadérství se nakonec dostal i do filmu, jeho debutem byl film Navajo Joe (1966).

Větších rolích se dočkal v televizních seriálech, až postupem let se dostal do filmového průmyslu, kde díky svému přísnému a drsnému zevnějšku získával hlavně záporné postavy, ve kterých využil i své kaskadérské zkušenosti. Od poloviny 70. let se začal věnovat i režii (Gator, 1976) a produkci a stal se z něj jeden z nejuznávanějších herců v Hollywoodu.

Patří mezi herce, kteří mají nominaci na Oscara a zároveň nominaci na Zlatou malinu, kterých má neuvěřitelných 11. Nominaci na Oscara za film Hříšné noci (1998) bohužel neproměnil. Jeho herecká kariéra ukrývá ale vice filmových pokladů, za shlédnutí stojí komedie Začít znovu (1979) nebo sportovní drama Nejtěžší yard (1974).

Ve své bohaté kariéře zažil spoustu pádů a vrcholů, ale jak sám Burt Reynolds ve své autobiografii řekl: „Vždy jsem chtěl vyzkoušet všechno a užívat si život jako na houpačce. Vím, že jsem starý, ale cítím se mladě. A je jedna věc, kterou mi nemůžete vzít, nikdo neměl tolik legrace v životě jako já.“