Pátý ročník festivalu Be2Can je za dveřmi

Be2Can – přehlídka soutěžních a oceněných filmů ze tří nejvýznamnějších festivalů v Berlíně, Benátkách a Cannes vstoupí do pátého ročníku a uvede deset premiér, včetně držitele Zlaté palmy, snímku Zloději. Do projektu se zapojilo více jak 50 českých a slovenských kin. Přehlídku hostí od 3. – 9. října pražské kino Lucerna, Evald, Atlas a Pilotů a dalších 19 měst ČR.

Zlatá palma a festivalové novinky

Před pár dny skončil festival v Benátkách. Na Be2Can ho bude reprezentovat kritiky oceněný snímek Soumrak maďarského režiséra Lázsla Nemese, jehož režijní debut Saulův syn získal Velkou cenu poroty v Cannes i Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Drama sleduje dvacetiletou Irisz Leiter, která přijíždí do maďarského hlavního města poté, co strávila dospívání v sirotčinci, a je náhle konfrontována s vlastní minulostí a temným tajemstvím obestírajícím její rodinu. Film byl toto úterý nominován na Oscara za Maďarsko.

 Festival Be2Can slavnostně zahájí film, který ukradne srdce milovníkům artu i mainstreamu. Ukradl srdce i porotě v Cannes, která mu udělila Zlatou palmu za nejlepší film. Jemná japonská filmová freska Zloději vypráví příběh pětičlenné chudé rodiny, která žije v minibytě o velikosti 25 metrů čtverečních a živí se drobnými krádežemi.

Na halucinogenní výlet po Los Angeles s Andrewem Garfieldem diváka vysílá osobitý režisér David Robert Mitchell ve svůdném, hypnotickém až lynchovském neo-noir thrilleru Záhada Silver Lake. Ozdobou festivalu bude zjevení letošního Cannes – magický neo-noir Poslední večery na zemi čínského filmaře Gana Biho s bezmála 50 minut trvajícím záběrem natočeným bez jediného střihu ve 3D. Film o muži, který hledá svou dávno ztracenou lásku, evokuje ponuřejší a abstraktnější verzi vrcholných děl Andreje Tarkovského.

Z německého Berlinale se představí snímek Tvář polské režisérky Małgorzaty Szumowské. Chybět nebude ani první hraný film o teroristickém útoku, který otřásl Evropou, drama Utøya, 22. července norského režiséra Erika Poppeho. Francouzský režisér Cédric Kahn natočil pokorné drama Modlitba o hledání sebe sama i Boha v prostředí komunity drogově závislých.

 Zaostřeno na Německo

Německá kinematografie zažívá v posledních letech renesanci. Jaké filmy se tu natáčí, a jakým tématům se tamní filmaři věnují, se dozví diváci v sekci Současný německý film. Be2Can představí německou filmovou generaci sedmi snímky. Novinky zastupuje nevšední a citlivé psychologické drama 3 dny v Quiberonu režisérky Emily Alef sledující tři dny v životě herecké hvězdy Romy Schneider, snímek Christiana Petzolda Tranzit prozkoumávající fantomy evropské migrace a identity. Trojici novinek uzavírá minimalistická lovestory Láska mezi regály z prostředí velkoskladu, která svojí směsicí subtilního dramatu a komedie připomíná Toniho Erdmanna – a nejen proto, že v něm také září skvělá Sandra Hüller.

Festival uvede v různých sekcích 31 filmů, z toho 10 nových titulů. Be2Can zamíří celkem do dvaceti měst České republiky. Detailní program kin bude zveřejněn na www.be2can.eu.

Be2Can Regiony

Praha – Brno – Boskovice – Havířov – Jablonec nad Nisou – Jičín – Jihlava – Karlovy Vary – Kladno – Kolín – Krnov – Mariánské Lázně – Plzeň – Prostějov – Olomouc – Ostrava – Uherské Hradiště – Veselí nad Moravou – Zlín – Znojmo