TOP 7: Nejlepší filmy o kosmonautech

Do kin se blíží očekávaný snímek od oscarového režiséra Damiena Chazellea (Whiplash, La La Land), ve kterém se mapuje osud kapitána vesmírné posádky Apolla 11, Neila Armstronga, jenž se jako první člověk prošel po povrchu Měsíce. V souvislosti s touto premiérou jsme pro vás připravili přehled TOP 7 filmů s podobnou tématikou, které by vám neměly uniknout.

Apollo 13

Tento oscarový velehit a v televizi reprízovanou klasiku není třeba ani představovat. “Nejúspěšnější neúspěšná” akce v amerických dějinách kosmonautiky, při které členové posádky Apolla 13 sice nedorazili na Měsíc, ale byli vůbec rádi, že se živí dostali zpátky na Zemi, patří k nejlepším filmů režiséra Rona Howarda i herecké ikony Toma Hankse, jenž paradoxně za svou roli kapitána nebyl nominován jak na Oscara, tak na Zlatý Glóbus.

Gravitace

Od Apolla 13 patrně nejlepší snímek odehrávající se ve vesmíru. Příběh o astronautce Sandře Bullock bojující v mrazivé temnotě o holý život byl jedním z nejlepších filmů roku 2013. Dlouhotrvající postprodukce se režisérovi vyplatila, protože Gravitace má naprosto fantastickou, a nápaditou audiovizuální stránku, kterou jen tak žádný snímek jakéhokoli žánru nemá.

2001: Vesmírná odysea

Filosofická filmová opera. Přesně takto bývá označován snímek z roku 1968 od vizionáře Stanleyho Kubricka. Ten společně s Arthurem C. Clarkem napsal scénář podle Clarkovy povídky o evoluci a smyslu existence života. 2001: Vesmírná odysea rozhodně není snímek pro každého a pokud jej chcete pochopit, vyplatí se na toto průlomové sci-fi dílo podívat nejméně dvakrát.

Měsíc

První celovečerní dílo talentovaného Brita Duncana Jonese dalo příležitost Samu Rockwellovi dokázat, že umí utáhnout film jen a jen sám. Herec zde ztvárnil jediného zaměstnance pobývajícího na měsíční základně. Blíží se mu konec kontraktu a moc se těší domů. Nakonec však zjistí, že je úplně všechno jinak. One man show v podání Rockwella opravdu stojí za to.

Interstellar

Dlouho očekávaný snímek od génia Christophera Nolana se svého času velmi srovnával s Gravitací. Co si budeme povídat, Interstellar má daleko propracovanější scénář, nicméně leckomu může připadat finále až moc překombinované. Cestování červími děrami však nebylo od Hvězdné brány tak perfektní, jako v případě tohoto snímku, ve kterém se navíc bravurně povedlo obsazení hlavních postav.

Zajati vesmírem

Svým způsobem je tento snímek z roku 1969 režiséra Sedmi statečných, Johna Sturgese, předchůdcem Apolla 13. V tomto hvězdně obsazeném filmu (Gregory Peck, Richard Crenna, Gene Hackman) se totiž trojice astronautů po měsících strávených na vesmírné stanici vrací zpět na Zemi. Při letu však zjistí, že návratové rakety nefungují. NASA proto řeší, jak dostat astronauty zpět domů.

Solaris

Ruský režisér Andrej Tarkovskij se rozhodl natočit snímek podle vědeckofantastického románu polského spisovatele Stanisława Lema Solaris. Film z roku 1971, který se dočkal i amerického zpracování o 30 let později, v němž hrál hlavní postavu George Clooney, je filozofickou úvahou o hranicích lidského poznání a možnosti zůstat člověkem i v nelidském prostředí. I když má toto dílo bezmála tři hodiny, o nudu se v žádném případě nejedná.