Oscary obohatí nová kategorie

Oscar - nová pravidla 2024

Oscaři se na televizní obrazovky vrací každým rokem se spoustou zajímavých nominací. A i když to zní neuvěřitelně, během této události se rozdá celkem 26 cen dle stejného počtu kategorií. Hlavní výraznou novinkou bude úplně nová kategorie. Která to bude?

Nejlepší populární film – tento název pravděpodobně ponese nejnovější kategorie. Zprvu to může znít jako vynikající nápad, jenže je tu jedno velké ALE. Jestliže jste někdy předávání zlatých sošek sledovali živě, určitě si vzpomínáte na nekonečné reklamní přestávky mezi jednotlivými oceněními. To bychom ale označili za ten méně podstatný problém.

Mnohem zvláštnější je ten fakt, že většina nominovaných snímků v sobě velmi často skrývá nějaký ten smysl, ponaučení nebo alespoň strhující emotivní zážitek. A jelikož Nejlepší populární film zní jako kategorie, v níž bychom nejspíše tento rok nominovali filmy jako Black Panther nebo třetí Avengers, působí toto rozhodnutí dosti zvláštně. Dá se předpokládat, že hlavně kvůli těmto dvěma filmům (popřípadě i kvůli šestému Mission: Impossible) kategorie vůbec vznikla.

Záleží, jak to celé nakonec bude vypadat a působit na diváky. Určitě se nejedná o špatný nápad, to rozhodně ne, ale srovnávat např. již zmíněné Avengers: Infinity War s filmy jako Tři billboardy kousek za Ebbingem nebo Dej mi své jméno, se jeví spíše jako zbytečné vycucávání z prstu.