TOP 7: Kaskadérské kousky Toma Cruise v Mission: Impossible

V kinech opět řádí Tom Cruise jakožto neohrožený agent Ethan Hunt v šestém filmu ze série MissionImpossible. Pátý díl s podtitulem Národ grázlů byl doposud nejlepší film, ale Fallout naplnil veškerá očekávání a kvalitou se svému předchůdci minimálně vyrovnal. Oba snímky napsal a natočil režisér Christopher McQuarrie, v jehož filmech Tom Cruise doslova nasazuje život, aby produkce ušetřila peníze za kaskadéry. Sám autor pro americký deník New York Times vybral pět nejbláznivějších kousků, které Cruise v pátém a šestém snímku podstoupil, a seřadil je podle obtížnosti. Na závěr článku jsme k tomu přidali další dva kousky ze starších dílů.

Podvodní scéna (Národ grázlů)

McQuarrie měl na natočení scény pouhých deset dní, proto se rozhodl, že sekvence se bude skládat z dlouhých záběrů. Tím pádem bylo zapotřebí, aby Cruise vydržel pod vodou zhruba šest a půl minuty, k čemuž mu pomohlo trénování s profesionálním potápěčem. Po natočení záběrů byl Cruise fyzicky a psychicky úplně mimo. Dokonce mu dělalo problém si zapamatovat text.

Honička v Paříži (Fallout)

Podle režisérových slov bylo nejprve v úmyslu natočit Toma Cruise samotného na motorce a zbytek na bezpečnostních plošinách. Ty však nefungovaly, a tak se herec opět ujal role kaskadéra a všechny kousky na motorce dělal úplně sám. Cruise trénoval tak, že jel na motorce rychlostí přes 160 km/h a nechal se pronásledovat auty, která vedle něj jela velmi natěsno.

Seskok z letadla (Fallout)

Scéna se natáčela ve Spojených arabských emirátech ve výšce od pěti a půl do sedmi a půl kilometru. Celkem se provedlo 106 seskoků, ze kterých se následně vytvořila tříminutová sekvence. Ani v tomto případě nebylo kaskadéra zapotřebí, protože Cruise vzal všechno na sebe.

 

Držení se na letadle (Národ grázlů)

McQuarrie přiznal, že když žádali o Airbus A400M, zástupci společnosti jim řekli, že je nemožné scénu natočit, protože je opravdu nebezpečná. Jak režisér uvedl, Tom Cruise byl opravdu v ohrožení života, neboť na ranveji stačily i drobné nečistoty, které mohly herce ohrozit. Představitele hlavní role dokonce zasáhl malý kamínek. Cruise tehdy popsal, že to bylo jako by ho někdo zastřelil. Rovněž byly nepříjemné i výfuky z motorů. Veškeré nástrahy však filmaři spolu s hercem překonali.

Honička ve vrtulníku (Fallout)

Tom Cruise kvůli sekvenci ve třetím aktu absolvoval kurz pilotování helikoptéry, který po šesti týdnech úspěšně dokončil, ačkoli běžný trénink trvá tři měsíce. Jenže Cruise se připravoval 16 hodin denně, aby získal oprávnění. Poté stačilo dát kameru přímo do kabiny a herec mohl vyrazit na cestu. Podle režiséra a producenta šlo o nejnáročnější a nejnebezpečnější natáčení. Kdyby prý tehdy věděli, jak obtížné bude scénu natočit, nikdy by do toho nešli. Nestárnoucí Tom Cruise se však opět překonal.

Dodatek redakce NaFilmu

Lezení po skále (Mission: Impossible 2)

Kameraman snímku Earl Wiggins potvrdil, že se opravdu nejednalo o žádné modré plátno. Tom Cruise opravdu lezl po skále až ve výšce 600 metrů. Nedělal to však celé sám, nejnebezpečnější kousky provedl kaskadér Keith Campbell. Cruise se na scénu, která se natáčela v Utahu, připravoval se svým kamarádem, horolezcem Ronem Kaukem.

Lezení po mrakodrapu Burdž Chalífa (Ghost Protocol)

Tom Cruise se pro čtvrtý díl série hodně obětoval, lezl totiž po nejvyšším mrakodrapu na světě, jenž se tyčí do výšky 828 metrů. Celou scénu absolvoval bez kaskadéra. Herec trénoval několik měsíců, ale na silný vítr, který jej nahoře čekal, se však nepřipravil. Nárazy větru s ním několikrát praštily přímo do budovy. Výsledek ale stojí za to.