Whitney: Potenciálně nejzajímavější dokument léta?

Nejoceňovanější zpěvačka všech dob (tak je u uvedena v Guinessově knize rekordů) měla vskutku pohnutý životní příběh, vedle světové slávy a proslulosti rovněž bohužel plný přetvářky a zakončený velkou tragédií. To všechno vytvořilo fascinující mix napěchovaný emocemi, který bezesporu inspiroval k natočení dokumentu právě oscarového režiséra Kevina Macdonalda (One Day in September), jenž podle producentky Nicole David, která ho na post navrhla, patří mezi nejlepší tvůrce celovečerních dokumentárních filmů. 

Co o projektu tedy řekl sám jeho autor? V Cannes, kde měl snímek Whitney světovou premiéru, bylo možné z úst režiséra slyšet toto: „Ve smyslu pátrání po pravdě jsem natočil určitě svůj nejtěžší film. Mluvil jsem s více než 70 lidmi, ale jen 40 z nich se objevilo ve filmu. Mnozí z nich podváděli Whitney přes 30 let a ve své přetvářce pokračovali i před kamerou.“

Možná se z toho tedy vyklube pořádně kontroverzní podívaná. Ostatně od filmu, slibujícího nahlédnutí za oponu života zpěvačky, která zemřela nešťastnou nehodou v podobě tonutí ve vaně pod vlivem drog, se nic jiného možná očekávat nedá. Film má být ostatně nekompromisní a upřímný, což bylo přání samotné Whitneyiny nevlastní sestry Pat Houston, která dokonce slíbila, že si ona ani nikdo z rodiny nebude nárokovat právo na úpravu střihu či stopáže. Díky tomu měli filmaři velkou uměleckou a tvůrčí svobodu, která jim v rámci dokumentu jistě zajistila možnost vytvořit co možná nejvíce hodnověrný film.

Pro tento typ filmu je výsostně důležitá nezaujatost a odměřenost. Z toho důvodu je jedině dobře, že na režisérské sesli usedl právě Kevin Macdonald, který nejen, že není velkým fanouškem zpěvačky, ale dokonce měl zpočátku o projektu určité pochybnosti.

„Abych byl upřímný, byl jsem dost skeptický, jestli se o Whitney Houston dá natočit zajímavý film. Nicole David ve mně však probudila zvědavost. Za svou kariéru jsem potkal již hodně agentů, ale nikdo ještě ke svému klientovi neprojevoval takovou náklonnost jako Nicole k Whitney. Měla hlubokou touhu poznat, co se té úžasné, nádherné dívce stalo.“

Celkově je z projektu znát opravdu citlivý přístup k látce, kdy se tvůrci opravdu snaží o nezkalený vhled do života umělkyně, která byla někdy dokonce označována jako „královna bulváru.“ A jedním z poselství počinu by mělo být, že milovaný hlas této jedinečné ženy nikdy neodešel…

Nejprodávanější, nejúspěšnější či nejoceňovanější – každý přívlastek k famózní Whitney Houston stoprocentně sedí. Každý velký úspěch je však vykoupen a najít pravdu není vždy jednoduché – dokument od oscarového režiséra Kevina Macdonalda se ale do tohoto boje přesto pouští a nezapomenutelnou formou přibližuje božskou Whitney tak, jak ji ještě neznáte. Jedná se o oficiální dokument požehnaný matkou Whitney a její nejbližší rodinou. Ta poskytla exkluzivní rozhovory a záběry ze zákulisí jejího života, které dosud nebyly zveřejněny.

Nezbývá tedy než doufat, že se Whitney opravdu vydařila a dostane se k nám tak opravdu kvalitní dokumentární film. Do českých kin jej uvede Bohemia MP od 2. srpna 2018. Mimo jiné se zde v dobových i dodatečných záběrech objeví Whitney Houston, Kevin Costner, Ellen White, L.A. Reid, Gary Houston, a další.

Seznam kin a termín nasazení naleznete ZDE.