Trailer #1: Jan Palach (2018) – Mission Possible jednoho kluka

To, že osud Jana Palacha byl tragický, průlomový pro celou českou historii a že se neodmyslitelně vtiskne do zdejšího (minimálně) common sense, to se ví. A také, že Palach byl postava rysů klasicky hrdinských a tragických, což je filmový námět jak vyšitý. Tím spíš potěší první trailer k filmu Roberta Sedláčka o Janu Palachovi.

První polovina traileru totiž vypadá, že film bude o mladém klukovi, který má, jako každý jiný kluk okolo dvacítky, své ideály a své sny, své radosti, co jsou větší a intenzivnější než starosti. Druhá polovina už je v duchu ponurém, záběry z okupace tanky a slov varování, v duchu scén, jež věstí tragédii.

Scény z okupace se natáčely na dnešním náměstí Jana Palacha (jak jinak) a na Mánesově mostě. Zajímavostí je, že právě tyto místa byly už jednou pro filmování uzavřeny, a to před dvaceti lety při natáčení Mission: Impossible. Jana Palacha si zahraje herec Viktor Zavadil z Městského divadla v Kladně, který s filmovým herectvím moc zkušeností nemá, nicméně role studenta Jana Palach mu moc sluší, alespoň podle nového traileru.