Report #1: Letní filmová škola – Voskovec, Peck a kovbojové

Léto. Pro většinu populace toto slovo znamená především útěk od rutiny a možnost trochu toho oddychu u vody či památek. Filmoví nadšenci ale netrpělivě očekávají letní měsíce z jiného důvodu. Konec června nahnal všechny milovníky stříbrného plátna na filmový festival do Karlových Varů, o měsíc později se pozornost zaměřila na Uherské Hradiště. Tam totiž tento pátek začala Letní filmová škola.

A co letos tento tradiční oslava kiinematografie nabídne?  Každý rok je programové okénko věnováno i nějakému velikánovi. A letos tomu není jinak. Na své si přijdou všichni vyznavači legendárního Ingmara Bergmana. Je mu totiž věnována retrospektiva a dramaturgové si dalí záležet na tom, aby vybrali z jeho děl to nejzásadnější a nejlepší.

Pokud si při sledování filmů rádi zpíváte a nejradši máte kousky z prken slavné Broadwaye, nebudete zklamáni. Program totiž nabídne i výběr těch nejzajímavějších muzikálů a můžete se nechat tak unášet popěvky z Chicaga či West side story.

Studená válka zahýbala nejen dějinami, ale rovněž i samotnou kinematografií. Letošní LFŠ tak nabídne pohled na několik propagandistických snímků. Ideologie a snaha přesvědčit diváky o své pravdě mnohdy více či méně promluvily do samotného obsahu několika filmů.

Jiří Voskovec neměl kariéru postavenou pouze na spolupráci s Jan Werichem. Po emigraci do USA se snažil prosadit v Hollywoodu a několikrát se mu to podařilo. Menší role, leč přesto výrazná ve westernu Bravados umožnila československému umělci spolupracovat s věhlasným Gregorym Peckem. Hrdinný a málomluvný pistolník poháněný pomstou pronásleduje nebezpečné gaunery. Ti mu způsobili životní ránu a udatný rek odkládá vše stranou do to doby, než dosáhne svého cíle.V příběhu plném drsných pohledů, zlotřilých padouchů a krásných slečen nechyběla ani potřebná dávka dramatu. Gregory Peck svými kolty odstartoval mou letošní filmovou pouť. Jeho přesná muška byla ideálním završením prvního dne festivalu.