Nejlepší české komedie za posledních 20 let

Skvělých českých komedií je jako šafránu. Kde jsou časy „Marečka“, „Vesničky střediskové“ či „Jáchyma“?! Česká kinematografie už zkrátka neprodukuje tolik kvalitní komedie, jako tomu bylo před 30 či 40 lety. My jsme se přesto pokusili pro vás vybrat deset nejlepších českých komedií, které byly u nás k vidění za posledních 20 let (1997-2017). Může se mezi ně zařadit i novinka Chata na prodej, která právě vstupuje do kin?

Okresní přebor: Poslední zápas Pepika Hnátka

Film vycházející z úspěšného a oblíbeného seriálu líčí příběh fotbalového trenéra Josefa Hnátka (Miroslav Krobot), který chce svůj mančaft dostat do krajské ligy. Ano, celovečerní film se vrací těsně před začátek seriálu, takže seriálu znalí lidé ví, jak to s „Pepou“ Hnátkem dopadne. Komediální drama o muži, pro něhož je fotbal víc než život, však i tak stojí za shlédnutí. Milý humor, legendární hlášky a skvělé herecké výkony jsou zárukou kvalitního filmového zážitku.

Vratné lahve

Snímek podle scénáře Zdeňka Svěráka. Hrdinou příběhu je učitel v důchodu, který přijme brigádnické místo ve výkupu lahví v jednom pražském supermarketu. Svěrák starší musel scénář několikrát přepisovat než jej konečně jeho syn, režisér filmu Jan Svěrák, schválil. Výsledek však stojí za to, Zděnek Svěrák totiž získal za scénář Českého lva. Podzim života snad nebyl v našich končinách zfilmován lépe.

Polski film

Experimentální kousek Marka Najbrta s partou jeho známých, Pavlem Liškou, Tomášem Matonohou, Markem Danielem a Josefem Poláškem, kteří ve filmu hrají sami sebe. Originální, střelená komedie, která určitě není pro každého, ale svým neotřelým zpracování určitě zaujme.

Anděl Páně

Pokračování této komedie navštívilo v kinech přes milion diváků. První díl takový úspěch neměl, ale velké oblibě se mu dostalo díky častému reprízování na televizních obrazovkách. Herecký tandem Ivan Trojan a Jiří Dvořák v obou filmech prokázali, že si sedli jako Mel Gibson a Danny Glover v sérii Smrtonosná zbraň, která čítala čtyři filmy. Pokud si Anděl Páně udrží přinejmenším stejnou kvalitu jako první dva filmy, tak bychom se mohli dočkat dalšího pokračování.

Ženy v pokušení

Velehit Jiřího Vejdělka rovněž patřil k nejnavštěvovanějším českým filmům vůbec. Pomohlo tomu i sympatické obsazení, kterému vévodila Eliška Balzerová, která získala za svou roli Českého lva, jakožto průvodce Lence Vlasákové ztvárňující její 40letou dceru na startu nového života.

Muži v říji

Příběh se odehrává v malé jihomoravské vesnici Mouřínov, v níž končí silnice. Obyvatelé touží stát se obcí „průjezdní“, a protože je mezi nimi přeborník ve vábení jelenů, vynaloží velké úsilí, aby se v obci konalo mistrovství Evropy v této ojedinělé, avšak zajímavé disciplíně. Sledujeme tak přípravy na soutěž doprovázené lidovým humorem, které opravdu stojí za to. Nepříliš doceněné dílo.

Samotáři

Kultovní česká komedie Davida Ondříčka, která z 10 nominací na Českého lva proměnila pouhou jednu, která putovala Jiřímu Macháčkovi. Tragikomický příběh samotářů uprostřed davu zklíčených vlastním osudem patří k těm nejlepším českým počinům vůbec.

Knoflíkáři

Bravurní propletení šesti bizarních povídek Petra Zelenky. Hlášky jako „To neřeš“ nebo „Neživíš, nepřepínej“ patří k nejčastěji citovaným i po dvaceti letech. Herecký koncert od všech zúčastněných a vyprávěcí styl dělají z Knoflíkářů klasiku typu Marečku, podejte mi pero.

Občanský průkaz

Hořká komedie režiséra Ondřeje Trojana na motivy stejnojmenné knihy Petra Šabacha sleduje osudy čtveřice dospívajících mladíků, jejich přátel, rodičů a lásek od okamžiku, kdy v patnácti letech dostanou občanský průkaz, až do chvíle, kdy se v osmnácti snaží uniknout vojně a pokoušejí se získat modrou knížku. Hořká komedie z nelehkých časů plná povedených vtipů a básní, o které se bohužel moc nemluví, což je velká škoda.

Pelíšky

Kultovní česká komedie, která, představte si to, byla oceněná pouze jedním Českým lvem (Jiří Kodet), pokud nepočítáte cenu za plakát. Děj zasazený před okupací tehdejšího Československa vojsky Varšavské smlouvy je plný humoru, kultovních hlášek, ale i dramatických momentů a uvěřitelných, běžných hrdinů. Jedna z nejčastěji reprízovaných komedií patří k tomu patrně nejlepšímu, co scénárista Petr Jarchovský a režisér Jan Hřebejk spolu dali dohromady.