Mission: Impossible: Připomeňte si kompletní sérii

Do kin už vcelku brzy vtrhne velmi očekávaná šestá část populární akční série s Tomem Cruisem v hlavní roli. Mimo jiné v ní uvidíme smluvně vázaný knír Henryho Cavilla, který se v případě debat o filmu Justice League stal na internetu častým terčem vtipů. Ale dosti již narážek, Mission: Impossible – Fallout slibuje už v samotných upoutávkách parádně nabušenou adrenalinovou jízdu plnou šílených kaskadérských kousků, dělající velkou čest předchozím částem série. Proto tedy ještě před jejím zhlédnutím rozhodně nebude na škodu pěkně si připomenout předcházející díly…

Mission: Impossible

Je s podivem, jak dlouho už tato série s nezměněným hlavním hrdinou okupuje plátna kin s prakticky neustávající popularitou. Vůbec první část adaptace původního stejnojmenného seriálu z šedesátých let spatřila světlo světa v roce 1996 a tento špionážní thriller, zčásti natočený v Praze, zaznamenal zejména v USA velký divácký úspěch a řada scén je již dnes kultovních (a často parodovaných), o legendární titulní hudební znělce nemluvě. Pro Toma Cruise se Ethan Hunt stal bezesporu nejsignifikantnější postavou, která značně definovala jeho hereckou kariéru. Příběh, natočený pod taktovkou režiséra Briana De Palmy, se nesl ve víru očištění vlastního jména při pátrání po zrádci v řadách CIA.

Mission: Impossible II

Druhého dílu série se ujal hongkongský režisér John Woo a premiéru měl celkem čtyři roku po první části, tedy roku 2000. Snímek je v rámci série patrně největším terčem kritiky pro příliš předvídatelný děj a častá klišé. Zda na tom má svůj podíl ustřižených dvacet minut z už tak požehnaně dlouhé stopáže, je otázkou. Počin je tak či tak obecně pokládán za vůbec nejslabší část série. Nicméně i přes poněkud rozporuplnější názory a ohlasy film v kinech vydělal celosvětově 550 miliónů. Nenáročná akční zábava v trochu jiném pojetí si tak našla fanoušky a další část tak na sebe nedala příliš dlouho čekat. Nebo dala?

Mission: Impossible III

No dobrá, dala. Třetí díl přišel až šest let po svém předchůdci. Jeho režie se tentokrát ujal v současné době jeden z nejvýraznějších filmových tvůrců a producentů současnosti; J. J. Abrams. A byla to rozhodně dobrá volba.

„Mise začíná hodně přímočaře, jako záchranná akce, kterou provází spousta explozí a kaskadérských výkonů. Záhy ale zjistíte, že nic není takové, jak se zdá, a prosté potěšení z akční podívané doplní hlubší emoce. Chceme prostě, aby diváci dostali víc, než očekávají, a aby se na konci filmu cítili lépe než na jeho začátku,“ tolik k projektu řekl Abrams sám.

Podobně jako v předchozím snímku a v těch následujících, i zde se Tom Cruise rozhodl natočit většinu kaskadérských kousků sám, na což prý trénoval i během natáčení Spielbergovy Války světů. Což mu velmi dobře posloužilo při natáčení právě MI3, kdy bylo třeba řadu scén natočit na jeden pokus. Zároveň stojí za zmínku, že je to první díl, ve kterém se objevil Simon Pegg, jenž zde i v následujících dílech ztvárňuje oblíbenou postavu Benjiho Dunna, technika, který v Ethanově (Cruise) týmu dotváří zábavnou chemii mezi charaktery. V zásadě se dá říci, že tento díl znamenal jistý svěží vítr i pro budoucí směřování série.

Mission: Impossible – Ghost Protocol

Čtvrtý díl, poprvé nenesoucí v titulním názvu číslovku, ale podtitul, spatřil světlo světa zas o pár let později, konkrétně roku 2011. Zde Abrams zůstal již jen na pozici producenta, kde setrvává v rámci série dodnes. Režie se v tomto případě ujal Brad Bird. Ano, ten pán co dal světu oba díly Úžasňákových. Nutno dodat, že se svého prvního hraného celovečeráku zhostil více než se ctí. Ghost Protocol se mimochodem podobně jako první díl, natáčel i u nás. Konkrétně v Bubenečské čističce. Tomuto dílu je někdy vytýkán přechod ze snahy o „realistickou“ zápletku ke globální hrozbě v podobě nukleárního holocaustu. Tak či tak, film se povedl a opět zaznamenal pořádný úspěch a připravil půdu pro další díl. Obsazení tu obohatil Jeremy Renner.

Mission: Impossible – Národ grázlů

Národ grázlů je pátou a (zatím) předposlední epizodou v příběhu agenta Ethana Hunta. I tentokrát film vznikl pod jiným režisérem. Tentokrát se jím stal Christopher McQuarrie, který je mimochodem prvním, kdo na režisérské stoličce zůstal i pro pokračování. Díky tomu jsou poslední dva díly trochu provázanější než ty ostatní. Nečernobílé postavy (z nichž některé to hrají na obě strany) pořádně krkolomný děj a akce, která bere dech. To jsou ingredience, jež se za ta léta staly jakýmsi poznávacím znamení MI, a u Národa grázlů to není výjimkou. Roli si zde mimo jiné zopakoval Jeremy Renner. Spouští se tu zápletka okolo zločinecké teroristické organizace, zvané Syndikát, která dále graduje a vrcholí ve Falloutu, na který se můžete v tuzemských kinech těšit už 2. srpna…