53. ročník KVIFF začíná

Pro některé značí konec června tak kýžený konec školního roku a s ním přicházející prázdniny a volno. Jiní tyto dny netrpělivě vyhlíží ještě z dalšího důvodu – začíná každoroční Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, největší svátek pro tuzemské filmové fanoušky. 

Letošní, již 53. ročník začíná právě dnes a bude trvat až do soboty 7.7. Město a zejména pak dvě hlavní dějiště festivalu, hotely Thermal a Pupp, se uzpůsobilo přehlídce, červené koberce byly rozvinuty, do Varů přijíždějí hvězdní hosté a davy filmových nadšenců. Ti budou mít v následujících několika dnech možnost zhlédnout v celkem 11 promítacích sálech je jeden zajímavý kousek za druhým.

Když je řeč o hvězdných hostech, mohou se Vary letos opět chlubit hned několika. Za všechny jsou to ku příkladu režisér Terry Gilliam, který přijede představit svůj snímek Muž, který zabil Dona Quijota. Snímek vznikal řadu let a provázela ho spousta peripetií. Původní natáčení filmu, v němž měli hlavní role vytvořit Johnny Depp a Jean Rochefort, bylo před osmnácti lety přerušeno po šesti dnech. Legendární režisér se však svého snu nevzdal a po osmnácti letech film představuje publiku.

Z režisérů představí KVIFF ještě ku příkladu Tima Robbinse (který je známý jak pro své režijní, tak i herecké zásluhy). Ten převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Přijede též Taika Waititi, muž stojící za snímky Co děláme v temnotách a Hon na pačlověky, které byly oba uvedeny v Karlových Varech a vzbudily ohlas a režisér velkofilmu Thor: Ragnarok. Dále se můžou diváci těšit na Barryho Levinsona (Rain Man) nebo Richarda Linklatera, který si před pár lety získal srdce karlovarského festivalu svým Chlapectvím.

Hereckých hostů bude rovněž nemálo. Oceněni budou oblíbený český herec Jaromír Hanzlík a mladý Brit Robert Pattinson. Přijede také oscarová Anna Paquin, Rory Cochrane známý českému publiku hlavně z Kriminálky Miami či Thrine Dyrholm, která se do povědomí zdejšího diváka zapsala hlavně nedávno svou rolí ve filmu Nico, 1988. 

A komu by se kinosály zdály málo, či by si od nich chtěl, dočasně samozřejmě, odpočinout, tomu KVIFF nabízí další vyžití. Tak ku příkladu již zmíněný Tim Robbins se publiku představí nejen ve filmařském světle, nýbrž 4.7. od 21:00 v Městském divadle se svou kapelou Tim Robbins and The Rogues Gallery Band i jako hudebník. Hudebně laděné návštěvníky potěší též zahajovací koncert před hotelem Thermal, na kterém letos zazní hudba z filmů Miloše Formana. Festival nabídne i několik výstav a pro ty, kteří by se po konci půlnoční projekce ještě stále cítili čilí, je jako každý rok otevřen Aeroport.

A samotný festival ukončí snímek Utop se, nebo plav (Sink or Swim), který měl již velké ohlasy na letošním ročníku CANNES. Jedná se o francouzskou komedii, která půjde na podzim do českých kin.

Více informací naleznete na oficiálních stránkách přehlídky.