Trailer #1: Johnny English znovu zasahuje (2018) – Hrdina s tváří Mr. Beana se vrací

Venku je trailer k třetí „fake bondovce“ Johnny English s hlavním protagonistou Rowanem Atkinsonem, kterého každý zná hlavně pod trade markem „Mr. Bean“.

Mezi trailery na první, druhý a třetí díl, jenž bude do kin uveden 13. 9. 2018, je relativně velký časový rozdíl (sedm až osm let), což je na stylu vizuálním i narativním zřetelně znát. Každopádně i tak je ten letošní podivný, protože se zdá, že chce být víc bondovka než beanovka…

Mr. Bean je esenciální v tom, že je trapný. Poetika trapnosti je pak přesně to, co od Atkinsonových rolí očekáváme. Je z těch herců, na  které se divák nutně musí dívat předpojatě. Do kina za ním nechodíme jak za DiCapriem nebo Pittem, s nejistotou, jestli bude zrovna lamač dívčích srdcí, bandita nebo průměrňák drcený všedností.

Trailer k třetímu Johnnymu Englishovi je v tomto směru matoucí a zavádějící. Je to spektákl, na který se dobře dívá, je nabitý akcí a ani vtipnost, kterou má avizovat, tam nechybí. Nicméně trailer kumuluje spíš akční spektakulární scény než ty beanovské, založené na jeho nemožnosti a typické mimice a gestech.

Atkinson jako by po své šedesátce bilancoval a doběhlo ho to, do čeho se celé roky před kamerou stylizoval. Trailer naznačuje, že herec se snaží o seriózní výkon, že se snaží být ten opravdový bijec, svůdce a intelektuál. Celé to vypadá jako snaha o reálného Bonda, ba ještě o stupeň lepšího, Bonda, který si je vědom toho, že je také vtipný a roztomilý ve své neohrabanosti.

Já osobně doufám, že trailer klame a že se dočkáme víc účelné trapnosti než samolibého hrdinství…