TOP 7: Nejlepší filmy Wese Andersona

Už za pár dní vstupuje do kin nejnovější počin výrazného režiséra Wese Andersona; Psí ostrov. Jeho tvorba skýtá řadu jedinečných snímků, kterým tento filmový tvůrce vtiskl svůj jedinečný rukopis. Pojďme si tedy připomenout sedm jeho nejlepších celovečerních filmů. Najdete mezi nimi své oblíbence?

Darjeeling s ručením omezeným

Neotřelá komedie zasazená hlavně do Indie sleduje příběh tří bratrů Whitmanových, kteří se společně vydají na dobrodružné putování. Celý snímek s tradiční melancholií, ale i osobitým humorem řeší hlavně vztahy mezi bratry, jejich přítelkyněmi a okolním světem. Hlavní role zde ztvárnili Owen Wilson, Adrien Brody a Jason Schwartzman. Objevil se zde ale i Bill Murray či Natalie Portman v roli přítelkyně jednoho z bratrů.

Grandhotel Budapešť 

Hvězdně obsazený film, který se zaměřuje na spletité vyprávění, jež je zasazeno do období mezi světovými válkami, v němž se luxusní Grandhotel Budapešť jeví jako jedno z mála světélek stability. Hlavními hrdiny jsou majitel hotelu Gustave (Ralph Fiennes) a jeho pikolík Zero Moustafa (Tony Revolori). Když Gustave po jedné z klientek zdědí drahý obraz, rozjíždí se příběh plný zvratů, policie, a hlavně až do hravého absurdna laděné zábavy. Snímek získal hned čtyři Oskary a nominován byl celkem na pět dalších.

Fantastický pan Lišák

Nesmírně hravá a zábavná adaptace stejnojmenné knižní klasiky od spisovatele Roalda Dahla patří jednoznačně k tomu nejlepšímu, co Anderson natočil. Rozmanitá sestava barvitých charakterů, smíchaná se zápletkou o loupeži a střetu zvířat se třemi mocichtivými továrníky je prostě kouzelná. Svůj lví podíl na tom má i precizní stop motion animace, kterou si Anderson rozhodl zopakovat později i v Psím ostrovu. I tentokrát došlo na hvězdná herecká jména, kdy hlavním postavám propůjčili hlas kupříkladu George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray, či Michael Gambon, Willem Dafoe a Owen Wilson.

Jak jsem balil učitelku

Rushmore je příběhem nadaného a rebelantského teenagera Maxe Fischera (Jason Schwartzman), studenta desáté třídy elitní Rushmorské akademie. Redaktor školních novin, kapitán nebo prezident nespočetných klubů a spolků, je zároveň jedním z nejhorších studentů ve škole, nad nímž neustále visí hrozba vyhazovu. Jeho svět se otřese, když se Max zamiluje do učitelky prvního ročníku slečny Crossové (Olivia Williams) a chce na její počest postavit akvárium. O její přízeň však musí soupeřit se svým přítelem, ocelářským magnátem panem Blumem (Bill Murray), bohatým otcem jeho dvou spolužáků.

Až vyjde měsíc

Láska dvou malých dětí odstartuje řetězec událostí, jež dávají dohromady nesmírně zábavný film, zasazený do šedesátých let minulého století v USA. Dvanáctiletí Sam a Suzy společně utečou a způsobí tak v rodném městečku pozdvižení. V jejich stopách se pak vyjma rodičů (Bill Murray, Frances McDormand) vydává nejen šerif (Bruce Willis), ale i místní skautský oddíl vedený svým odhodlaným vedoucím (Edward Norton) či sociální pracovnice (Tilda Swinton). Řada svérázných postav s opět velmi známými představiteli perfektní zábavu jen korunuje.

Život pod vodou

Bill Murray patří bezesporu k Andersonovým dvorním hercům. Což se plně prokazuje právě v Životu pod vodou, kde nezapomenutelně ztvárnil hlavního hrdinu, badatele Stevea Zissoua, který je slavným oceánografem a jeho dokumenty zná skoro každý. Nedávno mu ale nejlepšího přítele sežral žralok a proslýchá se, že Steve trochu ztrácí své pověstné zapálení pro věc. Hrdina se rozhodne natočit nový film, který mu má navrátit zacházející slávu, pomoci pomstít se žralokovi, a během toho všeho i možná nalézt ztraceného syna, kterého nikdy nepoznal.

Taková zvláštní rodinka

Podobně jako u výše jmenovaného snímku Jak jsem balil učitelku, i zde se na scénáři podílel Owen Wilson, který si zahrál jednu z rolí. Sledujeme osudy rodiny, kterou těžce poznamená náhlý odchod otce. Ten se však po čase vrátí, což nikdo z nich nevítá s velkým nadšením. Když ale prozradí, že je těžce nemocen, jeho nejbližší ho vezmou na milost. V celé rodině, která se po letech sešla, má každý své problémy a traumata vlastního života, která postupně začnou vyplouvat na povrch. Komedie s Genem Hackmanem v hlavní roli je lehce úsměvnou kronikou jedné ne úplně obyčejné rodiny.